TECH

Ερευνητές ρίχνουν «φως» στις κρυφές ιδιότητες του φωτός

Ερευνητές ρίχνουν «φως» στις κρυφές ιδιότητες του φωτός
REUTERS/Aly Song

Επιστήμονες από την Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια νέα ιδιότητα του φωτός, κάτι το οποίο θα επηρεάσει την κατανόηση της θεμελιώδης αυτής φυσικής ενέργειας.

Η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη από φυσικούς του «Trinity College» στο Δουβλίνο υπόσχεται να εξηγήσει μια βασική πτυχή του φωτός που είναι η στροφορμή.

Η στροφορμή είναι φυσικό μέγεθος αλλά και η ιδιότητα που χαρακτηρίζει τα περιστρεφόμενα σώματα. Για παράδειγμα η Γη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο χαρακτηρίζεται από την "στροφορμή περιφοράς", ενώ κατά την ημερήσια περιστροφή της γύρω από τον άξονά της χαρακτηρίζεται από "στροφορμή περιστροφής".

Σύμφωνα με όσα θεωρούνταν μέχρι σήμερα, η στροφορμή του φωτός ήταν σταθερή, ωστόσο η επιστημονική ομάδα αποκάλυψε ότι υπό ορισμένες συνθήκες η περιστροφή γίνεται κατά το ήμισυ και σε αυτό συμβάλλουν ορισμένα φωτόνια. Το φως, δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες της φύσης, και αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό "Science Advances".

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι επιτύχαμε κάτι τόσο συναρπαστικό. Αποδεικνύεται ότι ακόμα και η θεμελιώδης ιδιότητα του φωτός, που οι φυσικοί έχουν καθορίσει, μπορεί να αλλάζει», αναφέρει στο CNN ο επικεφαλής της έρευνας Πωλ Έστχαμ (Paul Eastham). «Ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, το επόμενο βήμα μας είναι να επεξεργαστούμε τις συνέπειες, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα νέα δεδομένα στην καθημερινή ζωή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο επιστήμονας θεωρεί ότι η ανακάλυψη μπορεί να έχει συνέπειες στις τηλεπικοινωνίες και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Καθώς τα φωτόνια από τη φύση τους δεν μπορούν να διασπαστούν, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν δεδομένα χωρίς να υπάρχει η απειλή της υποκλοπής.

Τα φωτόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε καλώδια οπτικών ινών για να βελτιωθεί η ταχύτητα και η ασφάλεια, όπως προτείνει ο ίδιος.

Researchers illuminate the hidden properties of light

By Euan McKirdy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ