TECH

Huawei FreeBuds 5i: Προηγμένες λειτουργίες σε προσιτή τιμή

Huawei FreeBuds 5i: Προηγμένες λειτουργίες σε προσιτή τιμή
Η σειρά FreeBuds έχει αρκετούς «οπαδούς» στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι προσφέρουν μία εξαιρετική σχέση τιμής προς απόδοση

Στο χώρο των προϊόντων τεχνολογίας για προσωπική χρήση, η τάση είναι προς την κατάργηση των καλωδίων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ίσως τα ακουστικά καθώς πλέον είναι εξαιρετικά σπάνιο να δει κανείς έναν χρήστη που να κυκλοφορεί στο δρόμο και να μιλά στο smartphone του ή να ακούει μουσική και να χρησιμοποιεί ενσύρματα ακουστικά.

Ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις των χρηστών έχουν πλέον αυξηθεί και ζητούν λειτουργίες όπως είναι η δυνατότητα για χρήση των ίδιων ασύρματων ακουστικών σε δύο συσκευές (π.χ. smartphone και laptop) αλλά και η ενεργή εξουδετέρωση θορύβου (active noise cancellation – ANC). Λειτουργίες που μέχρι πρότινος βλέπαμε να υπάρχουν σε συσκευές με ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος.

Αυτό επιδιώκει να αλλάξει η Huawei με τα FreeBuds 5i, ένα ζευγάρι «πραγματικά» ασύρματων ακουστικών με κόστος κάτω από τα 100 ευρώ. Για την ακρίβεια, τα νέα ακουστικά της Huawei, τα οποία είναι εδώ και λίγες μέρες διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, έχουν προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 89 ευρώ!

Η σειρά FreeBuds έχει αρκετούς «οπαδούς» στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι προσφέρουν μία εξαιρετική σχέση τιμής προς απόδοση. Τα νέα FreeBuds 5i, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για μερικές μέρες, προσφέρουν ακριβώς αυτό: υψηλή απόδοση με προηγμένες λειτουργίες σε μία προσιτή τιμή.

Τα Huawei FreeBuds 5i φιλοξενούνται σε μία θήκη που είναι αρκετά μικρή και άνετα μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε τσέπη. Είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα (Isle Blue, Nebula Black και Ceramic White). Εμείς χρησιμοποιήσαμε το Isle Blue, το οποίο είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα συνηθισμένα.

Τα ίδια τα ακουστικά, σχεδιασμού in-ear, είναι εξαιρετικά μικρά και τοποθετούνται εύκολα στο αυτί και είναι αρκετά δύσκολα να πέσουν κατά τη χρήση τους. Ένα μικρό πρόβλημα είναι πως απαιτείται να συνηθίσετε λίγο πως θα τα τοποθετείτε πίσω στη θήκη αλλά αυτό είναι κάτι που σταδιακά θα το συνηθίσετε. Επίσης, διαθέτουν πιστοποίηση IP54 οπότε μπορούν να δεχτούν μικρές πιτσιλιές (π.χ. βροχή) κι είναι ασφαλή για χρήση κατά την προπόνηση, όμως πρέπει να στεγνώνουν καλά.

Κατά τη χρήση

Ένα από τα βασικά ατού των νέων ακουστικών της Huawei είναι ότι, χάρη στην υποστήριξη Bluetooth 5.2, μπορούν να συνδεθούν σε δύο συσκευές κάτι που είναι εξαιρετικά πρακτικό. Ιδίως για όσους τηλεργάζονται και είναι σε τηλεδιασκέψεις είναι μία πολύ χρήσιμη λειτουργία καθώς μπορείς να χρησιμοποιείς τα ίδια ακουστικά προκειμένου και να συμμετέχεις σε ένα call και να μιλάς στο κινητό τηλέφωνο σου.

Από την εξωτερική πλευρά των ακουστικών μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας, όπως παύση, αλλαγή κομματιού, απάντηση κλήσης κ.ά. με συνδυασμούς από ένα έως τρία αγγίγματα στην επιφάνεια. Η παραμετροποίηση γίνεται μέσω της εφαρμογής AI Life, την οποία πρέπει να «κατεβάσετε».

Από την εφαρμογή μπορείτε να επιλέξετε και τη ρύθμιση του equalizer και υπάρχουν τρεις επιλογές (Default, Bass Bost, Treble Boost). Δεν υπάρχει δυνατότητα για χειροκίνητη ρύθμιση, αλλά με δεδομένο την τιμή των ακουστικών είναι προφανές ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Ένα άλλο σημαντικό ατού είναι η ύπαρξη του active noise cancellation, το οποίο έχει τρία επίπεδα (Cozy, General και Ultra) και κινείται σε πολύ καλά επίπεδα ειδικά για αυτό το επίπεδο τιμής. Για χρήση σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμη και στο αεροπλάνο, θα σας επιτρέψει να «απομονωθείτε» σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης, υπάρχει και το Awareness, το οποίο επιτρέπει να φτάνουν οι εξωτερικοί ήχοι στο αυτί, το οποίο είναι εξαιρετικά πρακτικό.

Τα Huawei FreeBuds 5i έρχονται με υποστήριξη LDAC και με πιστοποίηση Hi-Res Audio Wireless, δύο χαρακτηριστικά που πάλι δεν βρίσκουμε εύκολα σε τέτοια κλίμακα τιμής.

Στα ακουστικά ενσωματώνεται μια μονάδα ηχείου 10mm και υποστηρίζεται εύρος συχνότητας από τα 20Hz έως τα 40kHz. Γενικότερα, ο ήχος κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα και η εμπειρία όσον αφορά την αναπαραγωγή μουσικής ή video θα σας ικανοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και για τις κλήσεις όπου η ποιότητα είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα ακόμη και αν υπάρχουν έντονοι θόρυβοι ή άνεμοι.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολλούς χρήστες είναι η μπαταρία. Κάθε ακουστικό έχει μπαταρία 55mAh και 410mAh η θήκη. Τα ακουστικά αντέχουν για 6 ώρες με ANC και 7.5 δίχως ANC, υποστηρίζει η Huawei, με μέγιστο όριο τις 18.5 και 28 αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη θήκη. Σε πρακτικό επίπεδο και με το ANC να το χρησιμοποιούμε αρκετά χρειάστηκαν τουλάχιστον 5 ώρες χρήσης μέχρι να χρειαστεί να επιστρέψουν στη θήκη. Σημειωτέον πως πολύ σπάνια κάποιος χρήστης θα έχει τα ακουστικά εκτός θήκης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η φόρτιση των ακουστικών διαρκεί περίπου μία ώρα και η φόρτιση θήκης-ακουστικών περίπου δύο ώρες. Πρακτικά, θα χρειαστεί να φορτίσει κανείς τη θήκη 3-4 φορές την εβδομάδα. Όλα αυτά τα νούμερα κινούνται στο μέσο επίπεδο της κατηγορίας και όχι μόνο.

Είναι καλή επιλογή;

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως τα Huawei FreeBuds 5i είναι από τις επιλογές που αξίζει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή. Ειδικά για όσους θέλουν ποιοτικό ήχο, αποδοτικό ANC, multipoint pairing, καλή αυτονομία και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τριψήφιο ποσό, τότε είναι μία εξαιρετική πρόταση η οποία αξίζει -και με το παραπάνω- τα χρήματα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ