TECH

Κίνα: Εργοστάσιο αντικατέστησε 60.000 εργάτες με ρομπότ

Κίνα: Εργοστάσιο αντικατέστησε 60.000 εργάτες με ρομπότ
Φωτό αρχείου REUTERS/Issei Kato

Το εργοστάσιο της "Foxconn" στην Κίνα απέλυσε 60.000 εργαζομένους και τους αντικατέστησε με ρομπότ.

Η "Foxconn" είναι ένα από τα εργοστάσια παραγωγής της Apple και της Samsung και είχε προσωπικό 110.000 ανθρώπους. Ωστόσο, το δυναμικό αντικαταστάθηκε κατά το ήμισυ από ρομπότ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του RT.

«Περισσότερες εταιρείες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν αυτή την τακτική», αναφέρει ο Χου Γιουλιάν (Xu Yulian), επικεφαλής της εταιρείας. Ο ίδιος τόνισε ότι τα περισσότερα καθήκοντα μιας τεχνολογικής εταιρείας έχουν αυτοματοποιηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ανθρώπινο δυναμικό.

«Χρησιμοποιούμε τα ρομπότ για δύσκολες εργασίες προτρέποντας τους υπαλλήλους μας να επικεντρωθούν σε άλλες ειδικότητες που συμβάλλουν σε άλλα τμήματα της παραγωγής», αναφέρει εκπρόσωπος της "Foxconn" σε δήλωσή του στο BBC.

Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική αγορά έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της ρομποτικής.

Σύμφωνα με έρευνα της "Bank of America", μέχρι το 2025, τα ρομπότ θα έχουν καταλάβει το 45% των βιομηχανικών εργασιών, εξαφανίζοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Εντούτοις, αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί, καθώς αναμένεται ότι οι συσκευές που θα είναι διασυνδεδεμένες με το "Ίντερνετ των Πραγμάτων"
θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τις 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Το ίδιο έτος, περίπου οι μισές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα εξαφανιστούν από τους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ένα επιπλέον 20% θα αντιμετωπίσει την ίδια απειλή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εργασίες που στο πρόσφατο παρελθόν έμοιαζαν να μην αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο, βρίσκονται πλέον στον ίδιο παρανομαστή: αναλυτές δεδομένων, τραπεζίτες, ακόμη και χρηματιστές θα απειληθούν από τα ρομπότ.

Το κόστος ρομπότ και υπολογιστών συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να αποτελούν ελκυστική επένδυση για τους επιχειρηματίες. Και όπως αναφέρει η έκθεση της Bank of America, διαρκώς γίνεται πιο εύκολη η χρήση και η εργασιακή αξιοποίηση των ρομπότ. Αναπτύσσουν ικανότητες όπως αυτή της μάθησης, αλλά και της αναγνώρισης φωνής και προσώπου, γεγονός που τα κάνει ικανά να διαχειριστούν επαγγελματικές θέσεις που απαιτούν διάδραση με πελάτες.

Οι χώρες που μπορούν να υιοθετήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες θα λάβουν άμεσα μία σημαντική ώθηση στους τομείς του χαμηλού εργασιακού κόστους και της υψηλής παραγωγικότητας. Αντίστροφοι, βέβαια, θα είναι οι αριθμοί της απασχόλησης και του εργατικού δυναμικού. Σε αυτήν την τεχνολογική κούρσα προπορεύεται η Ιαπωνία, όπου ήδη αντιστοιχούν 1.520 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένων στα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, νούμερο που απέχει πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο (66 ρομπότ ανά 10.000). Παρόμοιο δρόμο έχει χαράξει και η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρομπότ παγκοσμίως, καλύπτοντας το 25% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η επερχόμενη επανάσταση θα μεταβάλει δραματικά την παγκόσμια οικονομία, αλλά και θα αυξήσει ραγδαία την οικονομική ανισότητα. Οι θέσεις εργασίας που χάνονται ή κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση έχουν χαμηλότερες αποδοχές και μικρές απαιτήσεις σε δεξιότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές και αυτήν δεν είναι η μοναδική στρέβλωση που θα προκληθεί. Εργαζόμενοι με πολλές γνώσεις και «πλούσιο» βιογραφικό ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψουν θέσεις εργασίας με σχετικά απλοϊκό αντικείμενο, το οποίο όμως δεν μπορούν να εκτελέσουν μηχανές.

Ποιες είναι οι ειδικότητες που θα εξαφανιστούν

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εργασιών που θα εκτελούνται από ρομπότ:
- Διοικητικοί υπάλληλοι
- Χειρωνακτικές εργασίες
- Αναλυτές δεδομένων
- Ξεναγοί
- Αρτοποιοί
- Κρεοπώλες
- Ασφαλιστές
- Πωλητές σε εμπορικά καταστήματα
- Εφοριακοί
- Πωλητές μέσω τηλεφώνου
- Λογιστές
- Ψαράδες
- Οδηγοί μέσω μεταφοράς

Οι εργασίες που θα παραμείνουν στο ανθρώπινο πεδίο και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν είναι εκείνες όπου το συναίσθημα, η δημιουργικότητα, η κοινωνική συναναστροφή, το ένστικτο είναι προαπαιτούμενα. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι ερευνητές, οι αστυνομικοί, οι εκπαιδευτικοί, κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ