TECH

Τι δείχνει η κινητικότητα στα ελληνικά startups

Τι δείχνει η κινητικότητα στα ελληνικά startups

Με ρυθμούς υψηλότερες σε σχέση με το τι συμβαίνει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δείχνουν να κινούνται οι χρηματοδοτήσεις και οι επενδύσεις στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με την κινητικότητα να είναι ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Marathon Venture Capital, τα συνολικά κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι startups με παρουσία στην Ελλάδα μέσα στο 2023 έχουν φθάσει στα 162 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των χρηματοδοτήσεων να ανέρχεται σε 25.

Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος δεδομένου κιόλας ότι σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται ένα «πάγωμα» των επενδύσεων σε startups λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και εξελίξεων όπως το κλείσιμο της Silicon Valley Bank.

Η κορυφαία κίνηση των τελευταίων εβδομάδων δεν ήταν άλλη από την εξαγορά της Augmenta από την CNH Industrial έναντι του ποσού των 110 εκατ. δολαρίων σε μία από τις μεγαλύτερες «εξόδους» στο ελληνικό startup οικοσύστημα. Συνολικά, μέσα στο 2023 έχουν γίνει 5 εξαγορές ελληνικών startups και πιο συγκεκριμένα των Augmenta, Agile Actors, Marine Traffic, Oilx και Kineo.

Η περίπτωση της Kineo, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της μικροκινητικότητας, είναι ιδιαίτερη καθώς η εταιρεία εξαγοράστηκε από μία άλλη startup, την Instacar. Η τελευταία ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης (55 εκατ. ευρώ) για το 2023. Σε αντίστοιχο επίπεδο κινήθηκε και ο πρόσφατος γύρος χρηματοδότησης της Hack the Box.

Στα αξιοσημείωτα του 2023 είναι ότι πλέον βλέπουμε και ελληνικούς οργανισμούς ή επιχειρηματίες να επενδύουν σε ελληνικές startups. Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση του Douleutaras που ανακοίνωσε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ με βασικούς επενδυτές το LATSCO Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση και τον Απόστολο Αποστολάκη, ιδρυτή και εταίρο του fund VentureFriends. Στο Douleutaras έχει επενδύσει και ο όμιλος Olympia, ο οποίος κάνει πολλές επενδύσεις σε ελληνικά startups με πιο πρόσφατη κίνηση την είσοδο στη Svuum.

Από τις ενδιαφέρουσες startups θεωρείται και η Velos UAV, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των drones και στην οποία επένδυσε πρόσφατα 2εκατ. δολάρια το Marathon VC.

Επίσης, κινητικότητα υπάρχει και από την πλευρά του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός» που διαχειρίζεται η 5G Ventures. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό ταμείο ανακοίνωσε την επένδυση του στην Pandas, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης smartphones, ενώ συμμετείχε και στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ.

H Safesize έχει αναπτύξει μία λύση που βοηθάει τους καταναλωτές να επιλέξουν παπούτσια με τέλεια εφαρμογή σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ