TECH

OpenAI: Παραίτηση «βόμβα» του «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης Σαμ Αλτμαν

OpenAI: Παραίτηση «βόμβα» του «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης Σαμ Αλτμαν
AP Photo/Eric Risberg

Σαν βόμβα έσκασε η αποχώρηση του Σαμ Άλτμαν από την OpenAΙ. Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ο «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT παραιτείται από τη θέση του CEO.

Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι διεξήγαγε «μια μελετητική διαδικασία επανεξέτασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, παρεμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του»

«Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI», ανέφερε η εταιρεία και έδωσαν πρώτοι στη δημοσιότητα οι Financial Times.

Ποιος είναι ο Αλτμαν

Ο Σαμ Άλτμαν κατάγεται από το Σεντ Λούις του Μιζούρι. Άρχισε να προγραμματίζει και να αποσυναρμολογεί υπολογιστές σε ηλικία μόλις οκτώ ετών. Στα δεκαέξι του παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ήταν εύκολο και γι’ αυτό συχνά κατέφευγε σε εικονικά chatrooms.

Σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά τα παράτησε.

Το 2014, ο Σαμ Άλτμαν έγινε πρόεδρος της Y-Combinator, μιας σχεδόν θρυλικής εταιρείας στο Σίλικον Βάλει ενώ το 2015 ίδρυσε μαζί με τον Έλον Μασκ την Open ΑΙ.

Η Μουράτι αναλαμβάνει νέα CEO

Η Μίρα Μουράτι (Mira Murati) ήταν μέχρι πρότινος Chief Technology Officer στην OpenAI και έχει πιστωθεί σημαντικό τμήμα της ιλιγγιώδους τεχνολογικής ανάπτυξης της εταιρείας, κυρίως στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης.

Μέλος της OpenAI την τελευταία 5ετία, θεωρείται βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση των πολιτικών ανάπτυξης της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ