TECH

Ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης για τα smart lockers

Ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης για τα smart lockers

Σε έναν εκ των βασικών μεθόδων παράδοσης παραγγελιών από ηλεκτρονικά καταστήματα -και όχι μόνο- εξελίσσονται οι «έξυπνες» θυρίδες (smart lockers), ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 4 πάροχοι που έχουν εγκαταστήσει σε ένα σημαντικό αριθμό σημείων σε όλη τη χώρα αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες (parcel lockers), όπως είναι η επίσημη ονομασία τους σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η τελευταία, ως ρυθμιστική αρχή του κλάδου των ταχυμεταφορών, έχει αρχίσει να ασχολείται εκτενώς με το θέμα της ρύθμισης του συγκεκριμένου τομέα, και είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης προκειμένου να προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου. Το γεγονός ότι στη δημόσια διαβούλευση 9 οργανισμοί και φορείς αλλά και ένας ιδιώτης αποτελεί μία ακόμη ένδειξη του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Όσον αφορά στους παρόχους που δραστηριοποιούνται, η Box Now και το Skroutz δείχνουν να είναι οι «παίκτες» που κινούνται -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- με τους ταχύτερους ρυθμούς με την ACS να εκτιμάται ότι θα «ανεβάσει» ταχύτητα τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχα πλάνα έχει και η ΕΛΤΑ Courier, η οποία έχει εγκαταστήσει κάποια smart lockers σε ορισμένα σημεία, περισσότερο για να δοκιμάσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η Box Now, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο τομέα, έχει το μεγαλύτερο δίκτυο στην παρούσα φάση. Συγκεκριμένα, το δίκτυο της Box Now περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 1400 σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί συνολικά 45.000 θυρίδες με την γεωγραφική κάλυψη να φθάνει στο 85% και την πληθυσμιακή στο 90%. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς ο αριθμός των σημείων με lockers της Box Now να έχει φθάσει στα 2200 σημεία και οι θυρίδες τις 70.000. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε και την επέκταση της στην Κρήτη, η οποία αποτελεί το πρώτο νησί της χώρας που η Box Now εγκατέστησε smart lockers. Σύμφωνα, επίσης, με τα στελέχη της εταιρείας, μόνο μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 400.000 παραδόσεις, με τον αριθμό να τριπλασιάζεται σε τριμηνιαία βάση. Δείγμα της στροφής των καταναλωτών προς αυτή την μέθοδο διεκπεραίωσης των παραγγελιών τους.

Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς κινείται και η ανάπτυξη των Skroutz Points. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 940 Skroutz Points στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, τη Χαλκίδα, το Λουτράκι με τον συνολικό αριθμό των θυρίδων να φθάνει στις 15.237 θυρίδες. Το πλάνο είναι μέσα στο 2023 να υπάρξει επέκταση σε νέες πόλεις και περιφέρειες της χώρας με στόχο στο τέλος του χρόνου τα Skroutz Points να έχουν φθάσει περίπου τα 2000.

Όσον αφορά στην ACS, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει smart lockers σε περίπου 120 σημεία στην Αττική με το πλάνο για τους επόμενους μήνες είναι ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 200. Πάντως, τα σχέδια της ACS δείχνουν να είναι πολύ πιο φιλόδοξα καθώς ο στόχος είναι στα επόμενα χρόνια ο αριθμός των σημείων να φθάσει στα 1000.

Δείγμα του εξαιρετικά γρήγορου ρυθμού επέκτασης είναι ότι η ΕΕΤΤ εκτιμούσε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 ο αριθμός των σημείων με smart lockers ήταν περίπου 850. Αριθμός που πλέον είναι τριπλάσιος με βάση τα στοιχεία από τους τρεις μεγαλύτερους «παίκτες». Σημειωτέον πως σύμφωνα με την ΕΕΤΤ προκειμένου να επιτευχθεί πανελλαδική κάλυψη -δεδομένων και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας- ο αριθμός των σημείων που βρίσκονται θυρίδες θα πρέπει να κινείται μεταξύ 2200 και 3100.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ