TECH

Τι φέρνει το 2023 στο χώρο των smartphones;

Τι φέρνει το 2023 στο χώρο των smartphones;

Τα smartphones είναι η κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2023 αναμένεται μία χρονιά όπου αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των smartphones καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να πείσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν τη συσκευή που χρησιμοποιούν.

Αν και ένα από τα μεγαλύτερα «ραντεβού» της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας, η CES, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερες ανακοινώσεις όσον αφορά το χώρο των smartphones.

Η Samsung ετοιμάζεται για το λανσάρισμα του Galaxy S23, το οποίο μάλλον θα ανακοινωθεί προς το τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, η Apple παραδοσιακά κάνει τη δική της παρουσίαση τον Σεπτέμβριο, η Xiaomi προτιμά το τέλος Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευαστές, κυρίως αυτοί από την Κίνα, προτιμούν είτε το MWC στο τέλος Φεβρουαρίου είτε τις δικές τους εκδηλώσεις μέσα στην άνοιξη.

Η πραγματικότητα είναι πως για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών το smartphone που απέκτησαν ακόμη πριν από δύο χρόνια καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες τους όσον αφορά το μέγεθος της οθόνης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και τις δυνατότητες της κάμερας.

Μία νέα τάση που έχει κάνει την εμφάνιση της τα προηγούμενα χρόνια είναι αυτή των συσκευών με αναδιπλούμενη οθόνη (foldables) με τη Samsung να έχει ξεκάθαρα αποκτήσει ηγετική παρουσία στο συγκεκριμένο τομέα. Όμως, το παράδειγμα της Samsung δεν έχουν ακολουθήσει οι υπόλοιποι κατασκευαστές, αρκετοί από τους οποίους έχουν μεν δείξει foldable μοντέλα αλλά χωρίς να τα έχουν προωθήσει ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά. Αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει φέτος.

Η Oppo έχει κάνει ήδη γνωστό ότι το Find N2 Flip που ανακοίνωσε στο τέλος Δεκεμβρίου θα έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στην άνοιξη, ενώ πολλοί περιμένουν ότι μέσα στο 2023 θα δούμε στα μέρη μας και το Find N2 Fold.

Η μεγάλη είδηση όσον αφορά στα foldables αναμένεται πάντως να έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς η Google φημολογείται εντόνως ότι θα παρουσιάσει το Pixel Fold. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Pixel Fold θα ανακοινωθεί στο τέλος του καλοκαιριού, ήτοι την ίδια περίοδο που αναμένεται να δούμε τα Galaxy Z Fold 5 και Galaxy Z Flip 5 από τη Samsung.

Αν και το συγκεκριμένο μοντέλο της Google θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό αγορών, η ανακοίνωση του αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα foldables, τα οποία, για πολλούς αποτελούν το μέλλον των smartphones. Και ενδεχομένως μέσα στη χρονιά να δούμε foldables και από άλλους κατασκευαστές όπως, για παράδειγμα, την TCL, τη Xiaomi ή τη vivo.

Μόνο η Apple προτιμά να απέχει ακόμη από αυτό το «παιχνίδι» των foldables αν και ο αμερικανικός κολοσσός φέρεται να ετοιμάζεται να παρουσιάσει κάτι νέο μέσα στο 2023. Οι φήμες θέλουν την Apple να ετοιμάζεται να εισέλθει στο χώρο των γυαλιών VR/AR και να παρουσιάσει συσκευές που θα δώσουν ώθηση στο αποκαλούμενο metaverse για το οποίο έχει γίνει μεν πολύς λόγος αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει πολλά πράγματα.

Ενισχυμένες κάμερες

Μία ακόμη τάση που αναμένεται να δούμε φέτος πιο έντονα αφορά τις κάμερες. Από το τέλος του 2022 είδαμε μεν τα πρώτα smartphones με κάμερα στα 200 MP αλλά η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο 2023. Με δεδομένο ότι ο μόνος αισθητήρας για κάμερα στα 200 MP προέρχεται από τη Samsung, τότε αναμένεται να αποτελέσει πολύ μεγάλη έκπληξη αν το επερχόμενο Samsung Galaxy S23 Ultra δεν διαθέτει κάμερα με τόσο υψηλή ανάλυση. Και είναι προφανές ότι το παράδειγμα των Κορεατών θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές προκειμένου να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους καταναλωτές τους.

Το Galaxy S23 Ultra αναμένεται να δώσει τον τόνο και για τις «ναυαρχίδες» του ανταγωνισμού. Ιδίως σε θέματα όπως είναι η αξιοποίηση του Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 ως επεξεργαστή αλλά και με την επιλογή της Samsung, σύμφωνα τουλάχιστον με τις φήμες που κυκλοφορούν, να καταργήσει την επιλογή των 128 GB στο κορυφαίο μοντέλο της!

Η «άνοδος» της μεσαίας κατηγορίας

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις «ναυαρχίδες» τους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα πιο προσιτά μοντέλα τους. Ειδικά από τη στιγμή που οι πληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο ωθούν τους καταναλωτές να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις αγορές τους.

Στα χαμηλά στρώματα της αγοράς, ήτοι στις συσκευές κάτω από 200 ευρώ, τα 50 MP όσον αφορά την ανάλυση στη βασική κάμερα, αναμένεται να αποτελέσει το στάνταρντ με τον αποθηκευτικό χώρο να είναι στα 64 ή στα 128 GB. Από πλευράς επεξεργαστών, είναι μία κατηγορία όπου η MediaTek αναμένεται να πάρει τη μερίδα του λέοντος.
Στη μεσαία κατηγορία, δηλαδή στα μοντέλα μεταξύ 300 και 600 ευρώ, αναμένεται να δούμε ενδεχομένως τη μεγαλύτερη «μάχη» με τους κατασκευαστές να επιδιώκουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως, για παράδειγμα, γρήγορους επεξεργαστές σε συνδυασμό με μνήμη στα 8 GB και αποθηκευτικό χώρο τουλάχιστον στα 128 GB ή ακόμη και στα 256 GB, σε συνδυασμό με καλύτερες κάμερες με την ανάλυση να φθάνει ακόμη στα 108 MP στα λίγο πιο ακριβά μοντέλα.
Αν θα δούμε και κάποιο foldable μοντέλο με τιμή στα επίπεδα των 600-700 ευρώ είναι κάτι που μοιάζει μεν δύσκολο αλλά διόλου απίθανο με βάση όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Αν και αυτό είναι κάτι που πιθανότατα θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το δεύτερο μισό της χρονιάς για να το δούμε να κάνει την εμφάνιση του στα καταστήματα.
Όσον αφορά πάντως τα μερίδια αγοράς πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει δεδομένου ότι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδας συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα. Και το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου κλείσιμο γραμμών παραγωγής στην Κίνα λόγω της επανεμφάνισης του COVID-19 θα δημιουργήσει περαιτέρω θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ