TECH

Τα νέα κορυφαία smartphones που ανακοίνωσε η Samsung

Τα νέα κορυφαία smartphones που ανακοίνωσε η Samsung
Η παράδοση που θέλει τη Samsung να παρουσιάζει νέα κορυφαία smartphones μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τηρήθηκε και φέτος με τον κορεατικό κολοσσό της τεχνολογίας να παρουσιάζει δυο νέες συσκευές με αναδιπλούμενη οθόνη (foldables), τα Galaxy Z

Η παράδοση που θέλει τη Samsung να παρουσιάζει νέα κορυφαία smartphones μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τηρήθηκε και φέτος με τον κορεατικό κολοσσό της τεχνολογίας να παρουσιάζει δυο νέες συσκευές με αναδιπλούμενη οθόνη (foldables), τα Galaxy Z Flip4 και Galaxy Z Fold4.

Στο σημερινό Galaxy Unpacked, όπου παρουσιάστηκαν ακόμη νέα smartwatches και ασύρματα ακουστικά, η έμφαση από την πλευρά της Samsung ήταν να δείξει ότι οι foldables συσκευές έχουν έρθει για να μείνουν. Σύμφωνα με τη Samsung, οι πωλήσεις των foldable smartphones διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο και η τάση είναι προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι τα μοντέλα βελτιώνονται και αποκτούν επιπλέον δυνατότητες.

Η 4η γενιά των smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη ενδεχομένως να μην έχει σημαντικές διαφορές όσον αφορά τον σχεδιασμό τους, όμως, η Samsung έχει προχωρήσει σε αρκετές βελτιώσεις κυρίως όσον αφορά στον τρόπο χρήσης αλλά και σε τεχνικές λεπτομέρειες, ακούγοντας πρακτικά τα σχόλια των καταναλωτών. Όπως, για παράδειγμα, η περαιτέρω έμφαση στην ανθεκτικότητα τόσο του Flip4 όσο και του Fold4, τα οποία και τα δύο θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από τις 26 Αυγούστου.

Galaxy Z Flip4

Η οικογένεια Flip είναι η πιο δημοφιλής καθώς αντιπροσωπεύει το 60% των πωλήσεων των foldables συσκευών της Samsung. Κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένου του χαμηλότερου κόστους απόκτησης αλλά και επειδή το Flip θυμίζει λίγο στους μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες την εποχή των αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων (clamshell). Η Samsung, πάντως, δηλώνει ότι το Galaxy Z Flip4 επιδιώκει να απευθυνθεί στη Generation Z και όσους χρησιμοποιούν το smartphone τους για να εκφρασθούν και εκείνους που θέτουν τις τάσεις.

Το νέο Galaxy Z Flip4 διατηρεί τον σχεδιασμό του προκατόχου όσον αφορά στις διαστάσεις αλλά και τη διπλή εξωτερική κάμερα που βρίσκεται δίπλα στην μικρή οθόνη των 1,9 ιντσών. Εκεί που έχουν γίνει βελτιώσεις είναι στο τι μπορεί να κάνει κανείς με τη μικρή, εξωτερική οθόνη, καθώς πέραν των περισσότερων ειδοποιήσεων, δίνει την επιπλέον δυνατότητα για χρήση μερικών εφαρμογών όπως αυτή της αναπαραγωγής μουσικής αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως viewfinder για φωτογράφιση και βίντεο με την ισχυρή βασική κάμερα αλλά έχοντας εικόνα του πλάνου!

Η εσωτερική οθόνη είναι στις 6,7 ίντσες με ανάλυση FHD+ (2640x1080) και δυναμικό ρυθμό ανανέωσης 1Hz με 120Hz. Τα περιθώρια γύρω της είναι ελαφρώς μικρότερα, οπότε ο χώρος που αξιοποιείται είναι κατά μερικά χιλιοστά μεγαλύτερος. Επίσης, ο βραχίονας που ενώνει τα δύο μισά του κινητού, είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο και αρκετά μικρότερος σε όγκο, οπότε είναι λίγο πιο όμορφο όταν η συσκευή είναι διπλωμένη.

Το βασικό σύστημα της κάμερας συνδυάζει μία wide 12MP και μία ultra-wide 12MP, με την εσωτερική selfie κάμερα στα 10MP. Η διαφορά πάντως είναι στο λογισμικό καθώς η λειτουργία FlexCam επιτρέπει στον χρήστη να έχει το κινητό διπλωμένο σε μια επιφάνεια και να τραβάει φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς να το αγγίζει!

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Galaxy Z Flip4 κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, έχοντας ως επεξεργαστή τον Snapdragon 8+ Gen 1 με τη μνήμη στα 8GB και τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο να είναι στα 128 GB, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με 256 και 512 GB.

Μία βελτίωση υπάρχει στη μπαταρία που είναι πλέον στα 3700 mAh (από 3300 mAh) με τη Samsung να δηλώνει ότι η γρήγορη φόρτιση στα 25W που υποστηρίζεται επιτρέπει στον κάτοχο του Galaxy Z Flip4 να ασχολείται λιγότερο με το θέμα της αντοχής.

Το Samsung Galaxy Z Flip4 θα διατεθεί στη χώρα μας με αρχική τιμή τα 1.149 ευρώ για το μοντέλο των 128GB.

Galaxy Z Fold4

Το «βαρύ πυροβολικό» της Samsung όσον αφορά στα foldables είναι, φυσικά, το Galaxy Z Fold4, μία συσκευή που θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνδυάζεται τα πλεονεκτήματα ενός smartphone με ένα tablet και μπορεί να λειτουργήσει κάλλιστα ακόμη και ως «υποκατάστατο» ενός φορητού υπολογιστή όσον αφορά την επαγγελματική χρήση του. Στην 4η γενιά, το νέο μενού προσφέρει τη δυνατότητα να έχει ο χρήστης περισσότερες εφαρμογές στο taskbar στο κάτω μέρος της οθόνης, το οποίο σε συνδυασμό με το ότι μπορεί να έχει τρεις εφαρμογές ανοικτές στην μεγάλη, εσωτερική οθόνη των 7,6 ιντσών, κάνει το Galaxy Z Fold4 εξαιρετικά πρακτικό όταν ο χρήστης θέλει κάτι παραπάνω σε επαγγελματικό επίπεδο. Εκεί βοηθά και η ύπαρξη της γραφίδας (S Pen Fold Edition), η οποία πωλείται ξεχωριστά και ουσιαστικά απαιτεί και μία θήκη για να την έχει ο χρήστης διαρκώς μαζί του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια ειδική θέση για την τοποθέτηση της μέσα στη συσκευή.

Σε σχέση με τον προκάτοχο του, το Galaxy Z Fold4 είναι λίγο πιο κοντό και ελάχιστα πιο πλατύ όταν είναι διπλωμένο, κάνοντας ευκολότερη τη χρήση με ένα χέρι και προβάλλοντας περισσότερα στην οθόνη, με καλύτερο λόγο διάστασης μάλιστα. Τα περιθώρια γύρω από την οθόνη έχουν επίσης μικρύνει, οπότε σε συνδυασμό με την μικρή επέκταση μεγέθους, η καθαρή οθόνη κερδίζει αρκετά. Ο όγκος του μηχανισμού άρθρωσης είναι επίσης αισθητά χαμηλότερος, ειδικά αν συγκριθεί με παλαιότερα μοντέλα της σειράς. Συν ότι το βάρος έχει μειωθεί στα 236,5 γραμμάρια.

Η εξωτερική οθόνη είναι 6,2 ιντσών και η εσωτερική είναι στις 7,6 ίντσες και προσφέρουν και οι δύο ανάλυση FHD+. Η εξωτερική οθόνη διατηρεί δυναμικό ρυθμό ανανέωσης 48Hz-120Hz όμως η εσωτερική πλέον πάει από το 1Hz στα 120Hz, εκεί που το περυσινό μοντέλο πήγαινε από 10Hz έως 120Hz. Η κάμερα της εσωτερικής οθόνης παραμένει «μασκαρεμένη» και η εταιρεία αναφέρει πως θα εναρμονίζεται καλύτερα με την εικόνα γύρω της σε σχέση με το παρελθόν.

Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμη ότι η Samsung αποφάσισε να αναβαθμίσει το σύστημα της κάμερας με τον βασικό αισθητήρα πλέον να είναι στα 50MP με οπτική σταθεροποίηση, αισθητά καλύτερος από τον αισθητήρα 12MP των δύο προηγούμενων μοντέλων. Συνοδεύεται ξανά από έναν αισθητήρα ultra-wide 12MP και έναν τηλεφακό 10MP με 3x οπτικό zoom (από 2x που υποστήριζε ο προκάτοχός του). Το Nightography που συναντήσαμε στο Samsung Galaxy S22 πλέον θα βρίσκεται κι εδώ, χάρη στον βελτιωμένο βασικό αισθητήρα.

Ο επεξεργαστής είναι ο Snapdragon 8+ Gen 1 της Qualcomm, με τη μνήμη να είναι στα 12GB. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, η βασική έκδοση είναι στα 256 GB, αλλά υπάρχουν και εκδόσεις στα 512GB και το 1TB. Η μπαταρία παραμένει στα 4400mAh υποστηρίζοντας γρήγορη φόρτιση 25W.

Όσον αφορά στην τιμή, θα ξεκινά από τα 1899 ευρώ για την έκδοση με τα 256 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου.

Galaxy Watch5

H Samsung παρουσίασε ακόμη τα νέα smartwatches της. Η σειρά Galaxy Watch5 αποτελείται από τρία μοντέλα: τα δύο πρώτα είναι οι «απλές» εκδόσεις με τη διαφορά να είναι στο μέγεθος τους (40 και 44 χιλιοστά), ενώ το Watch5 Pro είναι στα 45 χιλιοστά και έρχεται με αρκετές προσθήκες όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του.

Η σημαντικότερη βελτίωση και στα τρία μοντέλα έχει να κάνει με τη μπαταρία, όπου το μοντέλο 40mm έρχεται με μπαταρία 284mAh, το μοντέλο των 44mm με μπαταρία 410mAh και το Watch5 Pro με μπαταρία 590mAh. Στην πράξη, η εταιρεία υπόσχεται περίπου 80 ώρες απλής χρήσης με το Watch5 Pro και περίπου 20 ώρες με σταθερά ενεργοποιημένο το GPS.

Επίσης, ο βελτιωμένος αισθητήρας υπόσχεται ακριβέστερες μετρήσεις σε πλήθος προγραμμάτων, ακόμη και εντός νερού, με όλη τη σειρά να διαθέτει πιστοποίηση για αντοχή σε βάθος 5ATM και πιστοποίηση IP68. Οι μετρήσεις συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αρτηριακή πίεση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, βήματα, θερμίδες και καρδιακούς παλμούς. Για τις γυναίκες, υπάρχει επιπλέον η λειτουργία Women’s Health που προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης του κύκλου έμμηνου ρύσεως και βοήθεια στην αναγνώριση συμπτωμάτων για την επανεμφάνισή του, ώστε να ρυθμίζεται αντίστοιχα η παρακολούθησή του. Ακόμη, υποστηρίζεται η δυνατότητα μέτρησης σύνθεσης σώματος, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένων οδηγιών και στόχων για τον χρήστη.

Galaxy Buds2 Pro

Τέλος, η Samsung παρουσίασε και τα νέα ασύρματα ακουστικά της, τα Galaxy Buds2 Pro. Η σημαντικότερη διαφορά είναι η υποστήριξη ήχου 24-bit αλλά και η χρήση της τεχνολογίας Bluetooth 5.3 LE Audio για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας.

Τα Buds2 Pro έρχονται με ηχείο δύο δρόμων, με woofer 10mm και tweeter 5.3mm σε κάθε ακουστικό. Επιπλέον, κάθε ακουστικό διαθέτει τρία μικρόφωνα High-SNR, τα οποία επίσης υποστηρίζουν τεχνολογία beamforming για καλύτερη ποιότητα ομιλίας σε κλήσεις. Η μπαταρία ανά ακουστικό παραμένει στα 61mAh όμως η θήκη έλαβε μια μικρή αναβάθμιση, πλέον διαθέτοντας μπαταρία 500mAh.

Το active noise canceling αναφέρεται πως θα λειτουργεί επίσης καλύτερα, αξιοποιώντας τρία μικρόφωνα που απομακρύνουν 40% περισσότερο θόρυβο συγκριτικά με τα προηγούμενα Galaxy Buds Pro. Επίσης, το ANC θα λειτουργεί έξυπνα, αναγνωρίζοντας τη φωνή του χρήστη ώστε να απενεργοποιείται όταν μιλάει και να ενεργοποιείται η λειτουργία περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορεί να ακούει τους άλλους και να συνομιλήσει χωρίς να αφαιρέσει τα ακουστικά ή να κάνει κάποια ρύθμιση με το χέρι. Τα ακουστικά θα υποστηρίζουν ακόμη πολυκαναλικό ήχο 5.1, 7.1 και Dolby Atmos σε συνεργασία με συμβατές συσκευές και περιεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ