TECH

ΔΕΗ: ανεβάζει ρυθμούς στην υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών της

ΔΕΗ: ανεβάζει ρυθμούς στην υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών της
VODAFONE

Τα πλάνα της για την ανάπτυξη του δικού της δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) δείχνει να επιταχύνει η ΔΕΗ, έχοντας ως στόχο μέχρι το τέλος του 2024 να καλύπτει 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο καθώς αξιοποιεί τα εναέρια καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕΗ, το δίκτυο που ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά το φθινόπωρο του 2022 έχει φθάσει πλέον να καλύπτει 100.000 νοικοκυριά σε διάφορους δήμους της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024 θα έχει φθάσει περίπου σε 440.000 νοικοκυριά. Ουσιαστικά, πρόκειται για την α’ φάση του συγκεκριμένου έργου, η οποία καλύπτει 13 δήμους της χώρας με εταιρείες όπως η ADAPTIT να έχουν ήδη ξεκινήσει να το υλοποιούν. Η β’ φάση αφορά το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς με στόχο στο τέλος του 2024 να έχει φθάσει στο 1 εκατ. νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της χονδρικής διάθεσης ευρυζωνικών συνδέσεων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι την υποδομή που αναπτύσσει θα χρησιμοποιούν πάροχοι και εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις συνδέσεις με ταχύτητες έως 1 Gbps. Από τους υφιστάμενους τρεις μεγάλους παρόχους, η Cosmote εκτιμάται πως δεν θα ενδιαφερθεί για συνεργασία με τη ΔΕΗ δεδομένου ότι αναπτύσσει το δικό της δίκτυο FTTH με στόχο την κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών μέχρι το 2027. H Nova, επίσης, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για αντίστοιχη συνεργασία καθώς και αυτή αναπτύσσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών με στόχο την κάλυψη 1,6 εκατ. νοικοκυριών. Όσον αφορά στη Vodafone Ελλάδος, στελέχη της στο παρελθόν έχουν δηλώσει για το συγκεκριμένο θέμα ότι θα πρέπει να περιμένουν να δουν πότε θα υλοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ και ποιο θα είναι το κόστος χρησιμοποίησης του πριν προχωρήσουν σε οποιοδήποτε απόφαση.

Με το παραπάνω δεδομένο αρκετοί παρατηρητές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να εισέλθει στο χώρο της παροχής και ευρυζωνικών συνδέσεων, προσφέροντας ένα μεγαλύτερο πακέτο υπηρεσιών. Σημειώνουν δε ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, οι υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕΗ στις οποίες απευθύνθηκε το CNN Greece με το συγκεκριμένο ερώτημα απάντησαν ότι «δεν θέλουμε να προβούμε σε οποιοδήποτε σχόλιο τη δεδομένη στιγμή».

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αν επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης 1 εκατ. νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2024, τότε η ΔΕΗ θα έχει πετύχει να δημιουργήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο FTTH. Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου το δίκτυο FTTH της Cosmote είχε φθάσει να καλύπτει στο τέλος Σεπτεμβρίου 1,148 εκατ. νοικοκυριά, αυτό της Vodafone εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 300.000 γραμμές και εκείνο της Nova περίπου 190.000 νοικοκυριά. Η τελευταία έχει θέσει ως στόχο τα 250.000 μέχρι το τέλος του 2023 και τις 500.000 μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Vodafone επιδιώκει να έχει φθάσει στα 850 χιλιάδες νοικοκυριά μέχρι το 2026.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ