TECH

Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται «έξυπνες» ψηφιακές υποδομές

Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται «έξυπνες» ψηφιακές υποδομές

Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών βρίσκονται πλέον ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και στην Ελλάδα.

Πλέον, έχει γίνει κατανοητό ότι οι ψηφιακές υποδομές παίζουν καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως μία επιχείρηση θα πρέπει να επιλέξει τις ψηφιακές λύσεις και υποδομές που προσφέρουν αρκετή «εξυπνάδα» προκειμένου να κάνουν το επόμενο ψηφιακό βήμα τους.

«Μία επιχείρηση -ανεξαρτήτως μεγέθους- θα πρέπει να επιλέγει προμηθευτές που έχουν ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και λύσεων ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά την επένδυση που θα κάνουν» σημειώνει η Κωνσταντίνα Τσαούση, εμπορική διευθύντρια της Oktabit, η οποία έχει τη διανομή των προϊόντων και λύσεων της Huawei που απευθύνονται σε επιχειρήσεις (Huawei Enterprise).

Η Huawei αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα κατασκευαστών που προσφέρουν μία ευρεία γκάμα λύσεων σε κρίσιμους τομείς των υποδομών μίας επιχείρησης. Ένας τέτοιος τομέας είναι, για παράδειγμα, η εταιρική δικτυακή υποδομή (ή datacom όπως αποκαλεί η Huawei τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων). Οι λύσεις της Huawei όσον αφορά κατηγορίες όπως είναι τα switches και τα routers είναι κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό επιδόσεων και αξιοπιστίας που είναι και ένα από τα βασικά ζητούμενα για τη δικτυακή υποδομή μίας επιχείρησης. Να σημειωθεί πως για μία επιχείρηση το δίκτυο της είναι από τις πλέον κρίσιμες υποδομές της αντίστοιχη με εκείνη της παροχής ηλεκτρικού!

Επίσης, για μία επιχείρηση το σημαντικότερο «περιουσιακό» στοιχείο της έχει εξελιχθεί να είναι τα δεδομένα που παράγει. Οπότε είναι κρίσιμης σημασίας τα μέσα αποθήκευσης (storage) που χρησιμοποιεί. Στον συγκεκριμένο τομέα, η Huawei με την οικογένεια OceanStor προσφέρει τη δυνατή για τη δημιουργία μίας «έξυπνης» data υποδομής που επιτρέπει σε μία επιχείρηση να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα δεδομένα της.

Ένας άλλος κρίσιμος τομέας είναι αυτός της συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων μίας επιχείρησης αλλά και των προμηθευτών της. Εδώ, λύσεις της Huawei όπως το IdeaHub και το IdeaHub Board αλλά και το CloudLink Video Conferencing Platform είναι αυτές που θα επιτρέψουν σε μία επιχείρηση -όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι- να μπορέσει να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της και των συνεργατών της ώστε να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξή της.

Στην Ελλάδα, η συνεργασία της Huawei Enterprise με την Oktabit μετρά περισσότερα από 10 χρόνια. Μέσω της Oktabit, τα προϊόντα και οι λύσεις της Huawei για επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί σε μία βασική επιλογή για χιλιάδες εταιρείες και οργανισμούς κάθε μεγέθους. «Το γεγονός ότι η Huawei προσφέρει ποιότητα και αξιοπιστία, αλλά και ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο είναι ένας από τους κύριους λόγους που αποτελεί τη βασική επιλογή για την υλοποίηση μίας σειράς σημαντικών ψηφιακών έργων στη χώρα μας» τονίζει η κυρία Τσαούση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υλοποίηση του έργου «Ήφαιστος» για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET). Ένα έργο που περιλαμβάνει την εγκατάσταση στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότερων από 2.800 Ethernet switches και περισσότερων από 80 routers τελευταίας γενιάς. Το έργο έχει ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών της πανεπιστημιακής κοινότητας και την απρόσκοπτη υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οι λύσεις της Huawei δείχνουν να είναι αυτές που προτιμούν οι ιθύνοντες καθώς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τις επέλεξε για ένα αρκετά πολυσύνθετο έργο ψηφιακών υποδομών, που περιλαμβάνει τη δημιουργία data center με εξειδικευμένες και «έξυπνες» λύσεις storage, δικτυακές υποδομές υψηλού επιπέδου, αλλά και ένα κορυφαίο σύστημα collaboration.

Ένα άλλο παράδειγμα αξιοποίησης των τεχνολογιών της Huawei είναι το έργο για την υλοποίηση ιδιόκτητου δικτύου κορμού οπτικών ινών τεχνολογίας DWDM στην Grid Telecom, την τηλεπικοινωνιακή θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Ένα έργο για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι τελευταίες γενιάς προτάσεις της Huawei και δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα στην Grid Telecom όσον αφορά στην παροχή υψηλού επιπέδου τηλεπικοινωνιακών λύσεων.

«Αυτό που βλέπουμε σε καθημερινή βάση είναι ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν τις λύσεις τής Huawei, πολύ απλά επειδή τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και αυτό είναι το ζητούμενο για κάθε σύγχρονη επιχείρηση» επισημαίνει η κυρία Τσαούση.