TECH

Twitter: Περισσότερες «περικοπές» στον τομέα ασφάλειας της εταιρείας

Twitter: Περισσότερες «περικοπές» στον τομέα ασφάλειας της εταιρείας
Απολύσεις, παραιτήσεις, πτώση των εσόδων, μηνύσεις για απλήρωτους λογαριασμούς επελαύνουν στο Twitter απ' όταν το απέκτησε ο Ίλον Μάσκ AP Photo/Gregory Bull

Το Twitter φέρεται να έχει κάνει περισσότερες περικοπές στην ομάδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οποία είναι αρμόδια για τη διεθνή εποπτεία περιεχομένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε έναν τομέα που επιβλέπει την αναπαραγωγή ρητορικής μίσους και παρενόχλησης.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως εντείνει τις ανησυχίες που ήθελαν τον νέο ιδιοκτήτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να καταργεί μεθοδικά τον κανονισμό της εταιρείας που αφορά στον μισαλλόδοξο λόγο και την παραπληροφόρηση, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Bloomberg την Παρασκευή (6/1).

Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Μασκ τη διοίκηση, το Twitter φαίνεται να έχει περιέλθει σε κρίση των δημοσίων σχέσεών του, με απολύσεις, παραιτήσεις, πτώση των εσόδων, απρόθυμους να συνεργαστούν διαφημιστές και με μηνύσεις για απλήρωτους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι, ο τελευταίος γύρος περικοπών επηρέασε δεκάδες ανθρώπους που απασχολούνταν στα γραφεία του Twitter στο Δουβλίνο και τη Σιγκαπούρη, ανέφεραν ανώνυμες πληγές στο Bloomberg. Μεταξύ αυτών, ήταν και η Άναλουϊζα Ντομινγκεζ, ανώτερη διευθύντρια του τομέα εσόδων του Twitter, και ο Νουρ Αζαρ Μπιν Αγιόμπ, νέος επικεφαλής ακεραιότητας του ιστοτόπου για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Οι υπάλληλοι δε, που ήταν υπεύθυνοι για την πολιτική παραπληροφόρησης του Twitter, τις διεθνείς προσφυγές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απολύθηκαν επίσης.

Την είδηση ότι «απομακρύνθηκαν» αρκετοί εργαζόμενοι, επιβεβαίωσε μέσω email στο Bloomberg, η επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, Έλλα Ίργουιν, ότι αρκετά μέλη.

Συμπλήρωσε δε, ότι «ήταν πιο λογικό να ενοποιηθούν οι ομάδες κάτω από έναν υπεύθυνο (αντί για δύο) για παράδειγμα», δήλωσε η Ίργουιν, προσθέτοντας ότι το Twitter αφαίρεσε ρόλους σε τομείς της εταιρείας που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.

Επιπλέον, η Ίργουιν ανέφερε ότι το Twitter θα εξακολουθεί να έχει επικεφαλής στον τομέα εσόδων και ιδιαίτερα για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στον τομέα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Επεσήμανε δε, ότι η εταιρεία αύξησε το προσωπικό στο τμήμα προσφυγών της.

Ελευθερία λόγου ή αναπαραγωγή ρητορικής μίσους;

Ο Μασκ υλοποιεί μια στρατηγική αναδιαμόρφωσης του Twitter από όταν εξαγόρασε την εταιρεία έναντι 44 δισ. δολαρίων (36 δισ. £) τον Οκτώβριο. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει περιγράψει το όραμά του για μια «ψηφιακή αστική πλατεία» (digital town square) στην οποία κατοχυρώνεται η ελευθερία του λόγου και ο υγιής διάλογος. Έχει επίσης ισχυριστεί ότι το επιβλαβές περιεχόμενο έχει μειωθεί από την στιγμή που απέκτησε την πλατφόρμα.

Ωστόσο, ερευνητές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσαν ότι οι προσβολές, η ρητορική μίσους και το κακόβουλο περιεχόμενο άρχισαν να ευδοκιμούν περισσότερο στο Twitter από τότε που ανέλαβε ο Μασκ.

Συγκεκριμένα, την (6/1) Παρασκευή το NBC News προχώρησε στην αποκάλυψη ύπαρξης δεκάδων λογαριασμών στο Twitter που προωθούν την πώληση ή την εμπορία υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, ένα θέμα στο οποίο ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα έδινε προτεραιότητα.

Ανησυχίες είχε προκαλέσει, επίσης, η αφαίρεση μιας εφαρμογής του Twitter που προωθούσε μια πολιτική πρόληψης των αυτοκτονιών, η οποία τελικά τέθηκε εκ νέου σε ισχύ κατόπιν πιέσεων. Στην δεδομένη περίπτωση η Έλλα Ίργουιν είχε δηλώσει ότι αφαιρέθηκε για λόγους αναβάθμισης και όχι από πρόθεση παύσης της εν λόγω λειτουργίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ