TECH

Η Apple αποκάλυψε τους «τρομακτικά γρήγορους» νέους υπολογιστές της

Η Apple αποκάλυψε τους «τρομακτικά γρήγορους» νέους υπολογιστές της
Το νέο Macbook Pro σε space black Apple

Η σειρά MacBook Pro και οι πολύχρωμοι iMac της Apple μόλις έγιναν ακόμα πιο γρήγοροι. Σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε μέσω livestreaming το βράδυ της Δευτέρας (30/10), η εταιρεία παρουσίασε την επόμενη γενιά επεξεργαστών της – τους M3, M3 Pro και M3 Pro Max – μαζί με νέους υπολογιστές MacBook και iMac.

Το σλόγκαν της εκδήλωσης – «τρομακτικά γρήγορο» – συνδύαζε τις αποδόσεις των νέων τσιπ πυριτίου με τη σημερινή (31/10). Στην αρχή της μανγητοσκοπημένης παρουσίασης, ο CEO Τιμ Κουκ εμφανίστηκε ντυμένος στα μαύρα ανάμεσα σε καπνούς και χαμηλό φωτισμό, στα κεντρικά γραφεία της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Παρόλο που η παρουσίαση ενός νέου επεξεργαστή μπορεί να μην ακούγεται σέξι, αυτός θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των τελευταίων προϊόντων της Apple, επιτρέποντας υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερες δυνατότητες από ποτέ. Η Apple ανακοίνωσε ότι οι ταχύτητες των M3 είναι πλέον έως και 2,5 φορές ταχύτερες σε σχέση με την οικογένεια M1. Τα τσιπ είναι κατασκευασμένα με τεχνολογία τριών νανομέτρων, η οποία μπορεί να υποστηρίξει προηγμένα γραφικά και τεχνητή νοημοσύνη.

«Θα φέρει ένα εντελώς νέο επίπεδο γραφικών στον Mac», δήλωσε στέλεχος της Apple κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Είναι τα πιο προηγμένα τσιπ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ για προσωπικό υπολογιστή».

Οι νέοι MacBook Pro και iMac

Οι νέοι φορητοί υπολογιστές MacBook Pro 14 και 16 ιντσών θα φέρουν τα τσιπ M3 Pro και M3 Pro Max. Παρόλο που τα μοντέλα έχουν την ίδια εμφάνιση με τους προκατόχους τους, θα διατίθενται σε ένα νέο χρώμα space black, που θα αντικαταστήσει το space gray. Η επιλογή MacBook Pro με τον επεξεργαστή M3 Pro Max διαθέτει έως και 8 TB αποθηκευτικού χώρου, 128 GB μνήμης και είναι περίπου 11 φορές ταχύτερη από την ταχύτερη σειρά MacBook Pro με βάση επεξεργαστή της Intel, σύμφωνα με την Apple.

Τα μοντέλα υπόσχονται επίσης 22 ώρες διάρκεια ζωής της μπαταρίας και μια οθόνη που είναι 25% πιο φωτεινή από την προηγούμενη έκδοσή της. Το MacBook 14 ιντσών ξεκινά από τα 1.599 δολάρια, ενώ των 16 ιντσών θα ξεκινά από τα 2.499 δολάρια.

H Apple πρόσθεσε επίσης τσιπ M3 στη σειρά iMac των 24 ιντσών. Το μοντέλο εξακολουθεί να διαθέτει την ίδια οθόνη retina 4,5K όπως και πριν και είναι διαθέσιμο σε έως και επτά χρώματα, αλλά η εταιρεία λέει ότι είναι πλέον 2 φορές ταχύτερο από τον iMac πρώτης γενιάς M1. Ο νέος iMac με M3 ξεκινάει από τα 1.299 δολάρια και η διάθεσή του στις ΗΠΑ ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η εξέλιξη του Apple Silicon – του τσιπ πυριτίου που κατασκευάζει η εταιρεία – έχει αναδειχθεί σε σημαντική ιστορία για την Apple, με αποκορύφωμα την κατάργηση των τσιπ της Intel. Έχει επίσης τραβήξει τα βλέμματα με τις εντυπωσιακές επιδόσεις όσον αφορά την επεξεργασία, τη θερμική απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Με πληροφορίες από: Apple unveils its fastest iMac and MacBook Pro models yet by Samantha Kelly, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ