TECH

AWS: Πώς η μετάβαση στο cloud βοήθησε την Ουκρανία να συνεχίσει να λειτουργεί

AWS: Πώς η μετάβαση στο cloud βοήθησε την Ουκρανία να συνεχίσει να λειτουργεί
H κυβέρνηση της Ουκρανίας συνέχισε να λειτουργεί μετά τη ρωσική εισβολή χάρις τη σωτήρια «μεταφορά» δεδομένων των κρατικών υπηρεσιών

Κλειδί προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση αλλά και μεγάλοι οργανισμοί της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους παρά την ρωσική εισβολή αποδείχθηκε η «μετάβαση» που έκαναν -σε χρόνο ρεκόρ- σε υποδομές cloud με τη συνεργασία της Amazon Web Services (AWS).

Αποστολή στο Λας Βέγκας - Δημήτρης Μαλλάς

«Η συνεργασία μας με την AWS έσωσε την ουκρανική κυβέρνηση και την οικονομία» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργού Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Mikhail Federov κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του re:invent 2022 για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της AWS.

Όπως εξήγησε ο Liam Maxwell, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος μετασχηματισμού κυβερνήσεων που διατηρεί η μονάδα της AWS που ασχολείται με το δημόσιο τομέα, όταν στις αρχές του 2022 είχε διαφανεί η πρόθεση της Ρωσίας για επίθεση, η Ουκρανία αποφάσισε να αλλάξει τη νομοθεσία που απαγόρευε τα δεδομένα του κράτους να φιλοξενούνται εκτός της χώρας. Ο σχετικός νόμος πέρασε λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου. Την ημέρα της επίθεσης στελέχη της AWS και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη «μεταφορά» των δεδομένων των κρατικών υπηρεσιών. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου απεστάλησαν στην Ουκρανία 3 φορητές συσκευές αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων, τις οποίες η AWS αποκαλεί Snowball. Και με τη χρήση αυτών των συσκευών, έγινε εφικτή η μεταφορά ενός τεράστιου όγκου δεδομένων από κρατικούς φορείς όπως είναι το κτηματολόγιο της χώρας αλλά και τα στοιχεία που διατηρεί για τους πολίτες της χώρας η ουκρανική κυβέρνηση. Τα δεδομένα βρίσκονται πλέον στις cloud υποδομές της AWS και είναι άμεσα προσβάσιμα από τους πολίτες αλλά και τους δημόσιους φορείς της χώρας.

Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε σωτήρια, σύμφωνα με τον κ. Federov, καθώς επέτρεψε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να ανησυχεί ότι θα πέσει θέμα κυβερνοεπίθεσης που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας κρίσιμων για την καθημερινότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες και όχι μόνο. «Η αξία αυτής της κίνησης είναι ανεκτίμητη» επεσήμανε ο Ουκρανός υπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά και στην εφαρμογή για smartphones που έχει λανσάρει η Ουκρανία για τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών και η οποία συνεχίζει να λειτουργεί.

Ο κ. Federov υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν τεχνολογικά προηγμένο πόλεμο, όμως, η τεχνολογία ήταν εκείνη που βοηθά την Ουκρανία να συνεχίσει να λειτουργεί και το γεγονός ότι οι βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες όπως το κτηματολόγιο δεν έχουν επηρεαστεί θα συνεισφέρουν στην ταχύτερη επάνοδο της χώρας στην ομαλότητα όταν θα τελειώσει ο πόλεμος. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις έχουν στραφεί κυρίως προς τις κρίσιμες υποδομές της χώρας και ειδικά αυτές που σχετίζονται με την παροχή ενέργειας. Μέχρι τώρα, έχουν αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τον κ. Federov.

H AWS συνεχίζει να υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση και ο όγκος των δεδομένων που έχει μεταφερθεί από 27 υπουργεία, 18 πανεπιστήμια και άλλους φορείς έχει φθάσει πλέον σε περισσότερα από 10 petabytes (10 εκατ. GBs), ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη μία σειρά από δράσεις όπως αυτή της πιστοποίησης Ουκρανών developers πάνω σε τεχνολογίες της AWS.

Η περίπτωση της Privatbank

Εκτός του δημοσίου τομέα, όμως, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις άμεσης «μετάβασης» στο cloud και στον ιδιωτικό τομέα. Η πιο χαρακτηριστική -και ενδιαφέρουσα- περίπτωση είναι αυτή της Privatbank. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας που εξυπηρετεί το 40% του πληθυσμού της Ουκρανίας και η οποία μετέφερε όλες τις λειτουργίες της στο cloud.

Συνολικά, η τράπεζα μαζί με την AWS μετέφεραν με ασφάλεια πάνω από 270 εφαρμογές και 4 petabytes δεδομένων πελατών από 3500 servers που ήταν στην Ουκρανία στις cloud υποδομές της AWS. Σημαντική λεπτομέρεια το γεγονός ότι η μεταφορά στο cloud έγινε μέσα σε διάστημα 45 ημερών, χρονικό διάστημα το οποίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μικρό. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η Privatbank να μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πελάτες της και σχεδιάζει να συνεχίσει να εμπιστεύεται το cloud.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ