TECH

Η «δίψα» της Κίνας για τα ρομπότ

Η «δίψα» της Κίνας για τα ρομπότ
REUTERS/Jason Lee

Ένα στα τέσσερα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αγοράζονται από την Κίνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παράλληλα, ο τεράστιος αριθμός εργοστασίων που κατέχει η χώρα, οδηγεί στα ύψη τη ζήτηση για εργάτες-μηχανές. Το εργοστάσιο της "Foxconn" στην Κίνα, για παράδειγμα, απέλυσε πριν λίγους μήνες 60.000 εργαζομένους και τους αντικατέστησε με ρομπότ.

«Περισσότερες εταιρείες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν αυτή την τακτική. Χρησιμοποιούμε τα ρομπότ για δύσκολες εργασίες προτρέποντας τους υπαλλήλους μας να επικεντρωθούν σε άλλες ειδικότητες που συμβάλλουν σε άλλα τμήματα της παραγωγής», ανέφερε εκπρόσωπος της "Foxconn" σε δήλωσή του στο BBC.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, η εξαγορά ρομπότ από τη Κίνα είχε άνοδο 17% το 2015, φτάνοντας τις 68.000 μονάδες, αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο της Ευρώπης.

Μάλιστα, η κινεζική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών "Midea" θέλει να επεκταθεί και στην Ευρώπη. Έχουν ήδη καταθέσει πρόταση εξαγοράς της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ "Κuka", μια κίνηση που δεν είδαν με καθόλου «καλό μάτι» οι Γερμανοί.

Όπως αναφέρει επίσης η έρευνα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώνεται καθώς γερνάει ο πληθυσμός ενώ παράλληλα αυξάνεται και το κόστος παραγωγής. Τα ρομπότ λοιπόν έρχονται ως "από μηχανής" θεοί για τις βιομηχανίες.

Η ζήτηση των ανθρωποειδών αυξάνεται και σε άλλες ασιατικές χώρες με ταχείς ρυθμούς όπως, στη νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ μάλιστα, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, που αναζητεί και αυτή νέα μέσα και καινοτομίες.

Μέχρι το 2020, τα ρομπότ θα έχουν καταλάβει τις μισές θέσεις εργασίας

Όλο και πληθαίνουν οι προβλέψεις των ειδικών που αναφέρουν ότι σύντομα πολλές ειδικότητες θα εξαφανιστούν από την ανάπτυξη των μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι στιγμής, οι ρομποτικές μηχανές αναλαμβάνουν με ραγδαίους ρυθμούς χειρωνακτικά επαγγέλματα, εκτελώντας εργασίες επαναλαμβανόμενης κίνησης. Στη συνέχεια, όμως, εξυπνότερες συσκευές, θα θέσουν σε κίνδυνο επαγγέλματα που απαιτούν περισσότερες δεξιότητες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, μέχρι το 2025, τα ρομπότ θα έχουν καταλάβει το 45% των βιομηχανικών εργασιών, εξαφανίζοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Και το δεδομένο είναι ότι ο ρυθμός των εξελίξεων και αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί, καθώς αναμένεται ότι οι συσκευές που θα είναι διασυνδεδεμένες με το διαδίκτυο θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Το ίδιο έτος, περίπου οι μισές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα εξαφανιστούν από τους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ένα επιπλέον 20% θα αντιμετωπίσει την ίδια απειλή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εργασίες που στο πρόσφατο παρελθόν έμοιαζαν να μην αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο, βρίσκονται πλέον στον ίδιο παρανομαστή: αναλυτές δεδομένων, τραπεζίτες, ακόμη και χρηματιστές θα απειληθούν από τα ρομπότ.

Το κόστος ρομπότ και υπολογιστών συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να αποτελούν ελκυστική επένδυση για τους επιχειρηματίες. Και όπως αναφέρει η έκθεση της Bank of America, διαρκώς γίνεται πιο εύκολη η χρήση και η εργασιακή αξιοποίηση των ρομπότ. Αναπτύσσουν ικανότητες όπως αυτή της μάθησης, αλλά και της αναγνώρισης φωνής και προσώπου, γεγονός που τα κάνει ικανά να διαχειριστούν επαγγελματικά πόστα που απαιτούν διάδραση με πελάτες.

Οι χώρες που μπορούν να υιοθετήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες θα λάβουν άμεσα μία σημαντική ώθηση στους τομείς του χαμηλού εργασιακού κόστους και της υψηλής παραγωγικότητας. Αντίστροφοι, βέβαια, θα είναι οι αριθμοί της απασχόλησης και του εργατικού δυναμικού. Σε αυτήν την τεχνολογική κούρσα προπορεύεται η Ιαπωνία, όπου ήδη αντιστοιχούν 1.520 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένων στα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, νούμερο που απέχει πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο (66 ρομπότ ανά 10.000). Παρόμοιο δρόμο έχει χαράξει και η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ρομπότ παγκοσμίως, καλύπτοντας το 25% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η επερχόμενη επανάσταση θα μεταβάλει δραματικά την παγκόσμια οικονομία αλλά και θα αυξήσει ραγδαία την οικονομική ανισότητα. Οι θέσεις εργασίας που χάνονται ή κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση έχουν χαμηλότερες αποδοχές και μικρές απαιτήσεις σε δεξιότητες , σύμφωνα με τους ερευνητές και αυτήν δεν είναι η μοναδική στρέβλωση που θα προκληθεί. Εργαζόμενοι με πολλές γνώσεις και «πλούσιο» βιογραφικό ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψουν θέσεις εργασίας με σχετικά απλοϊκό αντικείμενο, το οποίο όμως δεν μπορούν να εκτελέσουν μηχανές.

China can't buy enough industrial robots

By Jethro Mullen

ΔΗΜΟΦΙΛΗ