TECH

Η συνεργατική οικονομία δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες

Η συνεργατική οικονομία δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες
Υπηρεσία διαμοίρασης αυτοκινήτου στην Ελβετία. EPA/MARTIAL TREZZINI

Τη στιγμή που αρκετοί στρέφονται στα οφέλη της συνεργατικής οικονομίας (sharing economy) ένα νέο κοινωνικό χάσμα δημιουργείται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πρόσβαση στις σχετικές ψηφιακές υπηρεσίες και σε όσους δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της.

Η νέα μελέτη του αμερικανικού ερευνητικού ιδρύματος, Pew Research Center, κατέγραψε ότι ενώ η πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά υπηρεσίες συνεργατικής οικονομίας, την ίδια ώρα είναι πολλοί εκείνοι που αγνοούν την ύπαρξή της.

Όπως καταγράφεται στη σχετική έρευνα, το 72% των Αμερικανών έχουν κάνει χρήση διαμοίρασης, συνεργασίας ή σχετικών διαδικτυακών υπηρεσιών. Παράλληλα, οι ερευνητές προειδοποιούν για τη δημιουργία μίας νέου τύπου ανισότητας, καθώς είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτών των υπηρεσιών ή δεν ξέρουν πώς να αποκτήσουν πρόσβαση.

Σύμφωνα με τον Άαρον Σμιθ, αναπληρωτή διευθυντή του Pew Research Center και συγγραφέα της μελέτης, «η συνεργατική οικονομία επηρεάζει άμεσα τους καταναλωτές σε πολλά επίπεδα. Αρκετοί Αμερικανοί έχουν ενσωματώσει αυτές τις υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους, όμως είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που μπαίνουν σε αυτό το πεδίο».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κυριώς 11 διαφορετικές υπηρεσίες σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: της διαμοίρασης κατοικιών, της συνταξίδευσης και της συγκέντρωσης πόρων (crowdfunding). Τη στιγμή που το 72% έχει κάνει χρήση των υπηρεσιών τουλάχιστον μία φορά, το 20% έχει κάνει χρήση τουλάχιστον 4 υπηρεσιών, ενώ το 7% έχει κάνει χρήση περισσότερων των έξι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Venture Beat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ