TECH

Η Samsung φέρνει το ΑΙ στα smartphones με τη νέα σειρά Galaxy S24

Η Samsung φέρνει το ΑΙ στα smartphones με τη νέα σειρά Galaxy S24

Τους όρους του "παιχνιδιού" στο χώρο των smartphones επιδιώκει να αλλάξει η Samsung με τα μοντέλα της νέας σειράς Galaxy S24, τα οποία αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) προκειμένου να προσφέρουν μία σειρά από κορυφαίες εμπειρίες και εφαρμογές που περιλαμβάνουν από «έξυπνες» μεταφράσεις κειμένου και κλήσεων σε πραγματικό χρόνο μέχρι δυνατότητες επεξεργασίας φωτογραφιών που ανοίγουν νέους δρόμους στη δημιουργικότητα των χρηστών.

«Η σειρά Galaxy S24 φέρνει μία νέα εποχή καινοτομίας στις κινητές συσκευές» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του TM Roh, πρόεδρου και επικεφαλής του τομέα mobile experience στη Samsung Electronics κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων μοντέλων που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Χοσέ της βόρειας Καλιφόρνια και στην οποία βρέθηκε το CNN Greece. Μία σειρά που ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό χάρη στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί το ΑΙ για την παροχή εφαρμογών και υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών σε θέματα συνεργασίας, συνδεσιμότητα και δημιουργικότητας όπως επεσήμανε ο κ. Roh.

Όπως αναμενόταν, τα νέα μοντέλα είναι τρία: το Galaxy S24 με οθόνη 6,2 ιντσών, το Galaxy S24+ με οθόνη 6,7 ιντσών και η «ναυαρχίδα» Galaxy S24 Ultra με οθόνη 6,8 ιντσών. Όπως και με προηγούμενες σειρές, το Galaxy S24 Ultra έρχεται με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, καλύτερο σύστημα κάμερα και το γνωστό «πενάκι» (S Pen). Αλλά και τα τρία μοντέλα υποστηρίζουν τις ΑΙ δυνατότητες που αποτελούν και το στοιχείο που διαφοροποιεί τη νέα σειρά από τον ανταγωνισμό.

Στην ελληνική αγορά, η διάθεση των νέων μοντέλων θα ξεκινήσει στις 31 Ιανουαρίου με τις τιμές να ξεκινούν από τα 949 ευρώ για το Galaxy S24 (μνήμη 8 GB και εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος στα 128 GB) με την έκδοση των 256 GB να είναι στα 999 ευρώ. Το Galaxy S24+ ξεκινά από τα 1199 ευρώ για την έκδοση με 12 GB μνήμη και 256 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, ενώ εκείνη με 512 GB είναι στα 1319 ευρώ. Όσον αφορά στο Galaxy S24 Ultra η έκδοση με 12 GB μνήμη και 256 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο θα είναι στα 1499 ευρώ, εκείνη με 512 GB στα 1619 ευρώ, ενώ υπάρχει και το μοντέλο με 1 TB που θα κοστίζει 1859 ευρώ.

Αξιοποιώντας το ΑΙ

Το μεγάλο ατού των νέων μοντέλων της Samsung είναι η αξιοποίηση του ΑΙ. Και αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως οι σχετικές εφαρμογές και δυνατότητες είναι διαθέσιμες και στα τρία μοντέλα της σειράς Galaxy S24.

Ενδεχομένως, οι πιο εντυπωσιακές από τις εφαρμογές είναι αυτές που σχετίζονται με τη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο. Με το Live Translate, ο χρήστης μπορεί να λάβει μετάφραση μίας υποστηριζόμενης γλώσσας, ενώ μιλά στο τηλέφωνο σε πραγματικό χρόνο εντός της εφαρμογής. Μάλιστα, δεν χρειάζεται κάποια εφαρμογή τρίτου για να λειτουργεί, ενώ έχει ληφθεί υπόψη το ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς η συνομιλία δεν αποθηκεύεται.

Αντίστοιχα, με το Interpreter, οι ζωντανές συνομιλίες των υποστηριζόμενων γλωσσών μπορούν να μεταφραστούν άμεσα σε προβολή διαχωρισμένης οθόνης, ώστε οι συνομιλητές, που στέκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο, να μπορούν να διαβάσουν τη μετάφραση όσων έχει πει το άλλο άτομο. Λειτουργεί ακόμη και χωρίς δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi, καθώς όλη η διαδικασία γίνεται στη συσκευή! Λειτουργία εξαιρετικά χρήσιμη για ταξίδια και όχι μόνο.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι δύο αυτές εντυπωσιακές εφαρμογές υποστηρίζουν -αυτή τη στιγμή- 13 γλώσσες και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, είχαμε την ευκαιρία να τις δοκιμάσουμε και το γεγονός ότι μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με κάποιον που μιλά κορεατικά με εμάς να μιλάμε αγγλικά, ήταν αρκούντως εντυπωσιακό.

Στις νέες εφαρμογές περιλαμβάνεται το Chat Assist που μπορεί να βελτιστοποιήσει τον τόνο της συνομιλίας στις υποστηριζόμενες γλώσσες , προτείνοντας μία εναλλακτική διατύπωση σε διαφορετικό τόνο, για να διασφαλίσει ότι η επικοινωνία ακούγεται όπως αρμόζει: για παράδειγμα ένα ευγενικό μήνυμα σε έναν συνάδελφο ή μια σύντομη και «πιασάρικη» φράση στα social media . Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη που είναι ενσωματωμένη στο πληκτρολόγιο Samsung μπορεί να μεταφράζει μηνύματα, email και άλλα κείμενα σε πραγματικό χρόνο στις υποστηριζόμενες 13 γλώσσες.

Εξαιρετικά χρήσιμο και το Note Assist στο Samsung Notes, το οποίο περιλαμβάνει τις περιλήψεις κειμένων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, τη δημιουργία προτύπων που βελτιστοποιούν τις σημειώσεις με προκατασκευασμένες μορφές και τη δημιουργία εξωφύλλου για να είναι εύκολο να εντοπιστούν σημειώσεις με μια σύντομη προεπισκόπηση. Για φωνητικές εγγραφές, ακόμη και όταν υπάρχουν πολλοί ομιλητές, το Transcript Assist χρησιμοποιεί τεχνολογία Al και Speech-to-Text για την απομαγνητοφώνηση, τη σύνοψη και τη μετάφραση των εγγραφών στις υποστηριζόμενες γλώσσες. Σημειώνεται ότι οι εφαρμογές αυτές δεν υποστηρίζουν ελληνικά σε αυτή τη φάση αλλά ευελπιστούμε ότι

Μία επιπλέον νέα δυνατότητα αφορά το κομμάτι της αναζήτησης καθώς η Samsung σε συνεργασία με τη Google παρουσίασε το «Κυκλώστε για αναζήτηση». Με ένα παρατεταμένο πάτημα στο κουμπί Home, οι χρήστες μπορούν να κυκλώσουν, να επισημάνουν, να γράψουν ή να πατήσουν σε οτιδήποτε στην οθόνη του Galaxy S24 και να δουν χρήσιμα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το ΑΙ στην κάμερα

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά και στον τομέα της φωτογραφία και των videos. Το ProVisual Engine της σειράς Galaxy S24 είναι μια ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη, μεταμορφώνοντας τη λήψη από τη δημιουργία μιας λήψης, μέχρι την κοινοποίησή της στα social media. Με αυτόν τον τρόπο το Galaxy S24 αποτρέπει τις τρεμάμενες, θολές και τραβηγμένες από μακριά φωτογραφίες. Το σύστημα Quad Tele του Galaxy S24 Ultra, με νέο φακό οπτικού ζουμ 5x, συνδυάζεται με τον αισθητήρα 50MP για απόδοση οπτικής ποιότητας σε επίπεδα ζουμ από μεγέθυνση 2x, 3x, 5x έως 10x, χάρη στον Adaptive Pixel Sensor. Επιπρόσθετα, οι εικόνες δείχνουν πεντακάθαρα αποτελέσματα στα 100x, χάρη στο βελτιωμένο ψηφιακό ζουμ, σε σχέση με τα προηγούμενα Galaxy S smartphones.

Τα εργαλεία επεξεργασίας Galaxy AI δίνουν τη δυνατότητα απλής επεξεργασίας όπως τη διαγραφή, την επανασύνθεση και το remaster φωτογραφιών. Για να δώσει στους χρήστες ακόμα περισσότερο δημιουργικό έλεγχο και ελευθερία, το Generative Edit μπορεί να συμπληρώσει τμήματα ενός φόντου εικόνας με τη χρήση AI. Όταν μια εικόνα είναι στραβή, το AI θα γεμίσει τα περιγράμματα. Όταν ένα άτομο ή ένα αντικείμενο χρειάζεται να μετακινηθεί ελαφρά για να βρίσκεται στην τέλεια θέση, το AI επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόσουν τη θέση του θέματος και δημιουργεί ένα τέλεια αναμεμειγμένο φόντο στο αρχικό σημείο. Και αν ένα βίντεο γεμάτο δράση πρέπει να επιβραδυνθεί, το νέο Instant Slow-mo μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα καρέ με βάση τις κινήσεις για να επιβραδύνει ομαλά τις στιγμές δράσης, για μια πιο λεπτομερή εμφάνιση.

Με τις αναβαθμισμένες δυνατότητες Nightography, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν με το Galaxy S24 Space Zoom είναι εκπληκτικές, σε διάφορες συνθήκες, ακόμα και όταν γίνεται ζουμ. Οι χρήστες μπορούν να «αιχμαλωτίσουν» περισσότερο φως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με τον μεγαλύτερο αριθμό pixel του Galaxy S24 Ultra, τώρα 1,4 μm, που είναι 60% μεγαλύτερο σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Το θάμπωμα μειώνεται στο Galaxy S24 Ultra με ευρύτερες γωνίες οπτικού σταθεροποιητή εικόνας (OIS) και βελτιωμένη αντιστάθμιση κουνήματος. Κατά την εγγραφή βίντεο, τόσο η μπροστινή όσο και η πίσω κάμερα είναι εξοπλισμένες με αποκλειστικό ISP Block για μείωση θορύβου και το Galaxy S24 αναλύει τις πληροφορίες γυροσκοπίου, για να διακρίνει μεταξύ της κίνησης του βίντεο και του θέματος. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματική αφαίρεση του θορύβου και βοηθά στη δημιουργία καθαρών βίντεο στο σκοτάδι, ακόμη και από μακριά.

Για να διασφαλιστεί ότι κάθε εικόνα θα εντυπωσιάζει σε κάθε στάδιο, το Super HDR προσφέρει ρεαλιστικές προεπισκοπήσεις. Κι ενώ μια βασική δυνατότητα του smartphone είναι να απαθανατίζει στιγμές, το να μπορούν οι χρήστες να τις μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο είναι εξίσου σημαντικό.

Επιδόσεις και σχεδιασμός

Όσον αφορά στις επιδόσεις, το Galaxy S24 Ultra έρχεται με τον Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm, ο οποίος είναι βελτιστοποιημένος για το συγκεκριμένο smartphone και γενικότερα προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα προηγούμενα Galaxy S smartphones, καθώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση και στον τομέα του gaming. Επίσης, και στα τρία μοντέλα Galaxy S24, οι προσαρμοστικοί ρυθμοί ανανέωσης 1-120 Hz βελτιώνουν την απόδοση.

Επίσης, το Galaxy S24 Ultra είναι το πρώτο Galaxy smartphone που διαθέτει πλαίσιο από τιτάνιο , ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της συσκευής. Το σημαντικά πιο λεπτό, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, σώμα του Galaxy S24 Ultra επιτρέπει καλύτερη εν κινήσει εμπειρία με πιο άνετο κράτημα.