TECH

Δωρεάν πανεπιστήμιο πληροφορικής ανοίγει ο Ξαβιέ Νιέλ στην Καλιφόρνια

Δωρεάν πανεπιστήμιο πληροφορικής ανοίγει ο Ξαβιέ Νιέλ στην Καλιφόρνια
Άποψη της πανεπιστημιούπολης της σχολής 42 στις ΗΠΑ 42.fr/AR Architectures

O Γάλλος μεγιστάνας των νέων τεχνολογιών Ξαβιέ Νιέλ (Xavier Niel) εξήγγειλε σήμερα τη δημιουργία στις ΗΠΑ μιας δωρεάν σχολής εκπαίδευσης ψηφιακών επαγγελμάτων, στο πρότυπο της σχολής «42» που ίδρυσε στο Παρίσι το 2013.

Τότε, είχε υποσχεθεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως. Tρία χρόνια μετά, η σχολή 42 που εδρεύει στο Παρίσι έχει λάβει περισσότερες από 200.000 αιτήσεις, ενώ σ' αυτήν σπουδάζουν 2.500 φοιτητές.

Το όνομά της σχολής του Γάλλου δισεκατομμυριούχου προέρχεται από τη γνωστή αναφορά στη σειρά βιβλίων «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ» («The Ηitchhiker’s Guide to the Galaxy») του άθεου, οικολογικού ακτιβιστή και λάτρη της τεχνολογίας Ντάγκλας Άνταμς (Douglas Adams). Σε ένα από τα πέντε βιβλία της σειράς –που ξεκίνησε το 1978 ως ραδιοφωνική κωμωδία για το BBC πριν τυπωθεί στο χαρτί και απεικονιστεί στη μικρή και μεγάλη οθόνη– το 42 αναφέρεται ως «η Ύψιστη Απάντηση στη Ζωή, στο Σύμπαν και στα Πάντα».

«Η σχολή 42 τώρα στη Σίλικον Βάλεϊ: ένα πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα για προγραμματιστές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανοικτό προς όλους, για 10.000 φοιτητές», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Νιέλ στο Twitter, επιχειρώντας να απαντήσει σχεδόν στα πάντα.

Ο 48χρονος Γάλλος, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ίδρυσε το 1990 την Iliad, της οποίας η θυγατρική Free είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ίντερνετ και τρίτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία, έχοντας υπάρξει η πρώτη εταιρεία που προσέφερε υπηρεσίες triple-play (ίντερνετ, τηλεφωνία, ψηφιακή τηλεόραση) στη χώρα.

Όπως υπενθυμίζει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νιέλ κατατάσσεται έβδομος στη λίστα των πλουσιότερων Γάλλων και 129ος πλουσιότερος στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Η περιουσία του εκτιμάται στα 8 δισ. δολάρια (7 δισ. ευρώ).

42: Η απάντηση στα πάντα ακριβά αμερικανικά πανεπιστήμια

Clinton loans2016 05 04T191618Z 1121327340 D1AETCDTXIAB RTRMADP 3 USA ELECTION CLINTON

Ο Μπιλ Κλίντον (Bill Clinton) μιλά σε κοινό φοιτητών στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας της συζύγου του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στο Σαν Ντιέγκο (San Diego) της Καλιφόρνια την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά από όσους φοιτητές έχουν δάνειο να σηκώσουν το χέρι τους - Πηγή: REUTERS/Mike Blake

Στα τυπικά της είδησης, οι προσλήψεις του προσωπικού στην αμερικανική 42 αναμένεται να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, ενώ το καλοκαίρι θα επιλεγούν οι σπουδαστές εντός διαστήματος τεσσάρων εβδομάδων, όπως διευκρινίζεται στο σημερινό δελτίο τύπου της σχολής.

«Ο Ξαβιέ Νιέλ το χρηματοδότησε προσφέροντας 100 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία» (σ.σ. ή το 1,25% αυτής), επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει μια κριτική περιγραφή της οικονομικής κατάστασης των καταχρεωμένων φοιτητών που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη σχολή 42 ως την «αποτελεσματική απάντηση σε ένα ακριβό εκπαιδευτικό σύστημα».

Σε κάτι που μοιάζει με μανιφέστο υπέρ της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι:

Η νέα σχολή θα ανοίξει τις πύλες της στο Φρίμοντ (Fremont), στο ανατολικό τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, απέναντι από το Σαν Χοσέ (San Jose) και τους δήμους της Silicon Valley· εκεί όπου –σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία επικαλείται ο Νιέλ και η ομάδα του–, «μεγάλες εισηγμένες, όπως οι Facebook, Google και Linkedin, προσλαμβάνουν αποφοίτους ελίτ πανεπιστημίων με μισθούς της τάξης των 100.000 και 150.000 δολαρίων».

Μπορεί ένας Γάλλος ιδιώτης να αλλάξει τους κανόνες στην Αμερική;

School 42 2016 05 17 Φρέμοντ Χάρτες Google

Το Φρίμοντ στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο - Πηγή: Google Maps

ΔΗΜΟΦΙΛΗ