TECH

Το Facebook κατά των εγκλημάτων σε live μετάδοση

Το Facebook κατά των εγκλημάτων σε live μετάδοση
Facebook/Mark Zuckerberg

Καθώς οι εγκληματικές πράξεις και η έκθεσή τους μέσω ζωντανής μετάδοσης (live-streaming), αυξάνονται, το Facebook δήλωσε ότι θα πάρει αυστηρά μέτρα για να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο.

Η εταιρεία συνεργάστηκε τις προηγούμενες ημέρες με τις γαλλικές Αρχές, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό του τρομοκράτη που σκότωσε το Γάλλο αστυνομικό και τη σύζυγό του.

Ο δράστης μετέδιδε «live» τη δολοφονία στο Facebook, ενώ ήταν πολύ ενεργός στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και έκανε συχνά αναρτήσεις με βίντεο, εγείροντας υποψίες για τρομοκρατία. «Οι τρομοκράτες και οι εγκληματικές δράσεις τους, δεν έχουν θέση στο Facebook. Δρούμε άμεσα σε καταγγελίες που αναφέρουν σελίδες όπου περιέχουν τέτοιο υλικό», αναφέρει η εταιρεία σε δήλωσή της.

Ο κολοσσός ανακοίνωσε ότι αυξάνει τους όρους χρήσης και ασφαλείας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μία ομάδα που ελέγχει διαρκώς τα πιο δημοφιλή βίντεο που αναρτώνται στο δίκτυο, όπως αναφέρει το CNN.

Είναι γνωστό ότι σήμερα, οποιοσδήποτε μπορεί να ανεβάσει βίντεο μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Όταν τελειώνει η ζωντανή μετάδοση, το Facebook αποθηκεύει το υλικό στον λογαριασμό του χρήστη. Ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα ελέγχου: όταν η ζωντανή μετάδοση περιέχει ακατάλληλο υλικό, η εταιρεία δεν μπορεί να το ελέγξει πριν δημοσιευθεί. «Όταν κάποιος μεταδίδει βίαιες σκηνές στην κοινότητα, χρησιμοποιώντας το live-streaming, η εταιρεία έχει προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ευθύνες, όταν πρέπει να προστατεύσεις τους χρήστες σου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Το Facebook διέγραψε το επίμαχο βίντεο που ανήκε στον τρομοκράτη της Γαλλίας. Ωστόσο δεν είναι γνωστό πόσα άτομα πρόλαβαν να δουν το υλικό ή ακόμα και να το «κατεβάσουν».

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λίγο καιρό υπέγραψε συνεργασία με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft, για την καταπολεμίσουν της ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να διαγράφουν κακοήθη σχόλια μέσα σε 24 ώρες, προσθέτοντας έγκυρες ειδοποιήσεις και διαγράφοντας λογαριασμούς.

Η Βέρα Γιούροβα (Vera Jourova), επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, χαιρέτισε τη δέσμευση διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφοριών και τόνισε την αναγκαιότητα καταπολέμησης τέτοιων συμπεριφορών.

"Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μας υπενθύμισαν την επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές ομάδες για τη ριζοσπαστικοποίηση νέων και οι ρατσιστές για την εξάπλωση βίας και μίσους. Με τη συμφωνία αυτή κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου για να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο παραμένει ένας χώρος ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους νόμους", δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ