TECH

Microsoft: Συμπλήρωσε 30 χρόνια και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή των data centers

Microsoft: Συμπλήρωσε 30 χρόνια και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή των data centers
Ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος

Με αρκετά γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής των 3 data centers της Microsoft με τους ιθύνοντες της εταιρείας να υποστηρίζουν ότι ολοκληρώνεται σύντομα η διαδικασία της αδειοδότησης για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, πρακτικά η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2023, ενώ το πλάνο είναι να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του data center region μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η Microsoft γιόρτασε χθες τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα με μία εκδήλωση όπου παρέστη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας να παρουσιάζει και μία μελέτη για τον αντίκτυπο της εταιρείας στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας. Η επένδυση για τη δημιουργία των data centers αποτελεί ένα δείγμα αυτού του αντίκτυπου, όπως και η εκπαίδευση 35.000 Ελλήνων σε ψηφιακές δεξιότητες, εκ των οποίων 3500 είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, ο κ. Μιχαλόπουλος έδωσε έμφαση στον τομέα του δημοσίου, επισημαίνοντας ότι οι πλατφόρμες της Microsoft χρησιμοποιούνται για τις κρατήσεις μέσω Διαδικτύου των ραντεβού των πολιτών με φορείς του δημοσίου. Ο αριθμός αυτών των κρατήσεων έχει φθάσει στις 227 χιλιάδες.

Επιπλέον, η Microsoft έχει συνεισφέρει στην ενίσχυση του ρόλου των ΜΚΟ με σημαντικές χορηγίες αλλά και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαφορετικότητας, της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών αλλά και την προσπάθεια ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Στον τομέα της βιωσιμότητας, ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε ότι η μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud βοηθά στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε ποσοστό που φθάνει έως και το 93%, ενώ επεσήμανε ότι το πρόσφατο πρόγραμμα της Microsoft για τα startups έδωσε έμφαση σε επιχειρηματικές ιδέες που προέρχονται από το χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ψηλά στις προτεραιότητες είναι και το θέμα της κυβερνοασφάλειας με τη μελέτη να επισημαίνει ότι στην Ελλάδα 150.000 χρήστες χρησιμοποιούν τα εργαλεία κυβερνοασφάλειας της Microsoft, ενώ οι σχετικές πιστοποιήσεις που έχουν δοθεί να φθάνουν στις 400 μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, ο στόχος της Microsoft για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσει να βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες και το cloud, ενώ επεσήμανε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και προοπτικές. Σημείωσε πάντως πως θα πρέπει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατανοήσουν την αξία της επένδυσης σε ψηφιακές τεχνολογίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ