TECH

Beyond: Η «καρδιά» της ελληνικής αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών χτύπησε στη Θεσσαλονίκη

Beyond: Η «καρδιά» της ελληνικής αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών χτύπησε στη Θεσσαλονίκη
Ένα ακόμη δείγμα ότι ο κλάδος των ψηφιακών τεχνολογιών εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε η φετινή Beyond, η έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη

Ένα ακόμη δείγμα ότι ο κλάδος των ψηφιακών τεχνολογιών εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε η φετινή Beyond, η έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Εν μέσω σημαντικών ανακοινώσεων για επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google, η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών εκ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών και με τον αριθμό των επισκεπτών -κυρίως από επιχειρήσεις- να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δείγμα ότι η Beyond μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης του κλάδου αλλά και όλων όσων ασχολούνται με την αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών.

Η έκθεση διοργανώθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου και ο χώρος της έκθεσης εκτείνεται σε 20.000 τ.μ. Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότερες από 250 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 100 ήταν startups και αποτέλεσαν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κομμάτια της φετινής Beyond. Επιπλέον, υπήρχαν συμμετοχές, άμεσες και έμμεσες από 30 χώρες, καθώς ο στόχος των διοργανωτών δεν είναι άλλος από την εξέλιξη της Beyond στη σημαντικότερη εκδήλωση της νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ένα από τα βασικά ατού της φετινής Beyond ήταν το περιεχόμενο. Πολλές εταιρείες παρουσίασαν νέα προϊόντα, λύσεις και εφαρμογές που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Παράλληλα, αποτέλεσε ένα σημείο συνάντησης του κλάδου καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των επιχειρηματικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριήμερο ξεπέρασε τις 5000.

Σημαντικό κομμάτι που προσέλκυσε και αρκετό ενδιαφέρον ήταν οι συνεδριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Στη φετινή Beyond φιλοξενήθηκαν καινούργιες κατηγορίες και τάσεις, όπως το Metaverse, NFTs, Big Data, και ειδικές συζητήσεις που θα εξετάζουν πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη διαμόρφωση διάφορων πτυχών της κοινωνίας του μέλλοντος. Για παράδειγμα, υπήρξαν θεματικές αφιερωμένες στο νέο εργασιακό χάρτη της ψηφιακής εποχής, την κατάρτιση (reskilling) και την αναβάθμιση των γνώσεων (upskilling), το ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστημα, όπως επίσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα για τη σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και υγείας.

Ταυτόχρονα, η διοργάνωση περιλάμβανε δυναμικές ενότητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τις ευκαιρίες από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις high tech επενδύσεις που αντιστρέφουν το brain drain, την ανάδυση της τεχνολογίας blockchain σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με επιδραστικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα υπήρξε στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης και των «έξυπνων» πόλεων. Σε αυτό τον τομέα υπήρξαν αρκετές συζητήσεις για θέματα όπως η ψηφιακή γραφειοκρατία στη διακυβέρνηση με την παρουσίαση συγκεκριμένων στοιχείων, οι ψηφιακές λειτουργίες που υποστηρίζουν τη διοικητική αναδιοργάνωση αλλά και οι εφαρμογές που προάγουν την εξωστρέφεια των Δήμων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως και λύσεις για τις έξυπνες πόλεις. Ενδεικτικά, στην τελευταία κατηγορία, παρουσιάστηκαν προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, την καλύτερη αξιοποίηση των αρχείων υπηρεσιών και εφαρμογές για τη διαβίωση ηλικιωμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ