TECH

Lenovo (Giovanni Di Filippo): το AI φέρνει την 6η Βιομηχανική Επανάσταση

Lenovo (Giovanni Di Filippo): το AI φέρνει την 6η Βιομηχανική Επανάσταση

Τις μεγάλες ανάγκες όσον αφορά στην υπολογιστική ισχύ που δημιουργεί η έλευση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε οργανισμούς και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θέλει να καλύψει η Lenovo, στόχος της οποίας είναι να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο ηγέτη όσον αφορά τον τομέα των πληροφοριακών υποδομών.

«Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει και δεν είναι απλώς μία τάση αλλά αντιθέτως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοιου είδους λύσεις» τονίζει, μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece o Giovanni Di Filippo, πρόεδρος του τομέα πληροφοριακών υποδομών (infrastructure solutions group) της Lenovo για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να μιλάμε για την 6η Βιομηχανική Επανάσταση. Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο μεγάλη που μπορούμε να μιλάμε για απευθείας μετάβαση στην 6η Βιομηχανική Επανάσταση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Di Filippo, ο οποίος, όπως δηλώνει ο ίδιος, έχει ελληνική καταγωγή έστω και αν αυτή είναι αρκετά μακρινή.

Τα σχέδια για την Ελλάδα

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Lenovo επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα καθώς εκτιμά ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για μεγάλα έργα όσον αφορά στις πληροφοριακές υποδομές. «Αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη πόσο έχει αναπτυχθεί η ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια και πόσο σταθερό είναι το περιβάλλον. Και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε τομείς όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των κέντρων δεδομένων (data centers), οι «έξυπνες» πόλεις αλλά και το ΑΙ» τονίζει ο κ. Di Filippo. Σπεύδοντας να επισημάνει ότι, για παράδειγμα, «η Αθήνα θα μπορούσε να δει τι έχουμε κάνει στη Βαρκελώνη» όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών υποδομών της πόλης με τη δημιουργία ενός υπερ-υπολογιστή, ένα έργο στο οποίο η Lenovo έχει κεντρικό ρόλο όσον αφορά στην υλοποίηση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lenovo είναι εκ των μεγαλύτερων συνεργατών των κορυφαίων εταιρειών στο χώρο των cloud υποδομών και των data centers.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, στις συναντήσεις που είχε διαπίστωσε ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών είναι έτοιμα να επενδύσουν σε μεγάλα έργα πληροφοριακών υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Di Filippo, το πλάνο της Lenovo είναι να επενδύσει στην ελληνική έργα διεκδικώντας μεγάλα έργα που υπάρχουν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κινήσεις που θα γίνουν δεν θα είναι και αρκετά προσεκτικές.

Παγκόσμιος ηγέτης

Ο κ. Di Filippo βρίσκεται στη Lenovo από το τέλος του 2019, έχοντας περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις σε ορισμένες εκ των κορυφαίων εταιρειών ψηφιακών τεχνολογιών παγκοσμίως. Ο λόγος ήταν ότι πείστηκε από το όραμα των επικεφαλής της Lenovo να μετατρέψουν την εταιρεία, η οποία είναι γνωστή, φυσικά, για τους προσωπικούς υπολογιστές και γενικότερα για τα προϊόντα της που απευθύνονται σε τελικούς χρήστες, σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στον χώρο των πληροφοριακών υποδομών.

Όπως διευκρινίζει, το τμήμα των infrastructure solutions περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα και λύσεις πληροφορικής πλην, φυσικά, των υπολογιστών και των συσκευών που απευθύνονται σε τελικούς χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για επεξεργαστική ισχύ αλλά και αποθήκευση δεδομένων κάθε μεγέθους επιχείρηση φθάνοντας μέχρι και τους υπερ-υπολογιστές (HPC) όπου η Lenovo κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όπως επισημαίνει ο κ. Di Filippo.

Ένας τομέας όπου η Lenovo δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι το αποκαλούμενο edge computing, δηλαδή λύσεις πληροφοριακών υποδομών που βρίσκονται στο «άκρο» του δικτύου. Αυτές οι λύσεις θεωρούνται πλέον κρίσιμης σημασίας λόγω της έλευσης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης δεδομένου ότι προσφέρουν τη δυνατότητα για ταχύτερη επεξεργασία και διαχείριση των δεδομένων. «Οι δικές μας λύσεις υποστηρίζουν το ΑΙ και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτές σε μία σειρά από κλάδους όπως είναι το λιανεμπόριο, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια και οι έξυπνες πόλεις» αναφέρει ο κ. Di Filippo. «Η ζήτηση προέρχεται κυρίως λόγω της στροφής προς το ΑΙ, το οποίο απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Και πλέον βλέπουμε τους διευθύνοντες συμβούλους να είναι εκείνοι που πιέζουν για αξιοποίηση των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης» σημειώνει ο πρόεδρος της Lenovo, προσθέτοντας ότι μέσα σε ένα τρίμηνο το 18% των πελατών της περιοχής για την οποία είναι υπεύθυνος απέκτησαν μία ΑΙ λύση.

Το ΑΙ αποτελεί έναν τομέα όπου η Lenovo δίνει ιδιαίτερη έμφαση, έχοντας ήδη μία σημαντική ομάδα εργαζομένων με εξειδίκευση σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. «Θέλω να επενδύσουμε περαιτέρω στην εκπαίδευση και στη δημιουργία εξειδικευμένου προσωπικού σε τομείς όπως είναι το ΑΙ, το edge και τα analytics» τονίζει ο κ. Di Filippo, ο οποίος σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι τομείς είναι αυτοί για τους οποίους υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση. «Παράλληλα, ψάχνουμε εξειδικευμένους συνεργάτες για να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε ταχύτερα» σημειώνει ακόμη το υψηλόβαθμο στέλεχος της Lenovo, η οποία στην Ελλάδα συνεργάζεται με την εταιρεία Cloudway όσον αφορά την προώθηση των λύσεων της και την υλοποίηση εξειδικευμένων μεγάλων έργων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ