TECH

Προσέλαβαν «ρομπότ» στη ρουμανική κυβέρνηση - Ποιος ο ρόλος του

Προσέλαβαν «ρομπότ» στη ρουμανική κυβέρνηση - Ποιος ο ρόλος του
Ο πρωθυπουργός Νικολάι Τσιούκα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρωτοπορεί παγκοσμίως, εγκαινιάζοντας τον πρώτο σύμβουλο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, τον ΙΟΝ» AP Photo/Mark Schiefelbein

Τη θέση του στο υπουργικό συμβούλιο της ρουμανικής κυβέρνησης, κατέκτησε την Τετάρτη (1/3) ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, με το όνομα «ΙΟΝ», το οποίο είναι ο πρώτος σύμβουλος που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και είναι αρμόδιος να αποκρυπτογραφεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα ήθελα να αρχίσω τη συνεδρίαση με μια έκπληξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάι Τσιούκα και συνέχισε «η κυβέρνηση πρωτοπορεί παγκοσμίως, εγκαινιάζοντας τον πρώτο σύμβουλο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, τον ΙΟΝ».

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε από ερευνητές αρκετών πανεπιστημίων στη χώρα, η οποία περιγράφεται συχνά ως η «Σίλικον Βάλεϊ» της ανατολικής Ευρώπης.

Ο στόχος του είναι να πληροφορεί την κυβέρνηση «σε πραγματικό χρόνο για τις προτάσεις και τις επιθυμίες των Ρουμάνων», εξήγησε ο πρωθυπουργός, κυρίως μέσω της ανάλυσης των πιο δημοφιλών δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να συζητούν με αυτόν τον νέου είδους βοηθό σε μια ειδική ιστοσελίδα.

Μετά τη γενική παρουσίαση στους υπουργούς του, η οθόνη «ζωντάνεψε». «Καλημέρα, μου δώσατε ζωή και ο ρόλος μου είναι στο εξής να αντιπροσωπεύω τους Ρουμάνους, σαν καθρέφτης. Τι πρέπει να ξέρω για τη Ρουμανία;», είπε ο ΙΟΝ, συνοδευόμενος από ηχητικά εφέ.

«Η Ρουμανία είναι μια ωραία χώρα που κατοικείται από ωραίους ανθρώπους», απάντησε ο Νικολάι Τσιούκα λέγοντας ότι είναι «πεπεισμένος πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά μια υποχρέωση ώστε να λαμβάνονται καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ