TECH

Ταχύτητες έως 1 Gbps ετοιμάζεται να προσφέρει η Cosmote

Ταχύτητες έως 1 Gbps ετοιμάζεται να προσφέρει η Cosmote

Εντός των επόμενων εβδομάδων στοχεύει η Cosmote να ξεκινήσει να προσφέρει νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, όπου η ταχύτητα λήψης δεδομένων θα φθάνει έως το 1 Gbps!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Cosmote, η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει εμπορικά, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την ΕΕΤΤ, ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, μέσω υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα νέα προγράμματα που αφορούν ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, που θα εμπλουτίσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των 100 και 200 Mbps. Σημειωτέον, πως οι νέες αυτές συνδέσεις θα προσφέρουν και σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες όσον αφορά στην αποστολή δεδομένων (upload), κάτι που επιζητούν αρκετοί οικιακοί χρήστες αλλά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Cosmote, έως το τέλος της χρονιάς, πρόσβαση σε 1Gbps θα έχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις, ενώ μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται, ότι οι ταχύτητες αυτές θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που συνδέονται με FTTH γραμμή.

Οι τιμές για τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, καθώς η Cosmote περιμένει την έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία είναι η ρυθμιστική αρχή της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι αντίστοιχα υψηλές ταχύτητες έχει ξεκινήσει να προσφέρει και η Inalan, η οποία εδώ και μερικές εβδομάδες προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης στα 500 Mbps και στο 1 Gbps με το μηνιαίο κόστος στα 48 και 99 ευρώ αντίστοιχα. Βέβαια, το ιδιόκτητο δίκτυο FTTH που αναπτύσσει η Inalan είναι ακόμη αρκετά περιορισμένο σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η κίνηση της Cosmote εκτιμάται πάντως ότι γίνεται και ενόψει της έναρξης μίας νέας δράσης, ονόματι Gigabit Voucher Scheme, με την οποία θα επιδοτούνται ευρυζωνικές συνδέσεις άνω των 250 Mbps. Η συγκεκριμένη δράση είναι σε δημόσια διαβούλευση και έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης θα φθάνει στα 432 ευρώ ανά νοικοκυριό και στα 888 ευρώ ανά επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ