TECH

Online dating: Οι πέντε κορυφαίες ψηφιακές απειλές για την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου

Online dating: Οι πέντε κορυφαίες ψηφιακές απειλές για την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου
Η Kaspersky μοιράζεται τις πέντε κορυφαίες απειλές στις πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών που πρέπει να προσέξετε στο πλαίσιο της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Pixabay

Συμβουλές της Kaspersky για ασφαλές online dating

Καθώς η δημοτικότητα των διαδικτυακών γνωριμιών συνεχίζει να αυξάνεται, αντίστοιχα αυξάνονται και οι απειλές από εγκληματίες του κυβερνοχώρου που θέλουν να εκμεταλλευτούν ευάλωτα άτομα.

Η Kaspersky ρίχνει φως σε αυτούς τους κινδύνους και μοιράζεται τις πέντε κορυφαίες απειλές στις πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών που πρέπει να προσέξετε στο πλαίσιο της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Phishing και ιστοσελίδες γνωριμιών

Φανταστείτε να νομίζετε ότι βρήκατε το τέλειο ταίρι στο διαδίκτυο, ενώ στην πραγματικότητα να έχετε παρασυρθεί σε μια ψεύτικη εφαρμογή γνωριμιών που υποκλέπτει τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία. Αυτό αποτελεί τον ορισμό του phising ή αλλιώς «ηλεκτρονικό ψάρεμα» – Οι ερευνητές της Kaspersky αναφέρουν ότι η δραστηριότητα των κυβερνοαπατεώνων εντείνεται κατά τη διάρκεια της σεζόν του Αγίου Βαλεντίνου, με τους απατεώνες να δημιουργούν σε μεγάλο βαθμό ψεύτικες ιστοσελίδες που είναι πανομοιότυπες με τις δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών, προκειμένου να εξαπατούν τα άτομα να δώσουν προσωπικά στοιχεία και ευαίσθητα δεδομένα.

Τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η κλοπή ταυτότητας, η οικονομική απάτη, ακόμα και ο εκβιασμός, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ρήξη στη σχέση σας και να προκαλέσουν έλλειψη εμπιστοσύνης. Επιπλέον, τα κλεμμένα δεδομένα μπορούν ακόμη και να πωληθούν σε αγορές του dark web.

Παράδειγμα phishing σελίδας που παριστάνει το Tinder

Ψεύτικες εφαρμογές

Η αγάπη μπορεί να είναι τυφλή, αλλά τα κακόβουλα λογισμικά δεν είναι. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εισβάλει στη συσκευή σας μέσω αρχείων που μιμούνται ηλεκτρονικές υπηρεσίες γνωριμιών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν δει εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εκμεταλλεύονται τα ονόματα των δημοφιλέστερων εφαρμογών γνωριμιών, όπως Tinder, Badoo, Bumble, Grindr και πολλών άλλων, για να διασπείρουν την κακόβουλη δραστηριότητά τους. Συχνά διανέμουν adware, τα οποία βομβαρδίζουν χρήστες με πολλές ειδοποιήσεις, αλλά παρατηρήθηκαν επίσης επιθέσεις με Trojan Spies, τα οποία παρακολουθούν τις διαδικτυακές δραστηριότητες, και επιθέσεις με Trojan downloaders, τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν άλλα κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή του θύματος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλειά σας και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία στη σχέση σας. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλειά σας και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία στη σχέση σας.

Doxing

Ο όρος "Doxing" αναφέρεται στην πράξη της αποκάλυψης και της δημόσιας κοινοποίησης των προσωπικών στοιχείων κάποιου. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στο πλαίσιο της διαδικτυακής γνωριμίας, όπου οι ευαίσθητες πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βλάψουν ή να εκβιάσουν το άτομο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε σωματικό κίνδυνο, αλλά μπορεί να έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις προκαλώντας συναισθήματα όπως άγχος και ντροπή, και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και τις σχέσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί επίσης να μετατραπεί σε πραγματικό κίνδυνο, θέτοντας εσάς και τον σύντροφό σας σε κίνδυνο σωματικής βλάβης. Η συναισθηματική αγωνία της έκθεσης των προσωπικών σας στοιχείων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση σας.

Catfishing

Σε ποιον δεν αρέσει η ιδέα να συνομιλεί με έναν ελκυστικό άγνωστο στο διαδίκτυο; Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι καταστάσεις τόσο αυθεντικές όσο φαίνονται. Η τηλεμετρία της Kaspersky καταγράφει πολλά ανεπιθύμητα email που χρησιμοποιούν ελκυστικά προφίλ και πλαστές ταυτότητες για να παρασύρουν ανυποψίαστα θύματα να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες ή να ξεκινήσουν διαδικτυακές επικοινωνίες. Αυτά τα email μπορούν να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό, να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συναισθηματική δυσφορία και απογοήτευση, καθώς τα θύματα μπορεί να δημιουργήσουν συναισθηματικές συνδέσεις με τις πλαστές ταυτότητες πριν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν εξαπατηθεί. Αυτό, όπως είναι φυσικό, μπορεί επίσης να έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του εκάστοτε ατόμου.

Stalkerware

Το Stalkerware είναι ένας τύπος λογισμικού που μπορεί να εγκατασταθεί κρυφά σε μια συσκευή για την παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και την τοποθεσία του χρήστη. Σύμφωνα με την Kaspersky, 29.312 άνθρωποι παγκοσμίως έπεσαν θύματα stalkerware το 2022. Αυτή η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μπορεί να οδηγήσει στο να χαθεί η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση καθώς και σε συναισθηματική αγωνία για το θύμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ασφάλεια του θύματος.

«Η ομορφιά της διαδικτυακής γνωριμίας είναι η ευκαιρία να συνδεθούμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αλλά με αυτό έρχεται και ο κίνδυνος να γίνουμε στόχος κυβερνοεγκληματιών. Για να παραμείνετε ασφαλείς, χρησιμοποιώντας ασφαλείς συνδέσεις, διατηρώντας τα προσωπικά σας στοιχεία απόρρητα και προσέχοντας για αυτόκλητα αιτήματα. Με το να είστε ενημερωμένοι και να λαμβάνετε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να προστατευτείτε και να έχετε μια ικανοποιητική διαδικτυακή εμπειρία γνωριμιών», σχολιάζει η Anna Larkina, ειδικός σε θέματα απορρήτου και ασφάλειας στην Kaspersky.

Μάθετε πως οι χρήστες μπορούν να πέσουν θύματα doxing και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κλοπής προσωπικών πληροφοριών, παρακολουθώντας το δωρεάν μάθημα "Doxing: Κίνδυνοι και πρόληψη", που δημιουργήθηκε από ειδικούς της Kaspersky για την προστασία προσωπικών δεδομένων μαζί με το Endtab.org.

Οι ειδικοί προστασίας προσωπικών δεδομένων της Kaspersky μοιράζονται συμβουλές σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας μιας ασφαλούς διαδικτυακής εμπειρίας γνωριμιών:

  • Επαλήθευση πληροφοριών: Πριν συναντήσετε κάποιον προσωπικά ή μοιραστείτε προσωπικά στοιχεία, επαληθεύστε την ταυτότητά του μέσω των προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της αναζήτησης στο Google ή άλλων μεθόδων. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην διστάσετε να σταματήσετε την επικοινωνία με κάποιον που φαίνεται ύποπτος ή αναξιόπιστος.
  • Χρησιμοποιείστε μια ασφαλή σύνδεση: Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες σε διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών, για να αποτρέψετε το χακάρισμα ή τις υποκλοπές.
  • Διατηρήστε τους κωδικούς πρόσβασης ασφαλείς: Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς διαδικτυακών ιστοσελίδων και μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε πολλές προσωπικές πληροφορίες: Μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως το πλήρες όνομα, η διεύθυνση κατοικίας και τα οικονομικά σας στοιχεία, μέχρι να έχετε δημιουργήσει μια αξιόπιστη σχέση.
  • Συναντηθείτε δημόσια: Όταν συναντηθείτε με κάποιο άτομο για πρώτη φορά, επιλέξτε μια καλά φωτισμένη, δημόσια τοποθεσία και ενημερώστε έναν φίλο ή συγγενή σας για το πού θα βρίσκεστε.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα αυτόκλητα αιτήματα: Να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα αιτήματα για χρήματα ή άλλες χάρες, ειδικά αν φαίνονται παράλογα ή αν γίνονται νωρίς στη σχέση.
  • Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα: Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης ηλεκτρονικής γνωριμίας, αναφέρετέ την στις αρχές και στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής γνωριμίας το συντομότερο δυνατόν.
  • Διαχειριστείτε τα προσωπικά δεδομένα στο Internet υπεύθυνα ακολουθώντας τις συμβουλές της Kaspersky "οριστική λίστα ελέγχου: Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας στο Internet"
  • Προστατευτείτε online χρησιμοποιώντας ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαφυλάξετε τα προσωπικά σας στοιχεία και να αποτρέψετε πιθανές απειλές από μία ηλεκτρονική γνωριμία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ