TECH

ROSS: Η τεχνητή νοημοσύνη της IBM στα δικηγορικά γραφεία

ROSS: Η τεχνητή νοημοσύνη της IBM στα δικηγορικά γραφεία
Διαδηλωτές ντυμένοι ρομπότ, ζητούν αύξηση του βασικού μισθού στην Ελβετία REUTERS/Arnd Wiegmann

Σίγουρα υπάρχουν δικηγόροι με κακή φήμη και δικηγόροι που κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ROSS δεν είναι ένας από αυτούς.

Αν ζητηθεί από τον ROSS να ψάξει για μία σκοτεινή δικαστική απόφαση πριν από 13 χρόνια, όχι μόνο θα ψάξει για την υπόθεση άμεσα και χωρίς δισταγμό ούτε παράπονο, αλλά θα πει την άποψή του σε απλή γλώσσα.

Χρησιμοποιεί την υπερυπολογιστική δύναμη του Watson της IBM για να μπορεί να «χτενίζει» δεδομένα και, με την πάροδο του χρόνου, θα μάθει να εξυπηρετεί καλύτερα τους χρήστες του.

«Οι δικαστικές αποφάσεις γράφονται σε απλή γλώσσα και όχι σε τυποποιημένη, πράγμα το οποίο κάνει καλύτερα προς το παρόν έναυπολογιστικό σύστημα», δηλώνει ο Άντριου Αρούντα (Andrew Arruda), διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ROSS Intelligence.

Η πρόκληση στην κατασκευή του ROSS, σύμφωνα με το Business Insider, ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να είναι τόσο ρεαλιστικός όσο και ένας πραγματικός συνάδελφος του στη μάχιμη δικηγορία.

Αλλά, η σκληρή δουλειά φαίνεται να έχει αποδώσει, καθώς ο ROSS παρουσιάζεται ως «νέος μισθωτός» στο δικηγορικό γραφείο BakerHostetler, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις πτώχευσης. Ο Αρούντα λέει ότι πολλές άλλες επιχειρήσεις έχουν υπογράψει άδειες για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ROSS, τα ονόματα των οποίων θα γίνουν γνωστά εντός των προσεχών εβδομάδων.

Στον τέλειο κόσμο του Αρούντα, όλα τα δικηγορικά γραφεία θα αξιοποιούν την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή περίπου το 80% των αμερικανών που χρειάζονται δικηγόρο δεν μπορούν να πληρώσουν ένα.

«Με τον ROSS, οι δικηγόροι μπορούν να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους και να αρχίσουν να εξυπηρετούν όσους έχουν πραγματική ανάγκη», δηλώνει ο Αρούντα.

Με άλλα λόγια χρησιμοποιώντας δικηγόρους τεχνητής νοημοσύνης σαν τον ROSS, τα δικηγορικά γραφεία θα μπορούσαν να χρεώνουν χαμηλότερες αμοιβές, δεδομένου ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν ανθρώπους (οι οποίοι συνήθως προτιμούν να πληρώνονται για την εργασία τους) για να διαχειριστούν τις υποθέσεις των πελατών τους.

«Ο νόμος είναι ίδιος και για τις δύο πλευρές», λέει ο Αρούντα. «Δεν έχει σημασία αν έχετε 20 συνεργάτες να ερευνούν μία υπόθεση, η απλά έναν εξοπλισμένο με τον ROSS».

Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία βλέπει το λογισμικό ως μία δύναμη που θα φέρει ισορροπία και στις δύο πλευρές, χωρίς να αδικείται κάποιος που έχει έλλειψη πόρων».

«Με τον ROSS οι δικηγόροι θα μπορούν να επικεντρωθούν για να υποστηρίξουν τους πελάτες τους πιο δημιουργικά και χωρίς να δαπανούν ώρες ανάμεσα σε εκατοντάδες έγγραφα και συνδέσμους για να βρουν «παραθυράκια» δικαίου ώστε να κάνουν την δουλειά τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ