TECH

Lamda Hellix: Επένδυση στην Κρήτη για να την καταστήσει διεθνή κόμβο διακίνησης δεδομένων

Lamda Hellix: Επένδυση στην Κρήτη για να την καταστήσει διεθνή κόμβο διακίνησης δεδομένων
«Είναι κάτι που συζητάμε εδώ και 8 χρόνια» ανέφερε ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix

Η μετατροπή της Κρήτης σε διεθνή κόμβο διακίνησης δεδομένων αποτελεί τον στόχο που έχει θέσει η Lamda Hellix, μέλος του διεθνούς ομίλου Digital Realty, που προχωρά στη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου.

«Είναι κάτι που συζητάμε εδώ και 8 χρόνια» ανέφερε ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της επικείμενης επένδυσης του πρώτου carrier-neutral data center στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κάκκο πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση τεχνολογίας στην Κρήτη και αναμένεται να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις καθώς και να δώσει τη δυνατότητα σε οργανισμούς που διαχειρίζονται υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική θέση της Μεγαλονήσου προκειμένου να έχουν εναλλακτικές οδεύσεις της κίνησης δεδομένων στην περιοχή της Μεσογείου.

«Η επένδυση αυτή αλλάζει τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η περιοχή μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το νέο data center (Heraklion-1) θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral του νησιού και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένου φορτίου IT, με την πρώτη φάση να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το α΄εξάμηνο του 2025.

Πρόκειται για μία επένδυση που εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ ευρώ αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Τα στελέχη της Lamda Hellix άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων κέντρων δεδομένων στην περιοχή της Κρήτης ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο πρόκειται να κατατεθεί και ο φάκελος προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου η νέα επένδυση Heraklion-1 να ενταχθεί στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας».

«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την υψηλή προστιθέμενη αξία και σημαντικότητα της επένδυσης, αλλά και το συνολικό θετικό αποτύπωμα της εταιρείας μας και της δουλειάς μας για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας», ανέφερε ο κ. Κάκκος, ο οποίος επεσήμανε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει το προσωπικό της τα επόμενα χρόνια. «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε επενδύσεις άνω των 20MW φορτίου IT τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη. Υπολογίζουμε ότι οι επενδύσεις μας θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2 δισ. ευρώ» ανέφερε ο επικεφαλής της Lamda Hellix.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Lamda Hellix βρίσκεται ήδη σε επαφές και συζητήσεις με περισσότερα από 10 σχήματα που πρόκειται να προσαιγιαλώσουν καλώδια στην Κρήτη ή εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Κρήτη μπήκε σχετικά πρόσφατα στον «χάρτη» των οργανισμών που διαχειρίζονται καλωδιακές υποδομές στην περιοχή της Μεσογείου καθώς μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική όδευση δεδομένου κιόλας ότι στη Μασσαλία που είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός κόμβος όπου καταλήγουν τα καλώδια, έχει αρχίσει να παρουσιάζει φαινόμενα «υπερφόρτωσης».

Επιπλέον, η Ελλάδα θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει την περιοχή απ’ όπου η κίνηση δεδομένων -η οποία αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς- που έρχεται από την ανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα καταλήγει στην ανατολική Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι οι κινήσεις που έχουν ήδη γίνει από την πλευρά της Lamda Hellix, η οποία έχει υπογράψει ή βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με διεθνείς αλλά και εγχώριους «παίκτες».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου data center, υπήρξε μία παρουσίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών όπως η Grid Telecom (σ.σ. η τηλεπικοινωνιακή θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που αναπτύσσει δίκτυα σε όλη την Ελλάδα), η Vodafone Ελλάδας, η οποία δημιουργεί ένα μεγάλο υποθαλάσσιο δίκτυο στο Αιγαίο που θα καταλήγει στη Σητεία, η United Group, η οποία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η EXA Infra, εκ των μεγαλύτερων «παικτών» στο χώρο της διεθνούς διακίνησης δεδομένων που ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την Ελλάδα αλλά και η Medusa. Η τελευταία αναπτύσσει ένα υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα στη Μεσόγειο, το οποίο θα προσαιγιαλωθεί και στο Ηράκλειο το 2025.

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Hellix πρόκειται να συνεργαστεί με την Amazon Web Services (AWS) όσον αφορά στη φιλοξενία του local zone που δημιουργεί η τελευταία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντως με τα στελέχη της Lamda Hellix, η επένδυση στην Κρήτη συνδυάζεται με εκείνες που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Hellix, η οποία ξεκίνησε το πρώτο της κέντρο δεδομένων το 2003, διατηρεί ήδη δύο data centers στο Κορωπί.

Το τρίτο της data center (Athens-3), το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου και να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2023. Παράλληλα, εντός του έτους η Lamda Hellix αναμένεται να έχει ολοκληρώσει και τις διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή του Athens-4, ενώ στο παρελθόν στελέχη της εταιρείας έχουν αναφερθεί και στο ενδεχόμενο επέκτασης και προς τη βόρεια Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ