TECH

Βρέθηκαν αντισώματα για τον ιό Ζίκα

Βρέθηκαν αντισώματα για τον ιό Ζίκα
REUTERS/Paulo Whitaker

Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ισχυρών αντισωμάτων, ικανά να "εξουδετερώσουν" τον ιό Ζίκα.

Η επιστημονική ανακοίνωση ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα καταπολεμά τον ιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση σοβαρών νευρολογικών προβλημάτων στα έμβρυα.

Σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν, τα αντισώματα επέτρεψαν την "εξουδετέρωση" όχι μόνο του Ζίκα αλλά και του ιού που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει και από τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα, ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Μια δεύτερη έρευνα, που δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα, δείχνει ότι η πρόσφατη επιδημία του Ζίκα στη Λατινική Αμερική μπορεί να διευκολύνθηκε από μια προηγούμενη έκθεση των θυμάτων στον δάγκειο ιό.

Οι δύο ιοί έχουν κοινά στοιχεία: ανήκουν στην ίδια οικογένεια και μεταδίδονται κυρίως από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, εξέτασαν κυρίως δύο αντισώματα που είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον δάγκειο και διαπίστωσαν ότι το ένα είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον του Ζίκα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από τον ιό-μάστιγα, σε αντίθεση με τον δάγκειο για τον οποίο έχει αναπτυχθεί ένα εμβόλιο από μια γαλλική εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ