TECH

Μείωση τιμών από την Starlink - Φτηνότερο το δορυφορικό Internet

Το Starlink όπως φαίνεται στο νυχτερινό ουρανό CHRISTIAN BRUNA / EPA - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μία από τις υπηρεσίες που συγκέντρωσε πολύ δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες ήταν αυτή της Starlink, ήτοι η υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου που έχει αναπτύξει και προσφέρει η SpaceX, ένα από τα πιο γνωστά εγχειρήματα του Elon Musk. Όμως, η υπηρεσία, όταν ξεκίνησε η εμπορική διάθεση της, χαρακτηρίστηκε ως αρκετά ακριβή σε σχέση με τα υφιστάμενα πακέτα πρόσβασης.

Τώρα, η SpaceX προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα καθώς προχώρησε σε σημαντική μείωση των τιμών πρόσβασης τόσο όσον αφορά στη μηνιαία συνδρομή όσο και αναφορικά με το αρχικό κόστος απόκτησης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα της Starlink, η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται πλέον στα 60 ευρώ όταν κατά την έναρξη της εμπορικής διάθεσης ήταν στα 99 ευρώ.

Επιπλέον, υπάρχει σημαντική μείωση όσον αφορά στο αρχικό κόστος.

Για να προμηθευτεί ο ενδιαφερόμενος τον σχετικό εξοπλισμό χρειάζεται να καταβάλλει 400 ευρώ, ενώ πλέον δεν υπάρχει και χρέωση για την αποστολή του εξοπλισμού.

Σημειωτέον πως μέχρι πρότινος, το αρχικό κόστος προμήθειας του εξοπλισμού ανερχόταν στα 654 ευρώ συν τα μεταφορικά, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχονται σε 85 ευρώ.

Η πτώση τόσο του αρχικού κόστους όσο και της μηνιαίας συνδρομής κάνει πλέον περισσότερο ανταγωνιστική την υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι η SpaceX δηλώνει ότι η υπηρεσία κινείται σε γενικές γραμμές μεταξύ 50 και 250 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει από ανεξάρτητους φορείς, οι ταχύτητες λήψης δεδομένων σε διεθνές επίπεδο κυμαίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ 100 και 120 Mbps κατά μέσο όρο με την ταχύτητα αποστολής να είναι μεταξύ 12 και 15 Mbps.

Πρακτικά, η Starlink μπορεί να αποδειχθεί μία εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για περιοχές όπου δεν υπάρχει κάλυψη με σταθερή ευρυζωνική σύνδεση της τάξεως των 100 ή των 200 Mbps όπως και σε περιοχές που δεν καλύπτονται με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G ή 5G και ο χρήστης θέλει αρκετά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης.

Αυτό είναι άλλωστε και το πλεονέκτημα της δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Πλάνο για σύνδεση παντού

Όσον αφορά στο τελευταίο σκέλος, δεν είναι τυχαίο ότι η SpaceX θέτει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πλάνο συνεργασίας με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα σε συνδρομητές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να έχουν πρόσβαση κυριολεκτικά οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Πριν από μερικές ημέρες, η SpaceX ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την T-Mobile USA, την αμερικανική θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom, προκειμένου οι συνδρομητές της τελευταίας να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου προσφέρει κάλυψη η Starlink.

Το πλάνο είναι η υπηρεσία αυτή να είναι διαθέσιμη προς το τέλος του 2023 με τις ταχύτητες πρόσβασης πάντως να κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 4-5 Mbps. Βέβαια, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο συνδρομητής της T-Mobile θα έχει πρόσβαση σε emails και εφαρμογές messaging ακόμη και σε δυσπρόσιτα ή απομακρυσμένα σημεία.

Και η SpaceX έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια να προχωρήσει σε αντίστοιχες συνεργασίες με όσο το δυνατόν περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης