TECH

Η κάμερα στα smartphones έφθασε στα 200 megapixel

Η κάμερα στα smartphones έφθασε στα 200 megapixel

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα κυκλοφόρησε το «μακρινό» 1999 στην Ιαπωνία (Sharp J-SH04) και η ανάλυση που προσέφερε ήταν κάτω από το 1 megapixel.

Το 2007 τα κορυφαία κινητά είχαν κάμερες με ανάλυση στα 5 megapixel για να φθάσουμε στις αρχές της δεκαετίας των ‘00s αρκετά smartphones να έχουν κάμερες στα 12 megapixel.

Στη συνέχεια, η τάση ήθελε τους κατασκευαστές να ενσωματώνουν διπλά και τριπλά συστήματα καμερών στις συσκευές τους και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μοντέλα όπου άρχισε να «αυξάνεται» η ανάλυση στην κύρια κάμερα στην πίσω πλευρά των smartphones.

Για να φθάσουμε σήμερα στο σημείο να βλέπουμε τα πρώτα smartphones όπου η κύρια κάμερα μεταξύ των τριών που περιλαμβάνει το σύστημα λήψης φωτογραφιών και video στην οπίσθια πλευρά των μοντέλων να έχει ανάλυση στα 200 megapixel.

Το πρώτο smartphone με κάμερα στα 200 megapixel που ανακοινώθηκε ήταν το Motorola Edge 30 Ultra, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά. Το δεύτερο είναι το Xiaomi 12T Pro, το οποίο θα δούμε σύντομα και στη χώρα μας. Και τα δύο μοντέλα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι η προτεινόμενη τιμή λιανικής είναι στα 899,99 ευρώ.

Το δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι πως χρησιμοποιούν τον ίδιο αισθητήρα, ήτοι τον ISOCELL HP1 της Samsung, ο οποίος είχε ανακοινωθεί πριν περίπου ένα χρόνο αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε δει κάποιο smartphone να τον αξιοποιεί.

Αυτός ο τεράστιος αισθητήρας έχει σχεδιαστεί για να συλλαμβάνει περισσότερο φως συνδυάζοντας 16 pixel σε ένα Ultra Pixel 2,56μm, με αποτέλεσμα καθαρές, φωτεινές εικόνες ακόμα και στο σκοτάδι.

Για όσους αναρωτιούνται γιατί η Samsung δεν ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που έχει δημιουργήσει η ίδια, να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κορεατικός κολοσσός προχωρά σε μία αντίστοιχη κίνηση.

Και ούτως ή άλλως, η επόμενη «ναυαρχίδα» της, το Galaxy S23 Ultra, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον προσεχή Ιανουάριο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο αισθητήρα, ενώ δεν αποκλείεται να ενσωματώνει μία βελτιωμένη έκδοση (ISOCELL HP2).

Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, η Nokia (HMD Global) φέρεται να είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσουν smartphone με την κύρια κάμερα στα 200 megapixel εντός του 2022.

Μέχρι τώρα, η υψηλότερη ανάλυση σε κύρια κάμερα σε smartphone ήταν στα 108 megapixel, ενώ υπήρχαν ουκ ολίγα μοντέλα με την ανάλυση της βασικής κάμερας να είναι στα 50 ή στα 64 megapixel. Προφανώς, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση στην κύρια κάμερα οι λήψεις είναι και καλύτερες αλλά δεν φθάνει αυτό προκειμένου να τραβήξει κανείς εξαιρετικές φωτογραφίες ή video.

Υπάρχουν μία σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως πχ το διάφραγμα αλλά και οι δυνατότητες του υπερευρυγώνιου φακού ή/και του τηλεφακού που συμπληρώνουν ένα τριπλό σύστημα κάμερας, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Συν ότι οι κατασκευαστές έχουν σπεύσει να ενσωματώσουν ειδικό λογισμικό και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο. Όπως και να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία λήψης μίας φωτογραφίας ή video ακόμη σε και δύσκολες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα 200 megapixel θεωρούνται ένα «ορόσημο» για την αγορά, δεδομένου ότι δίνουν πολλές επιπλέον δυνατότητες στους χρήστες όσον αφορά τις φωτογραφίες και τα video που μπορούν να τραβήξουν.

Και για όσους αναρωτιούνται για το που μπορεί να φθάσει η ανάλυση, να αναφέρουμε ότι η Samsung φέρεται να είναι σε φάση ανάπτυξης ενός αισθητήρα όπου η ανάλυση θα φθάνει στα 576 megapixel!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ