TECH

COSMOTE CHRONOS: H εφαρμογή που «δίνει ζωή» στην Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ.

COSMOTE CHRONOS: H εφαρμογή που «δίνει ζωή» στην Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ.

Η ανάβαση και η επίσκεψη στην Ακρόπολη, το παγκόσμιο σύμβολο Πολιτισμού και Δημοκρατίας, αποτελεί όνειρο και στόχο ζωής για ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ταυτόχρονα, όσοι έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται τον Ιερό Βράχο συχνά, γνωρίζουν καλά πως κάθε φορά είναι διαφορετική, διότι πρόκειται για ένα ανεξάντλητο σημείο που έχει πάντα να μας δώσει «κάτι ακόμα».

Αυτό το «κάτι ακόμα» έρχεται να δώσει σε κάθε περιήγησή μας στην Ακρόπολη, η νέα εφαρμογή για κινητά και tablet, COSMOTE CHRONOS. Ενώνοντας τις τεχνολογίες Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας και της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις δυνατότητες του δικτύου 5G, η εφαρμογή δημιουργεί επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους. Έτσι, οι επισκέπτες του Ιερού Βράχου βλέπουν 3D αναπαραστάσεις μνημείων, όπως ο Παρθενώνας και το Ηρώδειο του 5ου αιώνα π.Χ, να «συμπληρώνουν» τον Παρθενώνα και το Ηρώδειο του «σήμερα» που έχουν μπροστά στα μάτια τους.

Στις αναπαραστάσεις συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η νότια κλιτύς της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο, καθώς και μνημεία που δεν σώζονται σήμερα, όπως το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και η Χαλκοθήκη. Παράλληλα, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν, όχι μόνο να θαυμάσουν την εικόνα που είχαν τα μνημεία στην αρχαιότητα, αλλά και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους.

Ωστόσο, το app δεν απευθύνεται μόνο σε όσους βρίσκονται πάνω στον Ιερό Βράχο, αλλά και σε όλους όσοι βρίσκονται στο σπίτι τους ή σε οποιαδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Στόχος της COSMOTE CHRONOS είναι η διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον πλανήτη, σε ελληνικά και αγγλικά.

Μία ακόμα καινοτομία της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή βοηθός - ξεναγός «Κλειώ» που είναι δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Εφόσον η φορητή μας συσκευή υποστηρίζει και συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης, η Κλειώ μπορεί να συνομιλήσει μαζί μας σε πραγματικό χρόνο και να απαντά σε ερωτήσεις μας σχετικά με τα μνημεία. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα ελληνικά και στα αγγλικά. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi είναι εφικτή η παροχή μόνο αυτοματοποιημένης ξενάγησης. H αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar (powered by ΑΙ), με υψηλής ποιότητας γραφικά για κινητές συσκευές και real time διαδραστικότητα μέσα από το δίκτυο 5G, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Για την υλοποίησή της συνεργάστηκε μια ομάδα ειδικών που επιμελήθηκε τόσο το αρχαιολογικό και ιστορικό περιεχόμενο, όσο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες του app.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και Ios που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων που βλέπουν.

Ακολουθεί demo της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS: