TECH

NASA: Βρέθηκε άζωτο στο εσωτερικό του Πλούτωνα

NASA: Βρέθηκε άζωτο στο εσωτερικό του Πλούτωνα
NASA

Οι ερευνητές της NASA, ανακάλυψαν ότι στο κέντρο του Πλούτωνα υπάρχει άζωτο σε διαρκή κατάσταση ροής, το οποίο αναδύεται σαν λάβα στην επιφάνειά του, δημιουργώντας έτσι πάγο.

Συγκεκριμένα, η επιφάνειά του καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου, το οποίο εξαχνώνεται όταν ο Πλούτωνας είναι πιο κοντά στον Ήλιο, σχηματίζοντας έτσι μία αραιή ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη.

«Επιτέλους καταφέραμε να εξηγήσουμε τι είναι τα δείγματα πάγου που έχει στην επιφάνειά του ο νανο-πλανήτης. Ξέραμε ότι σχηματίζονται λόγω του αζώτου, αλλά δεν είχαμε αποδείξει ότι στα έγκατα υπάρχει άζωτο που ρέει διαρκώς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γουίλιαμ Μακ Κίνον (William McKinnon), επιστήμονας της NASA.

PIA19947 NH Pluto Norgay Hillary Mountains 2050714

Πηγή: NASA

Μάλιστα, λόγω της έκκεντρης τροχιάς που έχει ο Πλούτωνας, όταν απομακρύνεται από τον Ήλιο, η ατμόσφαιρά του σταδιακά παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του σαν χιόνι, όπως αναφέρει το RT.

Το τηλεσκόπιο «New Horizon» είχε ξεκινήσει την αποστολή του για εξερεύνηση του πλανήτη-νάνου το 2006 και έφτασε στο στόχο του στις 14 Ιούλιο 2015. Μέχρι τότε, ο Πλούτωνας ήταν το μόνο βασικό σώμα του ηλιακού συστήματος που δεν είχε εξερευνηθεί.

Pluto by LORRI and Ralph 13 July 2015

Πηγή: NASA

Μετά από πρόσφατες φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου “Hubble”, ο Πλούτωνας εμφανίζεται κατά τουλάχιστον 20% πιο κόκκινος από το παρελθόν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εισέρχεται σε μία νέα φάση στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, κάτι που κάνει τους πάγους από άζωτο στην επιφάνειά του να μεταβάλλονται, δίνοντας έντονο κόκκινο χρώμα στον πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ