TECH

Ανακαλύφθηκαν δύο «νεογέννητοι» εξωπλανήτες

Ανακαλύφθηκαν δύο «νεογέννητοι» εξωπλανήτες
NASA

Αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο νεογέννητους εξωπλανήτες, τους μικρότερους σε ηλικία, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, εντόπισε έναν γιγάντιο εξωπλανήτη, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι το πολύ δύο εκατομμυρίων ετών, δηλαδή ένα «βρέφος» από αστρονομική άποψη, σε σχέση με τη Γη που έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο ουράνιο σώμα θεωρείται ένας νέος «καυτός Δίας», επειδή έχει μέγεθος ανάλογο του Δία και κινείται υπερβολικά κοντά στο μητρικό άστρο του, το "V830 Tau", με συνέπεια να έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνειά του. Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 430 εκατομμυρίων ετών από τη Γη, στην κατεύθυνση πορεία του αστερισμού του Ταύρου.

Παράλληλα, μια δεύτερη ερευνητική ομάδα, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech), ανακάλυψε επίσης έναν νεαρό σε ηλικία πλανήτη, πέντε έως έντεκα εκατομμυρίων ετών. Ο πλανήτης, που ονομάστηκε K2-33b είναι περίπου 50% μεγαλύτερος από τον Ποσειδώνα ή σχεδόν εξαπλάσιος από τη Γη.

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης κινείται γύρω από ένα μικρό άστρο, που βρίσκεται σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού. Η περιφορά του, μάλιστα, διαρκεί μόνο 5,5 μέρες λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το μητρικό άστρο.

Είναι πολύ σπάνια η ανακάλυψη τόσο νεαρών εξωπλανητών, όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «Astronomical Journal». Ακριβώς για αυτό οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν μελλοντικά, πώς σχηματίζονται τα νέα συστήματα πλανητών γύρω από ένα άστρο.

Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη περίπου 2.000 εξωπλανητών, σχεδόν όλων μέσης ηλικίας, άνω του ενός δισεκατομμυρίων ετών ο καθένας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ