TECH

ΗΠΑ: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση drones

ΗΠΑ: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση drones
ΑΠΕ-ΜΠ/EPA/ERIK S. LESSER

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα τους νέους κανονισμούς για τη χρήση των μικρών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Με βάση τους νέους κανονισμούς, που θα τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη Αυγούστου, τα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροπλάνα βάρους μικρότερου των 25 κιλών θα επιτρέπεται να πετούν σε ύψος μέχρι 122 μέτρων και με μέγιστη ταχύτητα 161 χιλιομέτρων την ώρα.

Επίσης, απαγορεύεται η χρήση τους τις βραδινές ώρες και μακριά από το οπτικό πεδίο του χειριστή τους, εκτός και αν διαθέτουν ένα συγκεκριμένο σύστημα φωτισμού. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA), ανακοίνωσε ότι τα drones δεν θα μπορούν να πλησιάζουν σε αεροδρόμια σε απόσταση μικρότερη των 6 χιλιομέτρων.

"Θέλουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας", υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών Άντονι Φοξ.

Η FAA διευκρίνισε επίσης, ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καθοριστούν συγκεκριμένοι κανονισμοί για τη μεταφορά δεμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα μικρά τηλεκατευθυνόμενα μπορεί να είναι από απλά παιχνίδια, μέχρι και υπερσύγχρονα αεροπλανάκια εφοδιασμένα με κάμερες για βιντεοσκόπηση αέρους.

Στις αρχές του 2013, η Amazon είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αποστέλλει τις παραγγελίες των πελατών της. Τη δυνατότητα αυτή εξετάζουν επίσης η αμερικανική εταιρεία Wal-Mart, ο όμιλος Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ