TECH

MWC 2023: Oι συσκευές που «έκλεψαν» την παράσταση

MWC 2023: Oι συσκευές που «έκλεψαν» την παράσταση
Το MWC Barcelona είναι μία εκ των κορυφαίων εκδηλώσεων παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών

Smartphones με κάμερες όπου ο αισθητήρας της κύριας κάμερας έχει πάχος 1 ίντσας, συσκευές με αναδιπλούμενη οθόνη αλλά και γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που δίνουν τη δυνατότητα για απευθείας μετάφραση!

Το MWC Barcelona είναι μία εκ των κορυφαίων εκδηλώσεων παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και είναι προφανές ότι είναι εκεί όπου θα δεις να παρουσιάζονται καινοτόμες συσκευές. Όπως και συνέβη στη φετινή εκδοχή του που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη.

Xiaomi

Από τους μεγάλους κατασκευαστές, η εταιρεία που «έκλεψε» την παράσταση ήταν η Xiaomi. Και αυτό γιατί ανακοίνωσε την παγκόσμια διάθεση των μοντέλων της σειράς Xiaomi 13, τα οποία είχαν παρουσιαστεί μεν στην Κίνα πριν από μερικούς μήνες αλλά τώρα ήρθε η σειρά του υπόλοιπου κόσμου.

Η συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνει 3 μοντέλα (Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 και Xiaomi 13 lite), τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά στις 15 Μαρτίου. Η ιδιαιτερότητα των δύο πρώτων είναι το κορυφαίο σύστημα κάμερας που διαθέτουν το οποίο η Xiaomi έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη Leica και προσφέρει τη δυνατότητα για κορυφαίες λήψεις φωτογραφιών και video.

Ειδικά το σύστημα που υπάρχει στο Xiaomi 13 Pro θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο αισθητήρας στη βασική κάμερα έχει μέγεθος 1 ίντσας, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά την ποιότητα των φωτογραφιών. Γενικότερα, πάντως, η συνεργασία με τη Leica προσφέρει πολλές επιπλέον δυνατότητες με τη Xiaomi να παίζει δυνατά αυτό το «χαρτί» επιδιώκοντας να προσελκύσει τους χρήστες εκείνες που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κάμερα.

Όλα τα μοντέλα έρχονται με νέο σχεδιασμό που προσφέρει καλύτερο κράτημα στο χέρι, ενώ τα δύο κορυφαία βασίζονται στον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2 της Qualcomm. Η οθόνη είναι στις 6,73 ίντσες στην περίπτωση του Xiaomi 13 Pro και στις 6,36 ίντσες στο Xiaomi 13, ενώ και τα δύο μοντέλα έρχονται με γρήγορη φόρτιση: στα 67W για το Xiaomi 13 και στα 120W για το Xiaomi 13 Pro.

Όσον αφορά στο Xiaomi 13 lite, αποτελεί μία πιο «ελαφριά» έκδοση με διπλό σύστημα μπροστινής κάμερας και εξαιρετικές επιδόσεις σε σχέση με το κόστος απόκτησης του.

Η τιμή για το Xiaomi 13 Pro με 12 GB μνήμη και 256 GB αποθηκευτικό χώρο θα είναι στα 1399,90 ευρώ, για το Xiaomi 13 με 8 GB μνήμη και 256 GB αποθηκευτικό χώρο στα 999,90 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του Xiaomi 13 lite (8 GB μνήμη και 256 GB αποθηκευτικός χώρος) διαμορφώνεται στα 549,90 ευρώ.

Επιπλέον, η Xiaomi παρουσίασε το νέο smartwatch της, ονόματι Watch S1 Pro, το οποίο διαθέτει αρκετά όμορφη σχεδίαση αλλά και τα ασύρματα ακουστικά Buds 4 Pro. Τα τελευταία είναι τα πρώτα ασύρματα ακουστικά της Xiaomi με Hi-res audio και έναν πολύ όμορφο σχεδιασμό καθώς η κινεζική εταιρεία επιδιώκει να απευθυνθεί στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς.

Πάντως, στο περίπτερο της Xiaomi στο MWC Barcelona, πολλοί ήταν εκείνοι που εντυπωσιάστηκαν από το Xiaomi 12S Ultra, ένα πρωτότυπο smartphone, στην οπίσθια κάμερα του οποίου μπορεί να τοποθετηθούν οι φακοί της Leica που χρησιμοποιούνται σε DSLR φωτογραφικές μηχανές! Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και εκτιμάται ότι κάπως έτσι θα είναι το μέλλον της φωτογραφίας στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

TCL

Από τους κατασκευαστές συσκευών με έντονη παρουσία στο MWC23 Barcelona είναι και η TCL, η οποία έχει επιλέξει να προσφέρει συσκευές που προσφέρουν εξαιρετική σχέση τιμής προς επιδόσεις αλλά και μοντέλα που αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες όσον αφορά στις οθόνες, οι οποίες αποτελούν ένα από τα δυνατά «σημεία» της κινεζικής εταιρείας.

Όπως ανέφεραν στο CNN Greece τα στελέχη της εταιρείας, ο στόχος είναι να προσφέρουν τεχνολογικές καινοτομίες σε προσιτές τιμές χωρίς απαραίτητα να είναι ο πρώτος κατασκευαστής που θα το κάνουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ουκ ολίγες τεχνολογικές καινοτομίες. Για παράδειγμα, η TCL έχει μεν παρουσιάσει smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη αλλά δεν το έχει κυκλοφορήσει αναμένοντας να «ωριμάσουν» οι συνθήκες προκειμένου να σπεύσει να προσφέρει μία συσκευή σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή.

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα ενδεχομένως να είναι και τα AR γυαλιά που παρουσίαζε στη Βαρκελώνη. Το ενδιαφέρον με τα RayNeo X2 αφορούσε κυρίως το κομμάτι των εφαρμογών με τους ανθρώπους της TCL να δείχνουν μία εφαρμογή που έκανε αυτόματη μετάφραση από τα κινεζικά στα αγγλικά! Δηλαδή, ο συνομιλητής σου μιλούσε στα κινεζικά και έβλεπες στην οθόνη των γυαλιών τη μετάφραση στα αγγλικά! Υπήρχε μία μικρή καθυστέρηση μεν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό.

Από εκεί και πέρα, η TCL ανακοίνωσε 6 νέα smartphones για την ευρωπαϊκή αγορά και πιο συγκεκριμένα τα TCL TCL 406, TCL 403, TCL 40 R 5G, TCL 40SE, TCL 408 και TCL 405. Γενικώς, πρόκειται για μοντέλα που είναι διαθέσιμα σε τιμές μέχρι 200 ευρώ τα περισσότερα με το TCL 40 R 5G να ξεχωρίζει όντας ένα ιδιαίτερα προσιτό 5G smartphone.

Επιπλέον, η TCL παρουσίασε και τη νέα σειρά tablets, την Tab 11. Η σειρά έχει δύο μοντέλα με τη διαφορά να είναι ότι το ένα χρησιμοποιεί μία οθόνη με τεχνολογία NXTPAPER 2.0 που προσφέρει εντυπωσιακή φωτεινότητα και καλύτερη θέαση από οποιοδήποτε σημείο. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα από τα μεγάλα ατού της TCL και δεν αποκλείεται να τη δούμε και σε smartphones στο προσεχές μέλλον, καθώς υπάρχουν τα σχετικά πρωτότυπα μοντέλα που είδαμε στη Βαρκελώνη.

Ταχεία φόρτιση

Από τις νέες παρουσιάσεις smartphones στη Βαρκελώνη ήταν και το realme GT3. Η νέα «ναυαρχίδα» της realme ξεχωρίζει για ένα λόγο: προσφέρει γρήγορη φόρτιση στα 240W! Πρόκειται για την ταχύτερη φόρτιση που έχουμε δει μέχρι τώρα σε smartphone μαζικής παραγωγής με την κατασκευάστρια εταιρεία να υποστηρίζει ότι για έναν κύκλο πλήρους φόρτισης (από 0% στο 100% της μπαταρίας) απαιτούνται μόλις 9,5 λεπτά!

Από εκεί και πέρα η συσκευή διαθέτει έναν αξιοπρόσεκτο σύστημα ειδοποιήσεων στην πίσω πλευρά της και γενικώς αποτελεί ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της realme, οι άνθρωποι της οποίας έδειξαν να θέλουν να δώσουν μία επιπλέον ώθηση στο brand τους ποντάροντας από εδώ και στο εξής σε καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Αναδιπλούμενες συσκευές

Από τα βασικά θέματα συζήτησης στη MWC23 Barcelona είναι οι αναδιπλούμενες συσκευές. Η Oppo, για παράδειγμα, έδειξε τα δικά της μοντέλα (Find N2 Flip και Find N2 Fold) εκ των οποίων θα δούμε το πρώτο στην ελληνική αγορά. Σημειωτέον πως και η θυγατρική της Oppo, η OnePlus έκανε λόγο ότι ετοιμάζει τη δική της εκδοχή για foldable smartphone μέσα στο 2023, ενώ και η Xiaomi παρουσίαζε τη δική της πρόταση (Mi Mix Fold). Γενικότερα, η κατηγορία των foldables θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Όπως τα μοντέλα της Lenovo με οθόνες που ξετυλίγονται (rollable). Η Lenovo έχει δημιουργήσει ένα smartphone και ένα laptop με rollable οθόνη, τα οποία είναι σε πρωτότυπη μορφή αλλά είχαμε την ευκαιρία να δούμε στη Βαρκελώνη και να πάρουμε μία γεύση από το τι έρχεται. Πάντως, η Lenovo είχε στο περίπτερο της και τη 2η γενιά του X1 Fold, του φορητού υπολογιστή της με αναδιπλούμενη οθόνη, το οποίο είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό μηχάνημα με πολλές δυνατότητες όσον αφορά στην πρακτική αξιοποίηση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ