TECH

Οι οθόνες σε smartphones και laptops αρχίζουν να… ξεδιπλώνονται

Οι οθόνες σε smartphones και laptops αρχίζουν να… ξεδιπλώνονται
Από πλευράς smartphones, κατασκευαστές όπως η Samsung, η Huawei, η Motorola και η Xiaomi έχουν παρουσιάσει σχετικά μοντέλα

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο χώρο των smartphones και των tablets είναι πως οι σχεδιαστές των συγκεκριμένων προϊόντων θα καταφέρουν να μεγαλώσουν τις οθόνες σε αυτές τις συσκευές διατηρώντας, όμως, το μέγεθος τους στο ίδιο επίπεδο.

Η πρώτη λύση ήταν οι αναδιπλούμενες (foldable) οθόνες. Και ήδη έχουμε δει αρκετά μοντέλα να είναι εμπορικά διαθέσιμα. Από πλευράς smartphones, κατασκευαστές όπως η Samsung, η Huawei, η Motorola και η Xiaomi έχουν παρουσιάσει σχετικά μοντέλα.

Αντίστοιχα, στους φορητούς υπολογιστές η Lenovo έχει ήδη ένα μοντέλο εμπορικά διαθέσιμο (X1 Fold), ενώ ετοιμάζεται να φέρει σύντομα και τη δεύτερη γενιά, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και από την Asus.

Όμως, οι προσπάθειες δεν σταματούν εκεί. Και το επόμενο βήμα είναι οι οθόνες που… ξεδιπλώνονται (rollable). Πρακτικά, μιλάμε για οθόνες που μεγαλώνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία OLED, όσον αφορά στις «ευλύγιστες» οθόνες.

Οι rollable οθόνες είναι κάτι που συζητιέται εδώ και αρκετά χρόνια αλλά το ενδιαφέρον επανήλθε τις τελευταίες μέρες καθώς η Lenovo παρουσίασε δύο πρωτότυπες συσκευές, ένα laptop και ένα smartphone, με rollable οθόνες. Συνήθως, η Lenovo όταν κάνει μία τέτοια ανακοίνωση είναι συνήθως 1-2 χρόνια πριν την εμπορική διάθεση ενός αντίστοιχου προϊόντος.

Τι σημαίνει rollable οθόνη; Πρακτικά, σκεφτείτε ένα laptop με μία οθόνη που όταν το απαιτούν οι περιστάσεις μπορεί να μεγαλώνει προς τα πάνω, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video από την παρουσίαση της Lenovo.

Στο ίδιο video μπορεί να δει κανείς και πως λειτουργεί το smartphone της Motorola, η οποία ως γνωστόν ανήκει στη Lenovo, με rollable οθόνη.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό καθώς το συγκεκριμένο πρωτότυπο μοντέλο έχει μία οθόνη που προσαρμόζεται σε τρεις διακριτές θέσεις: εκτεταμένη, μεσαία και μικρή, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Με ύψος λίγο περισσότερο από 4 ίντσες, η οθόνη του Rollable concept τυλίγεται, μετατρέποντας τη συσκευή σε συσκευή τσέπης, μικρότερη από τις περισσότερες άλλες premium συσκευές της αγοράς.

Όταν έχει πλήρως ξεδιπλωθεί η οθόνη είναι στις 6,5 ίντσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία σειρά από εφαρμογές ψυχαγωγίας ή δημιουργίας περιεχομένου. Και όταν είναι «κλειστή» μπορεί να χωρά ακόμη και στην τσέπη του παντελονιού.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η Lenovo δεν είναι η μόνη που πειραματίζεται με rollable οθόνες. Μάλιστα, ένα αντίστοιχο πρωτότυπο smartphone είχε παρουσιάσει κάποια στιγμή στην Κίνα και η Oppo, ενώ και η TCL έχει δείξει σε πρόσφατες εκθέσεις κάποια αντίστοιχα πρωτότυπα μοντέλα, τα οποία, όμως, έδειχναν να είναι αρκετά πιο «πίσω» από πλευράς υλοποίησης σε σχέση με αυτό που έδειξε η Lenovo.

Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση της LG που ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που παρουσίασε συσκευή με rollable οθόνη. Συγκεκριμένα, η LG έχει ήδη ξεκινήσει την εμπορική διάθεση της πρώτης τηλεόρασης με rollable οθόνη. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και πρακτικό, ιδίως αν στο σαλόνι σας δεν έχετε πολύ χώρο. Από την άλλη πλευρά, το κόστος απόκτησης μίας τέτοιας τηλεόρασης είναι κοντά στα 99.000 ευρώ!

Σημειωτέον πάντως πως η LG φέρεται να σχεδίαζε να παρουσιάσει ένα smartphone με rollable οθόνη.

Όμως, τελικώς αποφάσισε να καταργήσει το τμήμα smartphones, οπότε το συγκεκριμένο σχέδιο ακυρώθηκε. Αλλά, όπως όλα δείχνουν η εμπορική διάθεση ενός rollable smartphone ή ενός rollable laptop δεν είναι πολύ μακριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ