TECH

Πιο «γρήγορα» και με καλύτερη κάμερα τα νέα iPhone που έρχονται Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου

Πιο «γρήγορα» και με καλύτερη κάμερα τα νέα iPhone που έρχονται Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου
Τα νέα μοντέλα θα εμφανιστούν λίγο νωρίτερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χρονιές

Η «παράδοση» ήθελε την Apple να ανακοινώνει τα νέα μοντέλα της οικογένειας iPhone το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Όμως, φέτος, ο αμερικανικός κολοσσός αποφάσισε να το κάνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα μοντέλα της σειράς iPhone 14 θα εμφανιστούν και λίγο νωρίτερα ακόμη και στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης αφορούσε τέσσερα νέα μοντέλα. Μία μικρή -αλλά αναμενόμενη- έκπληξη ήταν ότι η Apple αποφάσισε να μη συνεχίσει με την έκδοση Mini. Αντίθετα, προτίμησε να παρουσιάσει ένα πιο μεγάλο iPhone 14 με οθόνη 6,7 ιντσών, ονόματι iPhone Plus, ενώ υπάρχει και η «βασική» έκδοση στις 6,1 ίντσες.

Iphone 14

Όσον αφορά τα Pro μοντέλα, εδώ, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έχουμε δύο νέα smartphones, το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max με οθόνες 6,1 ιντσών και 6,7 ιντσών αντίστοιχα, τα οποία έρχονται με σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στις επιδόσεις λόγω του νέου επεξεργαστή A16 Bionic αλλά και στο σύστημα της κάμερας, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Τα νέα iPhone θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά στις 23 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τις ΗΠΑ. Μόνη εξαίρεση το iPhone 14 Plus που θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας, όπως και στις ΗΠΑ, στις 7 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις τιμές, επίσης, δεν έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα, αλλά αν κρίνει κανείς από τις τιμές που εμφανίστηκαν στα ευρωπαϊκά online καταστήματα της Apple, θα είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των αντίστοιχων περσινών μοντέλων. Συγκεκριμένα, στο γαλλικό online κατάστημα της Apple, το «απλό» iPhone 14 ξεκινά από τα 1019 ευρώ (έκδοση 128 GB) και το iPhone Plus από τα 1169 ευρώ. Αντίστοιχα, το iPhone 14 Pro ξεκινά από τα 1329 ευρώ (έκδοση 128 GB) και το iPhone 14 Pro Max από τα 1479 ευρώ.

iPhone 14

Τα κορυφαία μοντέλα είναι, φυσικά, οι Pro εκδόσεις. Η Apple προχώρησε σε μία ενδιαφέρουσα σχεδιαστική αλλαγή, καθώς περιόρισε μεν την «εγκοπή» (notch) στην πάνω πλευρά της οθόνης αλλά έχει δημιουργήσει εκεί έναν «χώρο» ο οποίος επεκτείνεται ανάλογα με τις πληροφορίες που προβάλλονται. Το χαρακτηριστικό αυτό αποκαλείται Dynamic Watch και δείχνει αρκετά πρακτικό καθώς ο χρήστης έχει άμεση πρόσβαση σε ειδοποιήσεις.

Σημαντική βελτίωση είναι και η χρήση του νέου επεξεργαστή της Apple, του Α16 Bionic, ο οποίος, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, είναι ο καλύτερος επεξεργαστής σε smartphone και αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις της συσκευής.

Ενδεχομένως, οι σημαντικότερες αλλαγές να αφορούν πάντως το σύστημα της κάμερας. Το τριπλό σύστημα στην πίσω πλευρά αποτελείται από την κύρια κάμερα, η ανάλυση της οποίας φθάνει στα 48 MP και άλλες δύο (ultrawide και telephoto) στα 12 MP. Η αναβάθμιση τόσο σε επίπεδο αισθητήρων όσο και σε επίπεδο λογισμικού δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και είναι ένας τομέας όπου η Apple αποφάσισε να δώσει μεγάλη έμφαση.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα νέα iPhone προσφέρουν μία δυνατότητα για επείγουσες κλήσεις μέσω δορυφόρου, μία υπηρεσία που θα είναι διαθέσιμη από τον Νοέμβριο σε ΗΠΑ και Καναδά.

Όσον αφορά στα πιο προσιτά iPhone, το iPhone 14 και το iPhone 14 Plus, διατηρούν τη γνωστή «εγκοπή» των προηγούμενων μοντέλων και διαθέτουν ένα νέο σύστημα διπλής κάμερας με τη βασική κάμερα να προσφέρει ανάλυση στα 12 MP.

Το γεγονός ότι υπάρχει το iPhone 14 Plus εκτιμάται ότι είναι μία προσπάθεια να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο κοινό η Apple, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει βελτιώσει σημαντικά την αντοχή της μπαταρίας που κινείται πλέον στα ίδια επίπεδα με τα Pro μοντέλα.

Apple Watch

Μία κατηγορία προϊόντων όπου η Apple έδωσε ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση ήταν αυτή των «έξυπνων» ρολογιών. Η έκπληξη στην προκειμένη περίπτωση ήταν η παρουσίαση του Apple Watch Ultra, ενός μοντέλου, το οποίο απευθύνεται σε όσους αρέσκονται να βρίσκονται διαρκώς κοντά στη φύση ή αθλούνται.

Πρακτικά, η Apple επιδιώκει να προσεγγίσει ένα κοινό, το οποίο προτιμούσε smart watches άλλων κατασκευαστών ακόμη και αν ήταν «φανατικοί» χρήστες των υπόλοιπων προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας. Το Watch Ultra είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε οποιασδήποτε συνθήκες, ακόμη και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ έχει «ενισχυθεί» ακόμη και η λήψη GPS.

Η αντοχή της μπαταρίας είναι στις 36 ώρες -σύμφωνα με την Apple- και θα μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί στις 60 ώρες. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα μοντέλο σημαντικό πιο ακριβό σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της Apple σε αυτή την κατηγορία, καθώς η τιμή (στις ΗΠΑ) ξεκινά από τα 799 δολάρια (προ φόρων).

Επιπλέον, έχουμε το νέο Apple Watch Series 8, το οποίο έρχεται με αρκετές νέες λειτουργίες, κυρίως όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας των γυναικών, αλλά και το καινούριο Watch SE, το οποίο είναι και το πιο προσιτό μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

Airpods

ΔΗΜΟΦΙΛΗ