TECH

Πώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο - Τα μέτρα που εξετάζονται

Πώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο - Τα μέτρα που εξετάζονται
Πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης PEXELS

Πρέπει να απαγορευτεί το TikTok; Πρέπει τα μικρά παιδιά να έχουν social media; Μπορεί μία κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι οι προσωπικές πληροφορίες των παιδιών είναι ασφαλείς; Όλα αυτά αποτελούν προσωπική υπόθεση των χρηστών ή θα έπρεπε να παρέμβει η αμερικανική πολιτεία; Τα παραπάνω αποτελούν καίρια ερωτήματα, με τα οποία αναμετράται το Κογκρέσο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να θέσει νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών από τους νέους και τις νέες.

Κυρίως, όμως, τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν από τις ανησυχίες, που εγείρονται γύρω από το κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, αλλά και από την κρίση της ψυχικής υγείας των παιδιών, που έχει επέλθει μετά την πανδημία του κορωνοϊού, όπως επεσημένει το Associated Press.

Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της τεχνολογικής βιομηχανίας, θα αντιμετώπιζε μεγάλα εμπόδια καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν βάλει «φρένο» στις παρεμβάσεις αυτές στο παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σημειώσει πως «ήρθε η ώρα» να ψηφιστεί δικομματική νομοθεσία για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στη συλλογή προσωπικών δεδομένων και την απαγόρευση της διαφήμισης στα παιδιά.

«Πρέπει επιτέλους να ζητήσουμε από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτήσουν για το πείραμα που κάνουν στα παιδιά μας για το κέρδος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων

Ο πρώτος παράγοντας στην θέσπιση νέων κανόνων είναι να καταστεί το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλέστερα και τα παιδιά.

Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει από τα παραδείγματα εφήβων που αυτοκτόνησαν μετά από διαδικτυακό εκφοβισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει τεθεί η απαίτηση από τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις δραστηριότητές τους και να επιτρέπουν στις ρυθμίσεις για την ασφάλεια των παιδιών από προεπιλογή.

Οι ανήλικοι θα έχουν την επιλογή να απενεργοποιήσουν τις λειτουργίες και τους αλγόριθμους προϊόντων που προωθούν συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο κρίνεται πως είναι εθιστικό.

Παράλληλα, υποχρεωτικές αναμένεται να καταστούν οι προωθήσεις προϊόντων και συμπεριφορών που παροτρύνουν την αυτοκτονία, την κατάχρηση ουσιών, τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί στα παιδιά κάτω των 13 ετών η χρήση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να απαιτείται γονική συναίνεση για τη χρήση τους από τους εφήβους.

Επιπλέον, ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται στο «τραπέζι» είναι οι εταιρείες να απαγορεύεται να προτείνουν περιεχόμενο μέσω αλγορίθμων για χρήστες κάτω των 18 ετών.

Να σημειωθεί ότι, οι επικριτές των νομοσχεδίων, που έχουν προτείνει τα παραπάνω μέτρα ισχυρίζονται ότι οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το διαδικτυακό απόρρητο των εφήβων και να τους αποτρέψουν από την πρόσβαση σε περιεχόμενο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει, όπως πόρους για όσους σκέφτονται να αυτοκτονήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ