TECH

Ο Ίλον Μασκ παρουσίασε το Grok, το δικό του chatbot που έχει «χιούμορ και σαρκαστική διάθεση»

Ο Ίλον Μασκ παρουσίασε το Grok, το δικό του chatbot που έχει «χιούμορ και σαρκαστική διάθεση»
Ο Ίλον Μασκ σε στιγμιότυπο από τη συζήτησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στις 2 Νοεμβρίου AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Το δικό του chatbot τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε ο Ίλον Μασκ. Το όνομα αυτού Grok, μία λέξη που επινόησε ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ρόμπερτ Χάινλαϊν στο ββλίο του «Ξένος σε ξένη χώρα» (1961) και έχει περάσει στα σημερινά λεξικά με την έννοια του «κατανοώ σε βάθος».

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι ο ανταγωνιστής του ChatGPT θα γίνει διαθέσιμος στους Premium+ συνδρομητές της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές του.

Μάλιστα, το Grok θα έχει πρόσβαση στις αναρτήσεις των χρηστών του X, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα έναντι άλλων chatbots, ενώ έχει επίσης μια τάση για σαρκαστικές απαντήσεις.

Ο Μασκ κοινοποίησε ένα παράδειγμα του παιχνιδιάρικου τόνου του Grok χρησιμοποιώντας ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα ερώτημα προς το chatbot που του ζητούσε έναν «βήμα προς βήμα» οδηγό για την παρασκευή κοκαΐνης. Τα τέσσερα βήματα που περιγράφονται στην απάντηση περιλαμβάνουν «απόκτηση πτυχίου χημείας» και «δημιουργία μυστικού εργαστηρίου σε απομακρυσμένη τοποθεσία». Μάλιστα, το chatbot προσθέτει στο τέλος: «Αστειεύομαι! Παρακαλώ μην προσπαθήσετε πραγματικά να φτιάξετε κοκαΐνη. Είναι παράνομο, επικίνδυνο και δεν είναι κάτι που θα ενθάρρυνα ποτέ».

Το Grok έχει κατασκευαστεί από τη νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Musk, την xAI. Και η σχέση του με την επιστημονική φαντασία δεν περιορίζεται στο όνομά του, αλλά έχει να κάνει με τη γενικότερη φιλοσοφία και λειτουργία του. Η ομάδα της xAI εξήγησε σε ένα blogpost ότι το chatbot είναι επηρεασμένο από τη σειρά χιουμοριστικών βιβλίων του Βρετανού Ντάγκλας Άνταμς «Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ» (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

«Το Grok είναι μια τεχνητή νοημοσύνη που έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το “Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ”, προορισμένο να απαντά σχεδόν σε οτιδήποτε και, ακόμη πιο δύσκολο, να προτείνει το ίδιο ερωτήσεις για να κάνετε! Έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις με πνευματώδη τρόπο και έχει μια ανατρεπτική διάθεση, οπότε μην το χρησιμοποιήσετε αν μισείτε το χιούμορ».

Η ομάδα της xAI δήλωσε ότι το Grok τροφοδοτείται από ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο – τη βασική η τεχνολογία πίσω από τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης – που ονομάζεται Grok-1.

Το Grok-1 έχει ξεπεράσει το GPT-3.5, το μοντέλο που χρησιμοποιείται στην ελεύθερα διαθέσιμη έκδοση του ChatGPT, σε ορισμένα τεστ όπως η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων μέσης εκπαίδευσης. Ωστόσο, η xAI δήλωσε ότι υστερεί σε σχέση με το πιο ισχυρό μοντέλο, το GPT-4.

Το Grok αυτή τη στιγμή διατίθεται δοκιμαστικά σε περιορισμένο αριθμό χρηστών του Χ στις ΗΠΑ, ενώ «νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά» θα αναπτυχθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Ίλον Μασκ ήταν συνιδρυτής της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, αλλά αποχώρησε το 2018, λέγοντας ότι «δεν συμφωνούσε με ορισμένα από αυτά που ήθελε να κάνει η ομάδα της OpenAI», και επικαλούμενος υποχρεώσεις σε άλλες εταιρείες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ