TECH

Πιθανόν έχεις ήδη αποφασίσει ότι θα διαβάσεις αυτό το άρθρο

Πιθανόν έχεις ήδη αποφασίσει ότι θα διαβάσεις αυτό το άρθρο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LAURENT GILLIERON

Κάποιες φορές οι αποφάσεις που πιστεύουμε ότι παίρνουμε χωρίς να τις σκεφτούμε, όπως είναι το να πατήσουμε "κλικ" σε μια ιστοσελίδα ή να φτιάξουμε ένα φλιτζάνι καφέ, είναι ήδη προδιαγεγραμμένες.

Είναι ένα "τρικ" του εγκεφάλου μας και συμβαίνει πιο συχνά από όσο φανταζόμαστε, όπως αναφέρει έρευνα ψυχολόγων του πανεπιστημίου Γέιλ.

Ο Αδάμ Μπίαρ φοιτητής μεταπτυχιακού στον τομέα της ψυχολογίας και ένα από τα μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρει:

Το μυαλό μας πιθανόν να έχει ήδη αποφασίσει για τις κινήσεις μας, πριν αυτές γίνουν.

Ο Μπίαρ και ο συνάδελφός του, Πωλ Μπλούμ προχώρησαν σε κάποια πειράματα για να επιβεβαιώσουν την θεωρία τους. Σε ένα από αυτά, οι συμμετέχοντες/εθελοντές είχαν ενημερωθεί πως πέντε λευκοί κύκλοι θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή τους και σε ένας από αυτούς θα γίνει κόκκινος, μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Τους ζητήθηκε να προβλέψουν ποιός θα είναι αυτός ο κύκλος πριν εμφανιστεί και ξανά λίγο πριν αλλάξει χρώμα. Μόλις έγινε το μικρό πείραμα, έκαναν τη καταγραφή των σωστών και των λάθος απαντήσεων.

Ο κύκλος είχε επιλεγεί κατά τύχη, οι πιθανότητες λοιπόν να δώσουν τη σωστή απάντηση ήταν 20%. Ωστόσο, αφού είδαν τους λευκούς κύκλους, οι περισσότεροι προέβλεψαν σωστά για τον κόκκινο -αν λάβουμε υπ' όψιν- ότι δεν είπαν ψέματα.

Αυτό που απέδειξαν, όπως αναφέρει ο Μπίαρ, είναι πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται υποσυνείδητα ότι κάνει θα γίνει, πριν αυτό γίνει, αλλά συνειδητά πιστεύουν το αντίθετο.

Οι δύο ψυχολόγοι αναφέρουν στην έκθεση τους -που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου- πως είναι βέβαιοι ότι πολλές αποφάσεις των ανθρώπων είναι προαποφασισμένες από το υποσυνείδητο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το υποσυνείδητο είναι και ένας τρόπος καθοδήγησης.

Το επόμενο βήμα τους είναι να αποδείξουν τη θεωρία τους και εργαστηριακά. Άγνωστο όμως παραμένει το ερώτημα αν μια τέτοια αποκάλυψη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και στην αίσθηση της ελεύθερης βούλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ