TECH

H τεχνητή νοημοσύνη ήδη έφερε τις πρώτες απολύσεις στο χώρο της τεχνολογίας

H τεχνητή νοημοσύνη ήδη έφερε τις πρώτες απολύσεις στο χώρο της τεχνολογίας
Στον τομέα της τεχνολογίας, μόνο τον περασμένο Μάιο σημειώθηκαν 3.900 απολύσεις εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης Unsplash / Sigmund

Πολλοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να καταργήσει θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη ήδη προκαλεί αναταραχή σε έναν κλάδο όπου οι εργαζόμενοι κάποτε φαίνονταν ανίκητοι: την τεχνολογία.

Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας έχει αναφέρει την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για απολύσεις εργαζομένων και επανεξέταση νέων προσλήψεων τους τελευταίους μήνες, καθώς η Silicon Valley πασχίζει να προσαρμοστεί στις ταχείες εξελίξεις της τεχνολογίας που η ίδια αναπτύσσει.

Η Chegg, μια εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας, γνωστοποίησε τον περασμένο μήνα ότι περικόπτει το 4% του εργατικού δυναμικού της, περίπου 80 υπαλλήλους, «για να τοποθετηθεί καλύτερα η εταιρεία ώστε να εκτελέσει τη στρατηγική της για την τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη, βιώσιμη αξία για τους μαθητές και τους επενδυτές της».

Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM Άρβιντ Κρίσνα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Μάιο ότι η εταιρεία θα διακόψει τις προσλήψεις για θέσεις που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια. (Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη στο Barrons, ωστόσο, ο Κρίσνα δήλωσε ότι τα προηγούμενα σχόλιά του είχαν απομονωθεί και παρερμηνευθεί, και τόνισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες αφαιρεί»).

Και στα τέλη Απριλίου, η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων Dropbox δήλωσε ότι θα περικόψει το 16% του εργατικού δυναμικού της, περίπου 500 άτομα, επικαλούμενη επίσης την τεχνητή νοημοσύνη.

3.900 απολύσεις τον Μάιο

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις απολύσεις, η εταιρεία εύρεσης εργασίας Challenger, Gray & Christmas ανέφερε ότι 3.900 άτομα απολύθηκαν τον Μάιο λόγω της ΤΝ. Όλες αυτές οι περικοπές σημειώθηκαν στον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Νταν Γουάνγκ, καθηγητής στο Columbia Business School, δήλωσε στο CNNi ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα προκαλέσει αναδιάρθρωση εταιρειών», αλλά δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης ανθρώπων από μηχανές.

«Η τεχνητή νοημοσύνη, κατά τη γνώμη μου, δεν αντικαθιστά απαραίτητα τους ανθρώπους, αλλά μάλλον ενισχύει το έργο τους», δήλωσε ο Γουάνγκ. «Ο ανταγωνισμός που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι οι ανθρώπινοι ειδικοί θα αντικατασταθούν από ανθρώπινους ειδικούς που μπορούν να επωφεληθούν από τα εργαλεία της ΤΝ».

Οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη έρχονται εν μέσω ευρύτερων περικοπών στον κλάδο. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας αναπροσαρμόζονται σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και σε μειωμένα επίπεδα ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες, περισσότερα από τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Περίπου 212.294 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν απολυθεί μόνο το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί το Layoffs.fyi, ξεπερνώντας ήδη τους 164.709 που είχαν καταγραφεί το 2022.

Κάποιοι χάνουν, κάποιοι κερδίζουν

Αλλά στη σκιά αυτών των μαζικών απολύσεων, η τεχνολογική βιομηχανία έχει επίσης επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικό και τεχνολογία που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Ιανουάριο, μόλις λίγες ημέρες αφότου η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για την απόλυση 10.000 υπαλλήλων στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων περικοπής κόστους, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιεί μια επένδυση «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT. Και τον Μάρτιο, στην ίδια επιστολή προς το προσωπικό που χρησιμοποίησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για να ανακοινώσει τα σχέδια για την απόλυση άλλων 10.000 εργαζομένων (μετά την περικοπή 11.000 θέσεων τον περασμένο Νοέμβριο), ο διευθύνων σύμβουλος της Meta περιέγραψε επίσης σχέδια για μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο αντιπρόεδρος της Microsoft Γιουσούφ Μεχντί στην παρουσίαση της συνεργασίας της εταιρείας με την OpenAI για ενσωμάτωση ΤΝ στον browser Edge και τη μηχανή αναζήτησης Bing τον περασμένο ΦεβρουάριοAP Photo/Stephen Brashear

Ακόμα και οι μηχανικοί λογισμικού στη Silicon Valley, που κάποτε ήταν οι πιο περιζήτητοι, τώρα δείχνουν να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή μέρος του μισθού τους από εκείνους που διαθέτουν περισσότερη εμπειρία στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ρότζερ Λι, διευθυντής του Comprehensive.io, το οποίο εξετάζει τις καταχωρίσεις θέσεων εργασίας και τα δεδομένα αποδοχών σε περίπου 3.000 εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε στο CNNi ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων, ο μέσος μισθός για έναν ανώτερο μηχανικό λογισμικού που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη ή τη μηχανική μάθηση είναι 12% υψηλότερος από εκείνων που δεν ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, έχει αυξηθεί κατά περίπου 4% από την αρχή του έτους, ενώ ο μέσος μισθός για τους ανώτερους μηχανικούς λογισμικού στο σύνολό τους έχει παραμείνει αμετάβλητος, είπε.

Ο Λι ανέφερε την Dropbox ως παράδειγμα εταιρείας που προσφέρει ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές για θέσεις ΤΝ, αναφέροντας μια λίστα με μέσες ετήσιες αποδοχές από 276.300 έως 373.800 δολάρια για μία θέση Principal Machine Learning Engineer. (Συγκριτικά, οι τρέχουσες μέσες ετήσιες αποδοχές για έναν ανώτερο μηχανικό λογισμικού είναι 171.895 δολάρια).

Όσοι επιθυμούν να ευδοκιμήσουν στον κλάδο της τεχνολογίας και όχι μόνο, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, ο καθηγητής στο Columbia Business School, Νταν Γουάνγκ, επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται όλοι μας να γίνουμε ειδικοί στην ΤΝ, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε εργαλεία ΤΝ για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι κι αν κάνουμε.

Με πληροφορίες από: AI is already linked to layoffs in the industry that created it by Catherine Thorbecke, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ