TECH

Δείτε την πρώτη ταινία που γράφτηκε ποτέ από αλγόριθμο (και δεν βγάζει νόημα)

Δείτε την πρώτη ταινία που γράφτηκε ποτέ από αλγόριθμο (και δεν βγάζει νόημα)

H τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί εδώ και καιρό, με επιμονή και επιτυχία, να βάλει το... χέρι της σε διάφορες ανθρώπινες δημιουργικές προσπάθειες.

Από το μαγείρεμα στην τέχνη, την ποίηση και τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα πάντα είναι εν δυνάμει πεδία δράσης της AI (Artificial Intelligence). O κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Το σκοτεινό, περίπου δυστοπικό, σενάριο της ταινίας μικρού μήκους Sunspring γράφτηκε από έναν υπολογιστή και πρωταγωνιστεί ο Thomas Middleditch που έχει γίνει γνωστός από την τηλεοπτική σειρά Silicon Valley.

Σύμφωνα με τη Guardian η ιδέα ξεκίνησε από τον σκηνοθέτη Oscar Sharp και τον ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Ross Goodwin.

Οι δυό τους "ανέθεσαν" σε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που ονόμασε τον εαυτό του Benjamin, να "καταναλώσει" σενάρια δεκάδων ταινιών επιστημονικής φαντασίας συμπεριλαμβανομένων των κλασικών Highlander Endgame, Ghostbusters, Interstellar και το The Fifth Element.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Benjamin να γράψει σενάριο αλλά και σκηνοθετικές οδηγίες για τους ηθοποιούς που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν το έργο του.

Το σενάριο και το soundtrack δόθηκαν στο καστ, που συμπεριλαμβάνει τον Thomas Middleditch από τη σειρά Silicon Valley, την Elisabeth Gray και τον Humphrey Ker.

Οι ηθοποιοί επιλέχθηκαν τυχαία.

Screen Shot 2016 06 09 at 4.53.37 PM 1200x572

Το αποτέλεσμα είναι αλλόκοτα διασκεδαστικό, παράξενα συγκινητικό και σκοτεινό για μία ταινία επιστημονικής φαντασία που τα έχει όλα. Από ένα ρομάντζο μέχρι την ανθρώπινη απελπισία, σημειώνει η Guardian.

"Ωστόσο οι διάλογοι δεν έχουν αλληλουχία και δεν βγάζουν νόημα αλλά αν τους διαβάσετε θα καταλάβετε ότι κάτι συμβαίνει που και που" σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

"Όταν κάναμε την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου όλοι γελούσαν σαν τρελοί. Το απολαύσαμε", δήλωσε ο Sharp στην ιστοσελίδα Ars Technica.

"Θα τους πλήρωνα όσο όσο αν υποσχεθούν ότι δεν θα αποπειραθούν να κάνουν ποτέ ξανά κάτι ανάλογο", σχολίασε η βραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Pat Cadigan.

Τα ρομπότ μπορούν να έρχονται, αλλά οι σεναριογράφοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν προς το παρόν αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ