TECH

Shopflix: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ και στόχος η πρώτη θέση στο e-commerce

Shopflix: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ και στόχος η πρώτη θέση στο e-commerce
O Χρήστος Καλογεράκης, διευθύνων σύμβουλος του Shopflix

Την υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την κατάκτηση της κορυφής στην ελληνική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει το Shopflix, το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη του, μέσα σε μόλις ένα χρόνο από την αρχή της λειτουργίας του έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών marketplaces.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μέσα στην επόμενη τριετία η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και να είμαστε λειτουργικά κερδοφόροι» τόνισε ο Χρήστος Καλογεράκης, διευθύνων σύμβουλος του Shopflix κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη λειτουργία του συγκεκριμένου marketplace.

Ο κ. Καλογεράκης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο αλλά σημείωσε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά και το Shopflix είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο marketplace στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη μετά από περίπου ένα εξάμηνο λειτουργίας του marketplace, όπου, όπως είναι λογικό, έγιναν αρκετές δοκιμές, οι επιδόσεις σε επίπεδο πωλήσεων αυξήθηκαν σημαντικά. «Πλέον θέτουμε πιο επιθετικούς στόχους» επεσήμανε ο επικεφαλής του Shopflix, ο οποίος ανέφερε ότι η μέχρι τώρα επένδυση που έχει γίνει από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο κ. Καλογεράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και για κάποια εξαγορά προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του marketplace.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια του επενδυτικού πλάνου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για μία σειρά από κινήσεις που έχουν ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας των πελατών του marketplace. Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, μέσα στο 2023 θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας πλατφόρμας, η οποία αξιοποιεί πολλές νέες τεχνολογίες και «δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχες υλοποιήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμο και η εφαρμογή για φορητές συσκευές (app) του Shopflix, όπως και μία νέα υπηρεσία που θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στα πλάνα είναι ακόμη και η δημιουργία ενός προγράμματος πιστότητας με συνδρομητικό μοντέλο που θα προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες σε όσους το επιλέξουν.

Ο κ. Καλογεράκης αναφέρθηκε αρκετές φορές στο στόχο της δημιουργίας της καλύτερης δυνατής εμπειρίας για τον πελάτη που αποτελεί και τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο κινείται το Shopflix. «Μπήκαμε σε μία μικρή αλλά αρκετά ανταγωνιστική αγορά με έναν μεγάλο «παίκτη» και έπρεπε να προσφέρουμε κάτι καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Shopflix.gr.

Ένα από τα βασικά στοιχήματα ήταν η παροχή επιλογών, όσον αφορά στα προϊόντα. Το Shopflix ξεκίνησε με 136 καταστήματα που είναι στην πλατφόρμα και 168 χιλιάδες προϊόντα και πλέον έχει ξεπεράσει τα 1050 καταστήματα και τα 3,5 εκατ. προϊόντα προσφέροντας μία ευρεία γκάμα επιλογών στους καταναλωτές. Το πλάνο είναι ο αριθμός των καταστημάτων να διευρυνθεί σημαντικά με τον κ. Καλογεράκη να αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά από πλευράς ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το marketplace του Shopflix για την πώληση προϊόντων τους. «Το πρώτο που πετύχαμε ήταν οι πελάτες να έχουν επιλογές. Επιπλέον, οι πελάτες ζητούν τις καλύτερες τιμές και τη μεγαλύτερη αξιοπιστία και οι έρευνες από ανεξάρτητες εταιρείες δείχνουν ότι το έχουμε πετύχει και αυτό» τόνισε ο κ. Καλογεράκης, προσθέτοντας ότι οι επιδόσεις όσον αφορά στην ικανοποίηση των πελατών που έχει πετύχει το Shopflix είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο που συναντάμε στα marketplaces στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, το Shopflix προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα επιλογών όσον αφορά τις μεθόδους πληρωμής, όπως και δυνατότητες πληρωμής σε 4 άτοκες δόσεις μέσω της σχετικής υπηρεσίας buy now pay later (BNPL) που προσφέρει σε συνεργασία με την TBI Bank. Επίσης, υπάρχει και το Shopflix 60 για πληρωμή σε 60 δόσεις, μία δυνατότητα που αφορά παραγγελίες που τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Το Shopflix αξιοποιεί τις συνέργιες που προκύπτουν με την Courier Center, η οποία ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, όσον αφορά στην καλύτερη διεκπεραίωση των παραγγελιών. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται η δυνατότητα να μπορεί ο πελάτης που έχει προβεί σε παραγγελίες πολλαπλών προϊόντων από διαφορετικά καταστήματα να του έρθουν σε μία παράδοση. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός δικτύου από σημεία παραλαβής και παράδοσης παραγγελιών και αποστολών, το οποίο θα αριθμεί 500 σημεία σε όλη την Ελλάδα και θα αναπτύξει η Courier Center και θα αξιοποιήσει το Shopflix. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα για αλλαγή του σημείο παράδοσης μίας παραγγελίας ακόμη και όταν αυτή έχει δρομολογηθεί από την Courier Center. Ακόμη, οι επιστροφές παραγγελιών θα μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε σημείο παραλαβής – παράδοσης επιθυμεί ο καταναλωτές.

Όσον αφορά στα επόμενα πλάνα του Shopflix, ο κ. Καλογεράκης δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση για δημιουργία αποθηκών, όπως και για παραδόσεις παραγγελιών εκτός Ελλάδος με την Κύπρο να είναι πιθανότατα η πρώτη χώρα που θα γίνει αυτό εφικτό. Όπως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συμμετοχής στο marketplace πωλητών από το εξωτερικό. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που το Shopflix θα μπορεί στο μέλλον να υποστηρίζει και άλλες γλώσσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ