TECH

Τέσσερα νέα στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα αποκτούν ονόματα

Τέσσερα νέα στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα αποκτούν ονόματα
Οι Ιάπωνες επιστήμονες Kosuke Morita (δεξιά) και Koji Morimoto (αριστερά) ποζάρουν με τον περιοδικό πίνακα που περιλαμβάνει και το στοιχείο που ανακάλυψαν, το νιχόνιο. EPA/FRANCK ROBICHON

Το πρώτο ατομικό στοιχείο που βρέθηκε στην Ασία, το στοιχείο 113, κέρδισε τη θέση του στο Περιοδικό Πίνακα και «βαπτίστηκε» από τους επιστήμονες ως «Νιχόνιο», προς τιμήν της Ιαπωνίας.

Μπορεί να είναι το πρώτο ατομικό στοιχείο που ανακαλύφθηκε στην Ασία, ωστόσο δεν είναι το πρώτο που παίρνει το όνομά του από μία χώρα, καθώς έχουν προηγηθεί το πολώνιο και το φράγκιο. Το νιχόνιο είναι το πρώτο ατομικό στοιχείο που ανακαλύπτεται σε περιοχή εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ και η ανακάλυψή του έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους Ιάπωνες επιστήμονες.

«Μέχρι τώρα, όλα τα στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα, είχαν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι εμείς, στην Ιαπωνία, βρήκαμε ένα από τα μόλις 118 ατομικά στοιχεία που είναι γνωστά, κάνει την ανακάλυψή μας σπουδαία», είπε ο Kosuke Morita, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

Όπως αναφέρει το Reuters το στοιχείο 113 πρωτοανακαλύφθηκε το 2004 και ο αριθμός του παραπέμπει στον ατομικό του αριθμό, είτε στο αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα του ατόμου.

Το νιχόνιο είναι ένα από τα τέσσερα νέα χημικά στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια και μπήκαν στον Περιοδικό Πίνακα στις αρχές του έτους. Τα νέα αυτά στοιχεία, μέχρι σήμερα αναφέρονταν μόνο με τους αριθμούς τους (113, 115, 117 και 118), όμως σύντομα θα «βαπτιστούν», καθώς μια επιστημονική ομάδα έχει καταθέσει προτάσεις για τα ονόματά τους.

Τα προτεινόμενα ονόματα για κάθε ένα από αυτά τα πολύ βαριά στοιχεία, που είναι τα πρώτα που προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα μετά το 2011 και συμπληρώνουν την έβδομη σειρά του, είναι: για το 113 νιχόνιο (Nh), για το 115 μοσκόβιο (Mc), για το 117 τενεσίνο (Ts) και για το 118 ογκάνεσον (Og).

Τα ονόματα θα «κλειδώσουν» από τις Διεθνείς Ενώσεις Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας και, αντίστοιχα, Φυσικής, έπειτα από πεντάμηνη διαβούλευση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις. Αν όλα πάνε καλά, η διαδικασία για την επικύρωση των ονομάτων από τους αρμόδιους φορείς, θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Από πού παίρνουν το όνομά τους τα στοιχεία

Κανένα από τα τέσσερα νέα στοιχεία δεν υπάρχει σε φυσική κατάσταση, αλλά έχουν δημιουργηθεί από τους επιστήμονες μέσω «βομβαρδισμού» ατομικών πυρήνων.

Παραδοσιακά, όσοι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα στοιχείο, έχουν και το δικαίωμα να προτείνουν το όνομά του. Έτσι, το νιχόνιο, που ανακαλύφθηκε στον ιαπωνικό επιταχυντή RIKEN, έχει πάρει το όνομα της χώρας, στα ιαπωνικά («χώρα του ανατέλλοντος ηλίου»).

Το μοσκόβιο, φέρει το όνομα της Μόσχας, καθώς ανακαλύφθηκε από το ρωσικό Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών Ντούμπνα.

Το τενεσίνο, παραπέμπει στο Τενεσί, την πολιτεία όπου βρίσκονται το Εθνικό Εργαστήριο Όακ Ριντζ και το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, που έκαναν και τη σχετική ανακάλυψη.

Τέλος το ογκάνεσον, πήρε το όνομά του από τον Ρώσο καθηγητή πυρηνικής φυσικής Γιούρι Ογκανεσιάν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ