TECH

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην καρτοκινητή

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην καρτοκινητή

Η καρτοκινητή τηλεφωνία ενδέχεται να εξελιχθεί στο επόμενο «μέτωπο» μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας με τη Nova να ανοίγει το χορό των προσφορών και την Cosmote να απαντά άμεσα.

Με τις ενεργές συνδέσεις καρτοκινητής να εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 6,6 εκατ. και να αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον από πλευράς των παρόχων είναι μεγάλο παρά το γεγονός ότι το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά γραμμή κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Στο παρελθόν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν επιδιώξει να αυξήσουν το μέσο έσοδο προσφέροντας πακέτα με απεριόριστα λεπτά ομιλίας αλλά και δεδομένα σε τιμές στα επίπεδα των 15 ευρώ για χρονικό διάστημα 30 ημερών. Τώρα, όμως, η έμφαση δείχνει να δίνεται στους καταναλωτές εκείνους που δεν αρέσκονται να ομιλούν πολύ στο κινητό τηλέφωνο τους και θέλουν να μειώσουν το τηλεπικοινωνιακό κόστος του νοικοκυριού τους.

Την αρχή έκανε η Nova, η οποία στα μέσα της εβδομάδας ανακοίνωσε το νέο Free2Go, το οποίο με 8 ευρώ προσφέρει 400 λεπτά και 40 SMS προς όλα τα δίκτυα καθώς και 400 MB. Αντίστοιχα στα 12 ευρώ είναι το πακέτο με 1000 λεπτά και 100 SMS προς όλα τα δίκτυα και 1 GB.

Σημειώνεται ότι όταν η Nova έκανε το λανσάρισμα της νέας «ταυτότητας» της στις αρχές του χρόνου με προσφορές στα συμβόλαια κινητής και στις ευρυζωνικές συνδέσεις, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει κίνηση και στην καρτοκινητή. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι μέχρι πρότινος το φθηνότερο πακέτο ανανέωσης ομιλίας στη Nova ήταν στα 10,60 ευρώ.

Η κίνηση της Nova δεν έμεινε αναπάντητη με την Cosmote να απαντά άμεσα (σ.σ. τα σχετικά δελτία Τύπου εστάλησαν την περασμένη Πέμπτη με διαφορά μερικών ωρών!) και να προσφέρει στους χρήστες του WHAT’S UP ένα πακέτο ανανέωσης (Basic Calls) που περιλαμβάνει 400 λεπτά ομιλίας και 40 SMS προς όλα τα δίκτυα καθώς και 400 ΜΒ με 8 ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «ενισχύει» το δημοφιλές πακέτο Calls to All με περισσότερα λεπτά ομιλίας προς όλους παρέχοντας πλέον 800 λεπτά και 300 SMS προς όλους και συνολικά 2,5 GB με την τιμή να παραμένει στα 10,90 ευρώ.

Όσον αφορά στη Vodafone, δείχνει να τηρεί στάση αναμονής και να περιμένει να δει τις εξελίξεις και τη ζήτηση που θα υπάρξει πριν κάνει και αυτή την κίνηση της. Πάντως, η Vodafone είχε ήδη ένα πακέτο 30 ημερών στην καρτοκινητή με 700 λεπτά ομιλίας και 300 SMS προς όλους καθώς και 900 ΜΒ και τιμή στα 10,90 ευρώ.

Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται είναι ότι το όριο «εισόδου» πέφτει πλέον στα 8 ευρώ και μένει να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση του κοινού. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες κινητής έδειχναν να έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τους πελάτες συμβολαίου που θεωρούνται πιο σταθεροί και «πιστοί» πελάτες. Και εκεί οι τιμές είχαν πέσει σημαντικά με τη Nova να σπάει στις αρχές του 2023 το «όριο» των 20 ευρώ όσον αφορά στο βασικό μηνιαίο πάγιο.

Τα τελευταία χρόνια, η μόνη εξέλιξη στην καρτοκινητή ήταν η εμφάνιση των πακέτων με απεριόριστα λεπτά ομιλίας και δεδομένα, τα οποία απευθύνονταν στις μικρότερες ηλικίες για τις οποίες τα data είναι πιο σημαντικά από τα λεπτά ομιλίας, δεδομένου ότι ακόμη και για τη φωνητική επικοινωνία χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Viber και το WhatsApp. Αντίθετα, για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα λεπτά ομιλίας είναι πιο σημαντικά.

Πάντως, η άμεση απάντηση της Cosmote στην κίνηση της Nova έφερε στο μυαλό πολλών στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς μνήμες από το 2008 και τον τότε «πόλεμο» της καρτοκινητής. Εκείνη την περίοδο, οι τρεις πάροχοι είχαν επιδοθεί σε έναν έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο προσφορών, ο οποίος τελικά είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες και χωρίς να υπάρξει τελικά κάποια αλλαγή στα μερίδια αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ