TECH

Πώς να έχεις πρόσβαση στο Internet στις διακοπές σου

Πώς να έχεις πρόσβαση στο Internet στις διακοπές σου
(AP Photo/Jenny Kane, File)

H εποχή που αναρωτιόσουν αν στο ξενοδοχείο που θα πας για τις διακοπές σου υπάρχει WiFi προκειμένου να συνδεθείς στο Internet έχει περάσει ανεπιστρεπτί καθώς κανένα κατάλυμα δεν νοείται να μην προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Το θέμα είναι ότι πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε θέλουν να έχουν γρήγορη και απεριόριστη πρόσβαση όπου και αν βρίσκονται. Και σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα είναι πως θα έχεις πρόσβαση ακόμη και όταν βρίσκεσαι στο εξοχικό σου.

Προκειμένου να έχεις Internet οπουδήποτε και αν είσαι, η μία λύση είναι να χρησιμοποιείς το smartphone σου προκειμένου να έχεις πρόσβαση και από τις υπόλοιπες συσκευές σου, ήτοι το tablet, το laptop ή ακόμη και την τηλεόραση του εξοχικού σου ή της παραθεριστικής κατοικίας που είσαι. Σε αυτό το «σενάριο» το smartphone γίνεται mobile wifi hotspot, ενεργοποιώντας την επιλογή «Σημείο Πρόσβασης» που έχουν όλες οι συσκευές. Πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη λύση που πολλοί την προτιμούν και για να έχουν πρόσβαση από το laptοp τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού ή γραφείου και θέλουν κάτι πιο αξιόπιστο από το WiFi ενός καφέ ή ενός ξενοδοχείου.

Στην περίπτωση αυτή, οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Nova) έχουν ανακοινώσει κάποιες αρκετά καλές προσφορές που θα καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, η Cosmote προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για διάστημα 30 ημερών με το κόστος να φθάνει στα 10,90 ευρώ. Την ίδια προσφορά κάνει και η Nova, ήτοι απεριόριστα δεδομένα για 30 ημέρες έναντι 10,90 ευρώ. Όσον αφορά στη Vodafone, ακολουθεί μία διαφορετική πρακτική καθώς προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για διάστημα 15 ημερών έναντι 5,90 ευρώ.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι ότι ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ταχύτητες των 5G δικτύων του, εφόσον η συσκευή το υποστηρίζει και υπάρχει κάλυψη 5G από τον πάροχο του στην περιοχή που βρίσκεται.

Το μειονέκτημα είναι πως αφενός η μετατροπή του smartphone σε hotspot έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερα κατανάλωση της μπαταρίας, ενώ, φυσικά, αν υπάρχουν και άλλοι χρήστες που θέλει να «καλύψει» δεν μπορεί να φύγει τo smartphone από το σπίτι.

Internet μέσω εξειδικευμένης συσκευής

Σε περίπτωση λοιπόν που η σύνδεση θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες μίας οικογένειας ή μίας πολυπληθούς παρέας ή λύση είναι η χρήση μίας εξειδικευμένης συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η αγορά είτε ενός 4G/4G+ WiFi router, το οποίο μοιάζει με ένα κλασικό router αλλά η σύνδεση γίνεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, είτε μίας μικρής MiFi (mobile WiFi) συσκευής. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ενός τέτοιου router κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 ευρώ, ενώ σε εκείνη ενός MiFi είναι μεταξύ 40 και 80 ευρώ.

Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις είναι πως ακόμη δεν υπάρχουν -τουλάχιστον όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές- 5G προτάσεις. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μία ιδανική λύση για όσους έχουν εξοχικά ή νοικιάζουν το σπίτι τους μέσω πλατφορμών και δεν θέλουν να έχουν μόνιμη σύνδεση με το Internet αλλά να μπορούν να την ενεργοποιούν όποτε το επιθυμούν.

Όσον αφορά το κόστος χρήσης, οι πάροχοι ακολουθούν διαφορετικά μοντέλα. Στην περίπτωση της Cosmote ο χρήστης αγοράσει είτε ένα 4G WiFi router είτε ένα pocket WiFi και μαζί παίρνει μία SIM κάρτα. Μετά αγοράζει πακέτα με data, οι τιμές των οποίων είναι αρκετά προσιτές, ενώ υπάρχουν και προσφορές για το καλοκαίρι, όπως αυτή των απεριόριστων δεδομένων για 2 μήνες έναντι 25 ευρώ. Η έτερη επιλογή είναι 10 GB έναντι 10 ευρώ για 30 ημέρες, ενώ υπάρχει και το πακέτο που προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για 3 μήνες συν 200GB για 9 μήνες έναντι 80 ευρώ.

Στην περίπτωση της Vodafone, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει μία σύνδεση συμβολαίου με μηδενικό πάγιο και ενεργοποιεί πακέτα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί μία MiFi συσκευή, την οποία η Vodafone πωλεί σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή, και μετά τα πακέτα στο πακέτο Giga Wifi on the spot, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη πρόταση, είναι στα 4,95 ευρώ τα 10 GB ή στα 9,95 ευρώ τα 40 GB ή στα 19,95 ευρώ για 200 GB για 30 ημέρες στην κάθε περίπτωση. Η Vodafone πάντως έχει και την πρόταση Giga Wifi on home που δίνει δωρεάν ένα 4G+ router αλλά υπάρχει μηνιαίο πάγιο 19,90 ευρώ για 300 GB.

Τέλος, η πρόταση της Nova είναι το Mobile Internet on the Go με Κάρτα που ο χρήστης παίρνει μία κάρτα SIM και έχει 20 GB για 60 ημέρες έχοντας πληρώσει 18 ευρώ. Η κάρτα μπαίνει σε όποια συσκευή έχει ο χρήστης, ενώ στη συνέχεια τα προσφερόμενα πακέτα παρέχουν 10 GB έναντι 10 ευρώ για 30 ημέρες είτε 15 GB έναντι 15 ευρώ για 60 ημέρες είτε 30 GB έναντι 25 ευρώ για 60 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ