TECH

Τα 10+1 μεγαλύτερα deals στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας

Τα 10+1 μεγαλύτερα deals στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας
REUTERS/ AMIR COHEN

Μία από τις πιο σημαντικές και ακριβές εξαγορές ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η Microsoft, δαπανώντας 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το LinkedIn.

Ακολουθεί μία λίστα με τα πιο ακριβά deals στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας

1. H Dell εξαγοράζει την EMC: Αξία 67 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 12 Οκτωβρίου 2015. Στη μεγαλύτερη εξαγορά, η Dell απέκτησε την EMC, εταιρεία που εξειδικεύεται στις υπηρεσίες cloud και μεγάλων δεδομένων (big data)

2. Η JDS Uniphase εξαγοράζει την SDL Inc.: Αξία 41.1 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 10 Ιουλίου 2000. Στην εξαγορά αυτή προχώρησε η JDS Uniphase Corporation (εταιρεία που σχεδίαζε και κατασκεύαζε προϊόντα για δίκτυα οπτικών επικοινωνιών, λέιζερ, οπτικές λύσεις για τον έλεγχο ταυτοτήτων κ.α.). Τον Αύγουστο του 2015 η JDSU χωρίστηκε σε δύο διαφορετικές εταιρείες, την VIAVI και την LUMENTUM και αγόρασε για πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ την SDL Inc. (πολυεθνική εταιρεία λογισμικού που προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες).

3. Η Hewlett-Packard εξαγοράζει την Compaq Computer: Αξία 31.8 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 4 Σεπτεμβρίου 2001. Η διευθύνουσα σύμβουλος της HP, Carly Fiorina ρίσκαρε και έχασε, αλλά οι μέτοχοι και οι υπάλληλοι έχασαν περισσότερα. Μετά από χρόνια αγώνα της εταιρείας στην αγορά τεχνολογίας, η HP πρόσφατα αποφάσισε την ίσως πιο ελπιδοφόρα ευκαιρία της εταιρείας να χωριστεί ξανά σε δύο.

4. Η KKR εξαγοράζει την First Data: Αξία 28.7 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 2 Απριλίου 2007. Η KKR είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, που ειδικεύεται στις μοχλευμένες εξαγορές και στην επενδυτική τραπεζική. Η εταιρεία αγόρασε την First Data στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η First Data που ειδικεύεται σε τεχνολογίες πληρωμών ξαναμπαίνει στο χρηματιστήριο με την μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά αυτού του χρόνου, που αναμένεται να εκτιμήσει την αξία της εταιρείας στα 18 δις δολάρια, ανεβάζοντας την αξία της κατά περίπου 3 δις.

5. Η Dell βγαίνει από το χρηματιστήριο: Αξία 28,1 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 5 Φεβρουαρίου 2013. Ο Μάικλ Ντελ δήλωσε πως νιώθει τέλεια που η εταιρεία του βγήκε από το χρηματιστήριο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία προσπαθώντας να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς και από την εξαγορά της EMC που ακολούθησε χρονικά.

6. Η Microsoft εξαγοράζει το LinkedIn: Αξία 26,2 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 13 Ιουνίου 2016. Σε μία από τις πιο σημαντικές εξαγορές στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας προχώρησε η Microsoft αποκτώντας το LinkedIn για 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Με την κίνηση αυτή η Microsoft επιχειρεί να ισχυροποιηθεί και να αποκτήσει ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά δίκτυα.

7. Η Lucent εξαγοράζει την Ascend Communications: Αξία 20.5 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 12 Ιανουαρίου 1999. Η Lucent ήταν αμερικανική πολυεθνική εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Η Ascend Communications ήταν και αυτή εταιρεία που παρείχε εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη στην ιστορία», έγραψε πρόσφατα ο Andrew Ross Sorkin των New York Times.

8. Η Telecom Italia εξαγοράζει την Telecom Italia Mobile: Αξία 20.3 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 7 Δεκεμβρίου 2004. Η μετοχή της Telecom Italia (TI) είχε φτάσει στα 40 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2004. Τώρα μόλις που ξεπερνά τα 12. Η μετοχή είχε πέσει πολύ το 2013 αλλά τώρα είναι περίπου 17% πάνω σε σχέση με πέρυσι.

9. Η Seagate Technology βγαίνει από το χρηματιστήριο. Αξία: 20 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 29 Μαρτίου 2000. Η εταιρεία κατασκευής σκληρών δίσκων μπήκε στο χρηματιστήριο το 2002, και το 2010 ξαναβγήκε. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αξίζει 14.55 δις δολάρια

10. Το Facebook εξαγοράζει το WhatsApp: Αξία 19.7 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 19 Φεβρουαρίου 2014. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε την εξαγορά, ωστόσο το WhatsApp συνεχίζει να μεγαλώνει και να είναι πρώτο στις εφαρμογές μηνυμάτων παγκοσμίως, και πρόσφατα έφτασε τους 900 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες.

Αλλά και το Messenger του Facebook με χρήση παρόμοια του WhatsApp έχει πλέον αποκτήσει 700 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. Το πώς το Facebook επωφελείται από τις δύο υπηρεσίες μηνυμάτων παραμένει ακόμη άγνωστο.

11. Η Nokia εξαγοράζει Alcatel και Lucent: Αξία 18.9 δις δολάρια

Ημερομηνία ανακοίνωσης: 2 Απριλίου 2006. Η Νokia αποφάσισε να αγοράσει τις μετοχές των δύο εταιρειών, Alcatel και Lucent με σκοπό να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς όμως επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ