TECH

iPhone 15: Τι να περιμένουμε (και τι να μην περιμένουμε) από την παρουσίαση της Apple

iPhone 15: Τι να περιμένουμε (και τι να μην περιμένουμε) από την παρουσίαση της Apple
Η σειρά των iPhone 14 όπως είχε παρουσιαστεί πέρυσι στα κεντρικά της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια AP Photo/Jeff Chiu

Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα σειρά iPhone 15 αύριο, Τρίτη, στην ετήσια κεντρική εκδήλωση της εταιρείας που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. Μια παρουσίαση που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στο σχεδιασμό του τηλεφώνου εδώ και 11 χρόνια.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια και θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα της, από τις 20.00 ώρα Ελλάδος.

Μετά από μια σειρά ετήσιων εκδηλώσεων όπου παρουσιάζονταν μικρές αλλαγές στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το σύστημα κάμερας και τις οθόνες, φέτος η Apple αναμένεται να εισαγάγει για πρώτη φορά τη φόρτιση USB-C στα smartphones της.

Αλλά η εταιρεία θα πρέπει να επιδείξει κάτι περισσότερο από ένα νέο σύστημα φόρτισης για να πείσει τους χρήστες να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους. Τον περασμένο μήνα, οι πωλήσεις της Apple μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα έσοδα από το iPhone ανήλθαν σε 39,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση περίπου 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ας δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε από την παρουσίαση της Τρίτης:

Μια μεγάλη αλλαγή στη φόρτιση

Η Apple έχει ήδη αλλάξει τη φόρτιση των iPads και των MacBooks της σε USB-C, αλλά τώρα ήρθε η ώρα για την εταιρεία να κάνει επιτέλους την αλλαγή και στα iPhones. Η κίνηση αυτή θα γίνει λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση νόμου που θα απαιτεί από τα smartphones, τα tablets, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα φορητά ηχεία και άλλες μικρές συσκευές να υποστηρίζουν φόρτιση USB-C μέχρι το 2024. Ο νόμος έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των φορτιστών και των καλωδίων με τα οποία πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή και να επιτρέψει στους χρήστες να συνδυάζουν συσκευές και φορτιστές ακόμη και αν έχουν παραχθεί από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Ετσι, η Apple αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θύρα φόρτισης Lightning, που εισήγαγε στα iPhones το 2012. Η αλλαγή σε USB-C σημαίνει βέβαια και νέα αξεσουάρ φόρτισης, ενδεχομένως σε διάφορα χρώματα.

Άλλα χαρακτηριστικά του iPhone 15

Ολόκληρη η σειρά iPhone 15 φημολογείται ότι θα διαθέτει το Dynamic Island – ένα διαδραστικό κέντρο για ειδοποιήσεις και διάφορα χειριστήρια – που αντικαταθιστά την εγκοπή στην κορυφή της οθόνης. Το εργαλείο πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι μόνο στα υψηλότερων προδιαγραφών μοντέλα iPhone 14 Pro.

Αν και κυκλοφορούν διάφορες φήμες σχετικά με τα πιο απλά iPhone 15, το σίγουρο είναι ότι τα iPhone 15 Pro και 15 Pro Max θα να αποκτήσουν αρκετά νέα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν έναν περισκοπικό φακό που θα επιτρέπει μεγαλύτερο οπτικό ζουμ, και ένα περίβλημα τιτανίου που θα κάνει τη συσκευή έως και 15% ελαφρύτερη και λεπτότερη. Τα μοντέλα Pro αναμένεται επίσης να αποκτήσουν το πιο πρόσφατο τσιπ A17 της Apple – το πρώτο με τεχνολογία 3 νανομέτρων, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερη επεξεργασία και μπαταρία μεγαλύτερης διάρκειας.

Η σειρά αναμένεται επίσης να έρθει σε διάφορα νέα χρώματα, όπως υπαινίσσεται το λογότυπο της Apple που εμφανίζεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης.

Περισσότερα για το Vision Pro

Τον περασμένο Ιούνιο η Apple ανακοίνωσε το Vision Pro, ένα headset μεικτής πραγματικότητας που συνδυάζει τόσο την εικονική όσο και την επαυξημένη πραγματικότητα. Εν όψει της κυκλοφορίας του το 2024, η Apple αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα γι’ αυτό, ίσως και την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας, ώστε να δημιουργήσει ένα κύμα ενθουσιασμού για το μεγαλύτερο, και πιο ριψοκίνδυνο, λανσάρισμα προϊόντος της εδώ και χρόνια.

Νέα AirPods, ρολόγια και λογισμικό

Η εταιρεία παρουσιάζει συνήθως τα τελευταία ρολόγια Apple Watch μαζί με το iPhone κάθε χρόνο, οπότε είναι πιθανό να δούμε το ντεμπούτο του Apple Watch Series 9 και ενδεχομένως το επόμενης γενιάς έξυπνο ρολόι Ultra 2, το πιο ανθεκτικό wearable της εταιρείας για τους σοβαρούς λάτρεις των σπορ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple ετοιμάζει μια πλήρη ανανέωση του smartwatch της για το Series 10 του επόμενου έτους, οπότε οι φετινές ενημερώσεις θα είναι σχετικά μικρές.

Επιπλέον, η Apple θα παρουσιάσει την επόμενη γενιά των AirPods με μια νέα θήκη φόρτισης που θα λειτουργεί με καλώδια USB-C. Είναι επίσης πιθανό να ανακοινώσει ημερομηνίες κυκλοφορίας των λειτουργικών συστημάτων επόμενης γενιάς για το iPhone, τα iPad, τους υπολογιστές Mac και το Apple Watch.

Τι να μην περιμένετε

Με το νέο iPhone στο επίκεντρο της παρουσίασης, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Apple δεν θα κυκλοφορήσει νέα iPad ή υπολογιστές Mac μέχρι τον Οκτώβριο. Και παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι Samsung και Google ρίχνουν βάρος στις αναδιπλούμενες συσκευές, η Apple εξακολουθεί να απέχει και δεν θα παρουσιάσει μια παρόμοια έκδοση του iPhone φέτος.

Με πληροφορίες από: What to expect from Apple’s iPhone 15 reveal by Samantha Murphy Kelly, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ