TECH

Για ωραιοποίηση του αντικτύπου από τις εκπομπές των αερομεταφορών στο περιβάλλον εγκαλείται η Google

Για ωραιοποίηση του αντικτύπου από τις εκπομπές των αερομεταφορών στο περιβάλλον εγκαλείται η Google
Σύμφωνα με ειδικούς, οι αλλαγές που επέφερε η Google στον υπολογισμό των πτήσεων αποκρύπτουν σχεδόν το ήμισυ του πραγματικού αντίκτυπου τους στο κλίμα AP Photo/Matt Rourke, File

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που εισήγαγε η Google στον υπολογισμό του αποτυπώματος στο περιβάλλον των από αέρος μετακινήσεων.

Βάσει των αλλαγών αυτών, πλέον οι πτήσεις μας έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει το BBC.

Κι αυτό διότι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αφαίρεσε έναν πολύ βασικό παράγοντα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον διαδικτυακό υπολογιστή της για τις εκπομπές άνθρακα στις πτήσεις.

«Η Google έχει ‘ευπρεπίσει’ ένα τεράστιο κομμάτι των κλιματικών επιπτώσεων της αεροπορικής βιομηχανίας από τις σελίδες της», λέει ο δρ Νταγκ Παρ, επικεφαλής επιστήμονας της Greenpeace.

Με την Google να φιλοξενεί εννέα στις 10 διαδικτυακές αναζητήσεις, αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ταξιδιωτικές αποφάσεις των ανθρώπων.

Η εταιρεία είπε ότι έκανε την αλλαγή μετά από διαβουλεύσεις με τους «βιομηχανικούς εταίρους».

Η αλλαγή επηρεάζει τον υπολογιστή άνθρακα που είναι ενσωματωμένος στο εργαλείο αναζήτησης «Google Flights» της εταιρείας.

Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να βρείτε μια πτήση μέσω Google, θα έχετε συναντήσει τις Πτήσεις Google (Google Flights). Η εφαρμογή αυτή εμφανίζεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης και σας επιτρέπει να ψάξετε για πτήσεις και ναύλους.

Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα υπολογισμού των εκπομπών που παράγονται από το ταξίδι σας.

Σύμφωνα με την Google, η λειτουργία αυτή έχει σχεδιαστεί «για να σας βοηθήσει να κάνετε πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές».

Ωστόσο, τον Ιούλιο, η Google αποφάσισε να αποκλείσει όλες τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις πτήσεις εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι υπολογισμοί της Google αντιπροσωπεύουν πλέον λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πραγματικού αντίκτυπου στο κλίμα των πτήσεων.

«Πλέον υποτιμά σημαντικά τον παγκόσμιο αντίκτυπο των αερομεταφορών στο κλίμα», λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Λι του Manchester Metropolitan University, συγγραφέας της πιο ολοκληρωμένης επιστημονικής αξιολόγησης της συμβολής των αεροπορικών ταξιδιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι πτήσεις επηρεάζουν το κλίμα με πολλούς τρόπους εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση των καυσίμων στις αερομεταφορές.

Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία μακρόστενων νεφών ψηλά στην ατμόσφαιρα - γνωστά ως contrails - τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα που ακτινοβολείται από τη Γη, οδηγώντας στη θέρμανση του πλανήτη μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ