TECH

Ποιους κινδύνους κρύβει η κλοπή των στοιχείων χιλιάδων Ελλήνων επαγγελματιών από το LinkedIn

Ποιους κινδύνους κρύβει η κλοπή των στοιχείων χιλιάδων Ελλήνων επαγγελματιών από το LinkedIn
LinkedIn

Το LinkedIn έκανε και επισήμως γνωστό ότι τα στοιχεία χρηστών του που είχαν κλαπεί πριν από τέσσερα χρόνια πωλούνται ακόμη και σήμερα στο Dark Νet, δηλαδή το 'σκοτεινό διαδίκτυο' όπου κυριαρχεί η παρανομία. 

Το θέμα αφορά πάνω από 100 εκατομμύρια λογαριασμούς, ανάμεσά τους και στοιχεία χιλιάδων Ελλήνων επαγγελματιών - χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πώς οι αγοραστές των απόρρητων αυτών στοιχείων ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσουν. Αν, για παράδειγμα, οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς για πολλαπλές συνδέσεις σε άλλους ιστοτόπους και σε κάποιους εξ αυτών έχουν περασμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών, τότε ενδέχεται να βρεθούν κι αυτοί υπό τον έλεγχο των χάκερς.

Σύμφωνα με το RT, ένας χάκερ με το προσωνύμιο "Peace" υπέκλεψε τους κωδικούς πρόσβασης 117 εκατομμυρίων ανθρώπων στο LinkedIn. Η κοινωνική πλατφόρμα ζήτησε από όλους τους χρήστες, πριν λίγες μέρες, να αλλάξουν τους κωδικούς, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του απορρήτου.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι λογαριασμοί, των οποίων τα πιστοποιητικά είχαν διαρρεύσει, ήταν 6,5 εκατομμύρια. Δεν αποκλείεται όμως να είναι πολύ περισσότεροι .

Το LinkedIn ανέφερε στο site Motherboard ότι έχει διεξάγει έρευνα, δίχως όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα δεδομένα είναι αυθεντικά. Εκτιμάται, ότι είναι πιθανόν η εταιρεία να μην γνώριζε τον αριθμό των λογαριασμών που είχαν υποκλαπεί.

Από το 2012 η εταιρεία έχει δεχτεί μηνύσεις ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς κατηγορείται για έλλειψη διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Η εταιρεία υποστηρίζει σε δήλωσή της ότι έχει ζητήσει από κάθε χρήστη να ισχυροποιήσει τον κωδικό πρόσβασης και να συμπληρώσει επιπλέον στοιχεία ταυτοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ