TECH

Το 5G θέλει το «πραγματικό»… 5G

Το 5G θέλει το «πραγματικό»… 5G

Έτοιμοι να περάσουν στην επόμενη φάση της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς δηλώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το αποκαλούμενο 5G SA (Stand Alone), το οποίο και θα δώσει τη δυνατότητα για υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών.

Το 5G είναι από τις τεχνολογίες για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος αλλά παρά το γεγονός ότι η εμπορική λειτουργία των σχετικών δικτύων ξεκίνησε στο τέλος του 2023, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους οικιακούς καταναλωτές δεν είναι στο επίπεδο που θα περίμενε κανείς. Αυτό εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αλλάζει σταδιακά από το 2024 με την έλευση του 5G SA, το οποίο αρκετοί χαρακτηρίζουν ως το «πραγματικό» 5G.

Το 5G υπόσχεται, εκτός από πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, χαμηλή απόκριση, δυνατότητα λειτουργίας χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή και το αποκαλούμενο network slicing, όπου το δίκτυο «κόβεται» σε κομμάτια κάθε ένα από τα οποία χρησιμοποιείται για μία συγκεκριμένη εφαρμογή ή υπηρεσία. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για καινοτόμες εφαρμογές όπως είναι, για παράδειγμα, η αυτόνομη οδήγηση. Όμως, για να γίνουν εφικτές αυτές οι δυνατότητες απαιτείται να αλλάξει ο «πυρήνας» ενός δικτύου και να αναβαθμιστεί στο αποκαλούμενο 5G SA (stand alone). Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα δεν ήταν 5G SA και η αναβάθμιση αφορούσε το ραδιοδίκτυο. Οι ταχύτητες είναι καλύτερες από εκείνες του 4G όπως και η απόκριση αλλά δεν προσφέρουν τη βέλτιστη εμπειρία.

Στην Ευρώπη το 5G SA έχει καθυστερήσει. Αντίθετα, έχει προχωρήσει στην ανατολική Ασία και τη βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό και λέγεται ότι η Ευρώπη είναι πίσω από την ανατολική Ασία, ιδίως την Κίνα και την Κορέα, αλλά και τις ΗΠΑ. Όμως, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Και το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Στο πρόσφατο 5G Conference Southeastern Europe, τα αρμόδια στελέχη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δήλωσαν ότι το 2024 θα ξεκινήσει ουσιαστικά η εμπορική λειτουργία δικτύων 5G SA. Για την ακρίβεια, η Cosmote δηλώνει τεχνολογικά έτοιμη και εκτιμά ότι η εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει τέλος του 2023 ή αρχές του 2024 και η πρώτη υπηρεσία θα σχετίζεται με την ασύρματη ευρυζωνικότητα (mobile broadband). Από την πλευρά της, η Nova θα είναι σε αντίστοιχη θέση στις αρχές του 2024 και μέσα στην επόμενη χρονιά θα δώσει και slicing, ενώ η Vodafone μέσα στο 2024 θα πραγματοποιήσει τις πιλοτικές δοκιμές.

Η έναρξη της εμπορικής διάθεσης του 5G SA αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στις υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο συνέδριο, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων όπως είναι ο Διεθνές Αερολιμένας Α, ο ΤΙΤΑΝ, η Viohalco και ο AVAX δήλωναν ότι έχουν «τρέξει» πιλοτικά 5G έργα αλλά χρειάζονται το 5G SA για να προχωρήσουν περαιτέρω. Γενικότερα, όπως ανέφεραν στο ίδιο συνέδριο στελέχη από εταιρείες όπως η Ericsson και η Nokia, το 5G SA ήταν η λέξη «κλειδί» προκειμένου να δούμε περισσότερες και ιδιαίτερα καινοτόμες εφαρμογές.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το 2024 θα είναι η χρονιά που θα δούμε το 5G να επιταχύνει ρυθμούς όσον αφορά στην αξιοποίηση του στην Ελλάδα. Με την αρχή να γίνεται με λύσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις όπως είναι τα campus networks και το field training αλλά η συνέχεια να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με υπηρεσίες που σχετίζονται με τομείς όπως η δημόσια υγεία. Όσον αφορά τον τελευταίο κλάδο θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία ελληνική εταιρεία, η WingsICT έχει αναπτύξει μία 5G εφαρμογή για την δημόσια υγεία, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας.

Κάλυψη και συσκευές

Σημειωτέον πάντως πως η κάλυψη όσον αφορά το ραδιοδίκτυο κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 81% έναντι 86% στη χώρα μας.

Όσον αφορά την κάλυψη που προσφέρουν επιμέρους τα δίκτυα, όπως ανακοινώθηκε στο προαναφερθέν συνέδριο, η Cosmote έχει φθάσει στο 90% πληθυσμιακή κάλυψη, η Vodafone στο 78% με προοπτική να είναι στο 88% στο τέλος Μαρτίου 2024 και η Nova είναι στο 70% αυτή τη στιγμή και να έχει φθάσει στο 95% στο τέλος του 2025.

Πάντως, τα στελέχη όλων των εταιρειών επεσήμαναν την ανάγκη για αύξηση των διαθέσιμων 5G συσκευών, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Άρης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Samsung Electronics Hellas, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το 48% των μοντέλων smartphones που πωλούνται μπορούν να λειτουργήσουν σε δίκτυα 5G. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι στο 55% και γενικότερα εκτιμάται ότι θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση των 5G smartphones στην ελληνική αγορά, ιδίως στα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς. Σημειώνεται ότι η Nova παρουσίασε πρόσφατα ένα εξαιρετικά προσιτό smartphone με τη δική της επωνυμία και κόστος 165 ευρώ, το οποίο, όμως, είναι διαθέσιμο μόνο στα δικά της καταστήματα. Από την άλλη πλευρά, κατασκευαστές όπως η TCL έχουν στην ελληνική αγορά 5G μοντέλα σε επίπεδα λίγο κάτω από τα 200 ευρώ, ενώ η Samsung και η Xiaomi διαθέτουν 5G συσκευές που κινούνται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα 200 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ